Министерският съвет прие Постановление за създаване на Съвет за електронно

...
Министерският съвет прие Постановление за създаване на Съвет за електронно
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 23 март 2022 г.

Министерският съвет одобри Постановление за основаване на Съвет за електронно ръководство при Министерски съвет

Правителството утвърди план на Постановление на Министерския съвет за основаване на Съвет за електронно ръководство при Министерски съвет.

С Постановлението се регламентира състава и организацията на активността на Съвета за електронно ръководство (СЕУ, Съвета) като орган на Министерския съвет за цялостна съгласуваност на осъществяването на политиката за електронното ръководство. Чрез него Съветът се привежда в сходство с настоящата конструкция на Министерския съвет.

Председател на Съвета е министърът на електронното ръководство, а негови членове са всички министри според решението на Народното събрание от 13.12.2021 година за установяване на структурата на Министерския съвет.

Регламентира се и Бизнес съветът, в който вземат участие по двама представители на организации от бранша на осведомителните и информационните технологии. Към СЕУ се основава Постоянна работна група и се планува опцията да бъдат създавани краткотрайни работни групи за реализиране на съответни цели и/или резултати.

С Постановлението се подсигурява установяването и действието на ефикасен координационен механизъм за осъществяване на политиката за е-управление, който дава опция да бъде регистрирано мнението на всички заинтригувани страни и който ще докара до по-качествени решения в интерес на цялото общество.

Правителството одобри решение за промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина

Министерският съвет одобри решение за промени в състава на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. На мястото на доктор Димитър Петров е избран доцент доктор Любомир Бакаливанов.

Доц. Бакаливанов е приключил в Медицински университет-София, компетентност „ Медицина “. Има приета компетентност по „ Анестезиология и интензивно лекуване “. Заема длъжности като шеф на Отделение по анестезиология и интензивно лекуване, шеф на Клиника по анестезиология и интензивно лекуване, заместник- шеф и ръководител на съвета на шефовете на МБАЛ-НКБ-ЕАД, заместник- министър в служебно държавно управление.

На мястото на Цветозар Исаев Младенов като представител на Министерството на здравеопазването се предлага да бъде избрана доктор Нели Константинова Таринска.
Д-р Таринска е приключила Медицинска академия - София, като има добити специалности по „ Вътрешни заболявания “ и „ Онкология “. Към сегашния миг заема длъжността шеф на отдел „ Лекарствени артикули “ в Министерството на здравеопазването.

Създава се непрекъсната междуведомствена комисия за обекта на международното завещание „ Старинен град Несебър”

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди основаването на непрекъсната междуведомствена комисия, подпомагана от експертна работна група, за обекта на международното завещание „ Старинен град Несебър”.
Междуведомствената комисия и експертната работна група ще допринесат за използването на ясна и дълготрайна политика на държавно и общинско ниво за трайно решение на проблемите на „ Старинен град Несебър” в сходство с критериите на ЮНЕСКО за поддържане на изключителната универсална стойност на обекта и обезпечаване на устойчивото му развиване.

В съгласуваност с всички заинтригувани институции и структури, междуведомствената комисия и експертната работна група ще изработят политики, оферти за законодателни ограничения, ще съгласуват и координират решенията, проектите и плановете за консервация и развиване на „ Старинен град Несебър”, както и ще следят използването на рекомендациите и решенията на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО във връзка с обекта на международното завещание „ Старинен град Несебър”.

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Правителството ще подкрепи финансово студентите и докторантите поради високи сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по към 60 лева за интервала октомври - декември 2021 година

За задачата Министерският съвет отпусна 1,545 млн. лева на държавните висши учебни заведения и сдружението „ Студентски столове и общежития “ (ССО) ЕАД, които стопанисват общежитията. Те имат ангажимент да ги разпределят сред студентите и докторантите, на които се поставя съответната помощ.

Прогнозните стойности на обезщетенията са направени на база на разликата сред междинната месечна начислена цена на електрическата сила по фактурите на студентските общежития и среднопретеглената контролирана цена на електрическа сила за битови крайни клиенти. Тази разлика към този момент е отчасти обезщетена по програмата на Министерството на енергетиката за небитовите консуматори. Висшите учебни заведения получиха отплата от 110 лв/МWh за месеците октомври и ноември и 128,98 лева./МWh за месец декември 2021 година
Допълнителните средства за подкрепяне на студентите се обезпечават от утвърдени към този момент разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 година За осъществяването на програмата ще се подписа Споразумение сред Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на енергетиката (МЕ). Така МОН се задължава да уведомява енергийното министерство за размера на компенсацията на съответния университет или ССО. За установяване на сумите ще се образува Комисия за осъществяването на програмата, в която ще бъдат включени представители на МОН и на Националното посланичество на студентските препоръки.

Съгласно друго държавно решение блоковете на висшите учебни заведения и на сдружението „ Студентски столове и общежития " (ССО) ЕАД ще бъдат добавени в програмата на Министерството на енергетиката (МЕ) за подкрепяне на небитовите консуматори.

България ще даде филантропична помощ за Украйна

България ще даде филантропична помощ за хората на Украйна и украинските бежанци в прилежащите страни, реши държавното управление на днешното си съвещание. Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Хуманитарната помощ, в размер на 361 830 лв., ще бъде разпределена към Службата на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните действия (ОСНА) (97 792 лева), Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) (97 792 лева), Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) (78 233 лева), Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) (29 338 лева) и Централен фонд на Организация на обединените нации за реакция при изключителни обстановки за посрещане на филантропичните потребности в Украйна (58 675 лева).

България продължава да бъде част от напъните на Европейски Съюз и интернационалната общественост за решение на спора в Украйна и за облекчение на страданията и подкрепяне на гражданското население в страната и украинските бежанци в прилежащите страни.

Правителството одобри отчет за настоящото положение на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница

В осъществяване на Решение на Народното събрание от 4 февруари 2022 година, обнародван Дъждовни води бр. 12/2022 година, Министерският съвет на Република България одобри решение, с което приема отчет за настоящото положение на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница и съпътстващата го инфраструктура, както и осъществените действия и обвързваните с тях разноски в осъществяване на член 1, алинея 5, т. 16, т. 18 и т. 19 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

В осъществяване на т.1 и т. 4 от Решение № 726 на Министерския съвет от 18 октомври 2021 година и заповед № ОХ-961/22.10.2021 година на министъра на защитата инженерни формирования от състава на Сухопътните войски направиха неотложни ремонтно-възстановителни действия по инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската държавна граница и прилежащия път, със съдействието на Главна дирекция „ Гранична полиция ".

Неотложните ремонтно-възстановителни действия са осъществявани по избраните като сериозни от Главна дирекция „ Гранична полиция “ обособени сектори в зоните за отговорност на ГПУ - Свиленград и ГПУ-Елхово.
В хода на ремонтните действия са сменени 4 977м. серпантина режеща тел, възобновени са 34 бр. колони на оборудването, построени са 2 бр. нови стоманобетонни водостоци, отремонтирани са 402 бр. оградни пана, подравнени са 570 м. сектори от прилежащият път, почистени и усилени са 42 бр. водостоци, насипана е 1 231 м3 трошено-каменна секта и са прочистени от растителност 27 352 м2. Възстановените сектори от оборудването са с обща дължина от 63 463 м., като са изразходвани 121 681,13 лева Дейностите по обща дължина от 63 463 м., като са изразходвани 121 681,13 лева Дейностите по инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница и прилежащият и път са приключили на 30.12.2021 година
В разследване на нараствания миграционен напън и усложняване на ситуацията на обособени сектори от българо-турската и българо-гръцката граница от 01.11.2021 година стартира присъединяване на въоръжените сили в защитата на държавната граница, като в началото бяха въведени 448 военнослужещи с 69 единици техника, след което бяха редуцирани до 246 военнослужещи и 57 единици техника, а на 10.01.2022 година завърши присъединяване на въоръжените сили в защитата на държавната граница. Към момента Министерството на защитата продължава да оказва логистична поддръжка на Министерство на вътрешните работи, като задачата се извършва от 20 военнослужещи с 11 единици техника.

За осъществяване на дейностите по защита на държавната граница Министерството на защитата е изразходило 13 733 570 лева, от които 1 733 570 лева за командировки в страната, горива и смазочни материали, и разноски за личен състав и 12 000 000 лева за капитално-възстановителен ремонт на вертолет „ Cougar “, плануван за осъществяване на здравна евакуация и наблюдаване от въздуха в приграничната зона. Възстановените средства по Постановление на Министерски съвет № 317 /06.10.2021 година по бюджета на Министерството на защитата за 2021 година са в размер на 13 080 253 лева

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 107 551 лева лева. компенсации по шест решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 107 551 лева (сто и седем хиляди петстотин петдесет и един лева), представляващи компенсации в осъществяване на шест решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 12.10.2021 година 01.02.2022 година

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ получава парцели за ръководство

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на деветнадесет парцела -публична държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на община Ихтиман, област София - осем от тях в с. Вакарел, пет в с. Бузяковци, един в с. Веринско и пет в с. Пауново. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп сектори София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември ".

Премахват рискови здания на Министерство на вътрешните работи в Бургас

Правителството взе решение да разгласи три здания - обществена държавна благосъстоятелност, за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушие за премахването им. Сградите се намират на ул. „ Александър Велики " № 37-Б в гр. Бургас и са с обща застроена повърхност 254 кв. м. Досега са били в ръководство на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Бургас.

Обектите не се употребяват за потребностите на пожарната. Същите са негодни и рискови за обитаване, застрашени са от самосрутване, нарушена е градивната целокупност на носещите детайли на структурата. Силно влошеното им положение не разрешава същите да бъдат поправени или заздравени, тъй че да дават отговор на всички нормативни условия.

Средствата, нужни за премахването на постройките, са обезпечени от бюджета на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Министерство на вътрешните работи.

Община Бургас получава държавни парцели за създаване на улица

Правителството трансферира на община Бургас собствеността върху два терена - частна държавна благосъстоятелност. Ще бъдат употребявани за създаване на улица за възстановяване на инфраструктурата на територията на общината. Имотите се намират на ул.,,5-ти километър ", околност „ Тъмното " в гр. Бургас и са с повърхност 1063 кв. ми 567 кв. м.

Министерство на енергетиката получава ръководството на държавни парцели за създаване на бент.,,Яденица “

Министерството на енергетиката получава за ръководство 55 държавни парцела за построяването на бент.,,Яденица " и реверсивен напорен тунел за връзка сред него и язовир „ Чаира ", който е с национално значение. Това ще разреши реализацията на плана за увеличение на размера на долния изравнител на ПАВЕЦ „ Чаира ".
С решението на Министерския съвет се трансформира статутът на 51 от парцелите, които от частна държавна стават обществена държавна благосъстоятелност. Терените се намират в общините Велинград и Белово.

Община Опака получи държавен парцел

Правителството разгласи парцел обществена държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност в гр. Опака и го даде на община Опака. Имотът се намира на ул.,,Съединение " в града и съставлява административна постройка (бивша „ Противопожарна работа " ) с два гаража за профилирани коли, със застроена повърхност 155 кв. м. До в този момент парцелът е ръководен от Министерството на вътрешните работи, само че е с отпаднала нужда. В постройката ще работят чиновници на общинската администрация.

Одобрено е писмо за оферта по отношение на радио-комуникационно съоръжение

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което утвърждава подписания на 28.02.2022 год. контракт „ Писмо за оферта и приемане BU-B-UCH Радио-комуникационно съоръжение (Letter of Offer and Acceptance (LOA) BU-B-UCH Radio communications Equipment) " за придобиване на радио-комуникационно съоръжение. Договорът планува придобиване на радио-комуникационно съоръжение за рационализация на танкове Т-72 от състава на Сухопътните войски, за бронираните и командно-щабни коли на Съвместното Командване на Специалните Операции и колите на Морския Специален Разузнавателен Отряд от състава на Военноморските сили на България.

С решението се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон този контракт. За българската страна договорът ще влезе в действие от деня на известяван на Съединени американски щати за осъществяването на българските процедури по влизането му в действие.

С този контракт се обезпечава информационно съоръжение, належащо за осъществяването на три от плановете за рационализация на Българската войска:
- „ Модернизация на Т-72 за потребностите на танковите формирования на Сухопътни войски " ;
- „ Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от силите за специфични интервенции " ;
- „ Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав на морска тактическа група за специфични интервенции ".

Правителството утвърди Съвместно изказване към Споразумението за Единния патентен съд

Правителството одобри Решение за одобрение на текста и присъединение към Съвместно изказване по отношение на тълкуването на член 3 от Протокола за авансово осъществяване към Споразумението за Единния патентен съд. Целта на Съвместното изказване е да се преодолеят зародилите спънки от излизането на Обединеното кралство и гладко да се обезпечи използването на Протокола.

Протоколът за авансово осъществяване на Споразумението по отношение на Единен патентен съд планува авансово влизане в действие на някои от клаузите на Споразумението по отношение на Единния патентен съд, за застраховане на естественото действие на съда.

В края на февруари 2020 година държавното управление на Обединеното кралство разгласи, че след отдръпването си от Европейски Съюз няма да продължи участието си в Единния патентен съд и на 20 юни 2020 година подава публично отдръпването си от Споразумението и Протокола към него.

Тези събития оказаха въздействие върху изискванията за влизане в действие на Протокола, заради което породи нуждата от пояснение на член 3 от Протокола в подтекста на член 89 от Споразумението, където са упоменати трите страни членки, в които е породил деяние максимален брой европейски патенти. В този смисъл с Съвместното изказване страните, утвърдили Протокола се сплотяват към тълкуването, че в член 3 от Протокола следва да се има поради вместо Обединеното кралство, идната страна с максимален брой европейски патенти.

Правителството одобри Споразумение за даване на доброволна целева вноска сред Министерството на правораздаването и Съвета на Европа

Целта на Споразумението е да се поддържа активността на Съвета на Европа (СЕ) посредством непринуден финансов принос в размер на 20 000 евро, възложен за активността по понижаване на натрупването на добре обосновани тъжби пред Европейския съд по правата на индивида и в интерес на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) за поощряване на развиването на демократичните институции, учредено на ценене на върховенството на закона и правата на индивида.

Предоставянето на доброволна целева вноска за съдебна експертиза ще има удобен резултат върху съдействието сред Министерството на правораздаването и съдебна експертиза, върху имиджа на България в организацията и ще затвърди самодейната позиция на страната ни за отстояване на правилата и полезностите на съдебна експертиза като народна власт, господство на правото и правата на индивида, а по този начин също ще спомогне и за повишение на доверието към България в интернационален проект.

Споразумението се финансира със средства от бюджета на Министерството на правораздаването за 2022 година, като осъществяването на съглашението не визира общата бюджетна рамка и не изисква в допълнение финансиране.

Одобрен е план на меморандум за съдействие в региона на туризма с Република Северна Македония

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на стопанската система на Република Северна Македония. Документът отразява готовността на страните да засилят другарските си връзки, да задълбочат двустранното партньорство в региона на туризма въз основата на взаимна полза и равнопоставеност и да подтикват двустранния туристопоток.

Страните ще предизвикват взаимното си съдействие, увеличение на туристическия продан, определяне на директните контакти сред туристически организации и туроператори на двете страни и ще основат двустранна работна група за съдействие в региона на туризма. Меморандумът планува и шерване на работещи начинания за поддръжка на опциите за вложения в региона на туризма.

Одобрен е проект за съдействие в региона на опазването на здравето и здравната просвета с Република Северна Македония

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на План за съдействие в региона на опазването на здравето и здравната просвета сред Министерство на здравеопазването на Република България и Министерство на здравеопазването на Република Северна Македония за интервала 2022 - 2024 година, като основа за водене на договаряния.

С Плана за съдействие се договарят следните области на съдействие за интервал от три години: първична и профилирана здравна помощ; болнична здравна помощ; профилактика на заразните и незаразните болести; предварителна защита и надзор на СПИН и полово излъчени болести; околната среда и здраве; епидемиологичен контрол на заразните и паразитните болести; нормативни актове в региона на здравеопазването; здравна статистика; организация на здравното обезпечаване при изключителни ситуации; други области на съдействие.

Насърчава се и съдействието сред научноизследователски институти, университети и лечебни заведения от Република България и от Република Северна Македония за обмяна на опит в региона на здравната просвета и информация за лекарствени артикули, развиване на нови технологии и ново здравно съоръжение.

Сътрудничеството при осъществяване на Плана ще се реализира в сходство с плануваните бюджетни средства на всяка от страните.

Изпълнението на Плана за съдействие ще способства за задълбочаване на двустранните връзки, продан на информация, опит и експерти. Ще сътвори благоприятни условия за присъединяване в национални и интернационалните мероприятия, и ще способства за обмена на експерти с опит региона на опазването на здравето.

Одобрени са позицията и съставът на българската делегация за присъединяване в междуправителствена конференция

Министерският съвет одобри решение за одобрение на позицията и актуализиране на състава на българската делегация за присъединяване в Междуправителствената конференция за изработването на правно обвързващ инструмент по Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година за предпазване и стабилно потребление на морското биологично многообразие в зоните оттатък национална пълномощия.

С присъединяване си българската делегация поддържа този важен развой в границите на Организация на обединените нации, който ще даде своето отражение както в региона на интернационалните връзки по океаните и морското право, по този начин и за постигането на Целите за стабилно развиване.

Междуправителствената конференция се привиква на съображение резолюция 72/249 на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации. Целта е договарянето и приемането на план на Споразумение по използването на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година за предпазване и стабилно потребление на морското биологично многообразие в зоните оттатък национална пълномощия. Към сегашния миг в границите на Организация на обединените нации се разисква концепцията за провеждането на пета сесия на конференцията през лятото на 2022 година

Министерският съвет утвърди позицията на България по дело пред Съд на Европейския съюз за свързване на Търговския указател към системата BRIS

Взаимното свързване на комерсиалните регистри на страните членки на Европейски Съюз е ориентирано към възстановяване на изискванията за комерсиална активност и понижаване на разноските и периодите за достъп до информация на всички жители и участници в комерсиалния оборот.

В тази връзка Европейският съюз е задължил страните членки да свържат комерсиалните си регистри в системата BRIS.

Република България не е изпълнила в целокупност този ангажимент, заради което Европейската комисия е внесла искова молба пред Съда на Европейския съюз.

Българската страна е подхванала решителни дейности за свързване, като понастоящем са изпълнени всички механически условия и проби със системата BRIS, което е регистрирано в българската позиция по делото пред Съда на Европейския съюз.

България ще извърши уговорката си за свързване на Търговския указател в общата система на Европейския съюз до края на месец март 2022 година и чака делото да бъде прекъснато директно след показване на актуалната писмена отбрана пред Съда на Европейския съюз.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване " ) /EPSCO/, която ще се организира на 29 март 2022 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Предвиден е спор по две настоящи за Европейски Съюз тематики в областта на опазването на здравето – опциите за актуализиране на Стратегията на Европейски Съюз за имунизациите против COVID-19 и възстановяване на Европейския контракт на редките болести.

България ще регистрира, че актуализирането на Стратегията за имунизациите следва да бъде съобразено с наличните научни данни и съобразена с националните особености и специфики на здравните системи. Моментът е подобаващ за добиване на поучения от рецесията с COVID-19 и преоценка на метода на Европейски Съюз, за обезпечаване на по-ефективен механизъм за превъзмогване на усложненията пред шерването на ваксини с трети страни.

Втората сесия ще сложи акцент върху пациентите с редки болести. Според България дейностите на равнище Европейски Съюз могат да бъдат насърчавани, защото обединените старания имат капацитет да обезпечат по-добра отбрана за всички пациенти с редки болести. За да бъде дейно съдействието, е нужен метод, който да подсигурява оптималната еластичност за страните членки, при вземане предвид със спецификите на национално равнище, финансовите благоприятни условия на всяка една страна членка, както и от потребността да се подсигурява уравновесен и обективен метод по отношение на всички категории пациенти.

Правителството утвърди резултатите от неофициалната среща на министрите по околна среда на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от Неформалната среща на министрите по околна среда на Европейски Съюз, която се организира на 20 и 21 януари в Амиен, Франция.

Министрите обмениха отзиви по агроекологичния преход и европейската координация и хармонизация във връзка с продуктите за растителна отбрана. В подтекста на идното изменение на Директивата за устойчива приложимост на пестициди бяха разисквани дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се подсигурява, че европейската цел за понижаване на използването на пестициди и обвързваните с нея опасности са отразени дейно във вноса на храни, третирани с артикули за растителна отбрана.

По тематиката за битката с обезлесяването министрите регистрираха приноса на Европейски Съюз към справяне с световното обезлесяване и унищожаването на горите - в границите на съюза се работи по съгласуван и съгласуван метод, който добавя и ускорява дейностите на страните членки на национално равнище. Участниците в срещата се сплотиха към тезата, че законодателството на Европейски Съюз би трябвало да противодейства на тази наклонност с ограничения, които подсигуряват, че добивът и потреблението на артикули не способстват за обезлесяването и загубата на гори в международен мащаб.

Министрите на околната среда и министрите на енергетиката организираха полемика за справедливия преход в подтекста на пакета „ Подготвени за цел 55 " (за понижаване на излъчванията парникови газове с минимум 55% до 2030 г.) и провокациите, които той слага във връзка със обществената правдивост. Делегациите се сплотиха към нуждата от съпътстваща политика за превъзмогване на забележителното неподходящо влияние на прехода върху избрани райони, браншове и семейства. За да бъде сполучлив преходът към ниско-въглеродно развиване, би трябвало да се извърши по приобщаващ метод, с цел да е обществено обективен и да регистрира потребностите на най-уязвимите.

Неформалната среща приключи с продан на отзиви за ролята на горите и дървесните артикули в политиките по запазване на околната среда, енергетика и климат. Министрите бяха единомислещи във връзка с значимостта на горите за запазване на биологичното многообразие и потребността от акуратен метод, който ще разреши постигането на баланс сред опазването на горите, климата и развиването на биоикономиката. Потвърдена беше и значителната роля на горите за намаляването на въглерода в атмосферата и постигането на климатичните цели на Европейски Съюз.

Правителството одобри резултатите от съвещание на съвет „ Външни работи/Търговия “ на Европейски Съюз

Правителството одобри резултатите от извършеното на 14 февруари 2022 година съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия " на Европейския съюз в гр. Марсилия, Франция.

Участие в неофициалното съвещание от българска страна взе господин Енчо Димитров, консултант в посолството на Република България във Френската република.

Министрите разискаха настоящото положение на въпросите, свързани с комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Африка, подготовката за идващото съвещание на Съвета по търговия и технологии /СТТ/ и последни развития по отношение на комерсиалните ограничавания, наложени от Китай против Литва и ответните ограничения на Европейски Съюз.

Одобрени са резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (космическо пространство), което се организира на 16 февруари 2022 година в гр. Тулуза, Франция. Делегацията беше ръководена от господин Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа.

В рамките на неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по конкурентоспособност в частта „ Космическо пространство “ министрите организираха полемика по тематиката „ Управление на придвижването в космоса и бъдещата сателитна система за сигурна съгласуваност ". България изрази поддръжка на новите начинания, свързани с възстановяване на цифровата съгласуваност и дефинирането на общ, европейски метод за ръководство на придвижването в космоса. Подчертано бе смисъла на укрепването на опциите на всички страни членки да вземат участие в търговски и научни планове по стратегиите и да има засилен пазарен метод и поддръжка от частен капитал в двете нови начинания. Те би трябвало да основат благоприятни условия за повече нови компании и работни места. Оценено бе смисъла на възходящото потребление на галактическите технологиите за даване на нови бизнес благоприятни условия, новаторски способи за опериране на стратегическите активи за Европейски Съюз и дефинирането на задачи, сериозни за сигурността на хората. В актуалния, дигитален свят сигурната съгласуваност, основана на галактически активи е стратегически инструмент за поддръжка на устойчивостта на Европейски Съюз. Създаването на дейно ръководство на придвижването в космоса е измежду инструментите за обезпечаването на безвредна и сигурна галактическа среда, за ефикасен достъп до космоса и за поддръжка на стратегическа самостоятелност на Европейски Съюз.

В рамките на неофициалното съвещание на 15.02.2022 година, от името на България, министър Лорер подписа Споразумение за европейска кооперираща страна с Европейската галактическа организация, посредством което се продължава взаимната работа сред България и ЕКА за развиване на устойчивостта и конкурентоспособността на българските предприятия в галактическият бранш, както и за запазване на научният капацитет. Договореното във второто Споразумение отразява упоритостите на България за активизиране на галактическите действия, създаване на резистентен и конкурентоспособен галактически бранш, интензивно присъединяване в галактическата стратегия на Европейски Съюз и разширение на опциите за присъединяване в стратегиите на Европейската галактическа организация.

Правителството утвърди резултатите от съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди отчета на Република България от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 21 февруари 2022 година

Съветът организира продан на отзиви по отношение на подобряването на съгласуваността сред Зеления пакт, Общата селскостопанска политика (ОСП) и комерсиалната политика, в поддръжка на прехода към устойчиви продоволствени системи. Множество делегации подчертаха смисъла на повишение на съгласуваността сред личните здравни и екологични стандарти на Европейски Съюз и тези, прилагани към вносните агрохранителни артикули, в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) и в съдействие с комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз, по-специално посредством преразглеждане на оптималните ограничавания за фитофармацевтични останки и въвеждане на огледални клаузи в правото на Европейски Съюз.

Република България подчертава, че съгласуваността на другите политики в тези области е наложителна и изисква повсеместен метод в региона на земеделието, опазването на здравето и околната среда, както и превъзмогване на пропуските в знанията, съпротивата на заинтригуваните страни и другите полезности. Също по този начин показа, че по този начин наречените „ огледални ограничения “ ще подобрят отбраната на ползите, както на европейските производители, по този начин и на потребителите във връзка с вносните артикули.

Министрите организираха ориентационен спор по предлагането за Регламент за даването на пазара на Съюза и за износа от Съюза на артикули, свързани с обезлесяване и утежняване на положението на горите, въз основа на дефинирани от Председателството въпроси за структуриране на полемиката. Като цяло Съветът приветства Предложението, като доста от делегациите подчертаха нуждата от определяне на ясни, недвусмислени дефиниции, в сходство с политиката на Европейски Съюз в региона на горите, с цел да се избегнат непропорционални административни и финансови тежести, по-специално за дребните оператори, да се подсигурява спазването на разпоредбите на СТО и да се откриват положителни връзки със страни отвън Европейски Съюз. Република България предизвести за заплаха от усилване на административната тежест и опасения по отношение на незадоволителната изясненост на дефинициите.

Европейската комисия показа информация по отношение на обстановката на пазарите на селскостопански артикули, след което Съветът организира продан на отзиви. По време на полемиката делегациите на страните членки подчертаха редица опасения, свързани по-специално с въздействието на възходящите разноски за сила, торове и фуражи върху селското стопанство. Други дискутирани тематики бяха икономическото влияние на ветеринарните болести, като Африканската чума по свинете и Високопатогенната инфлуенца по птиците. В изявлението си Република България подчертава, че за страната ни продължава да е притеснително повишаването на цените на главните фуражни култури и смески. Заяви, че е налице сериозен проблем и със забележителното покачване на разноските за произвеждане в земеделието, и по-специално на разноските за горива и електрическа енергия.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в изключителното съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ", част „ Енергетика ", извършено на 28 февруари 2022 година в Брюксел, Кралство Белгия.

На съвещанието енергийните министри дискутираха енергийната обстановка в Европейския съюз по отношение на рецесията в Украйна. Обсъдени бяха препоръчаните изключителни ограничения от Европейска комисия и бе изработен обзор на вероятните спомагателни дейности по повод гарантиране на доставките, потребление на стратегически петролни ресурси, ръководство на газовите ресурси, особено предвид на идващите седмици и месеци, и подсилване координацията на равнище Европейски Съюз и страните членки, както и разпространяване на общи послания. Енергийните министри показаха свои разбори на общата обстановка, както и информация за националното положение по отношение на настоящи енергийни доставки, предпазване и енергийни потоци.
Съгласно утвърдената позиция, България изрази мощна угриженост за обстановката в Украйна.

Непредвидимостта рефлектира осезаемо и върху енергийния бранш, като основава все по-реална заплаха от нарушение сигурността на енергийните доставки в Европейски Съюз, което в комбиниране с високите равнища на енергийните цени, слага съществени провокации пред българската енергетика и стопанска система. За превъзмогването им ще са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, за което от значимо значение е своевременното обрисуване на съществени послания за взаимност и взаимни дейности за подготвеност и реакция при отчитане на обстановката. Приветствани са анализите на Европейска комисия, както и напъните за усилване на договарянията с основни производители/доставчици на полутечен природен газ. Представена е информация, че българската енергийна система действа обикновено, като не се следят разстройства или ограничавания във физическите потоци на сила. По отношение на опциите за оказване на помощ на Украйна в енергийния бранш, поддържа потреблението капацитета на Трансбалканския газопровод за диверсификация на газовите доставки за Украйна от спомагателни източници на природен газ от Южния газов кулоар и терминали за полутечен природен газ, по маршрута Турция - България - Украйна. Приветства също по този начин синхронизирането на мрежата на Украйна с електроенергийната система на Европейски Съюз.

България прикани уравновесеното териториално развиване да бъде принцип на европейските политики

Правителството одобри отчет за резултатите от неофициалната среща на
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР