Министерският съвет прие Постановление за приемане на Наредба за условията

...
Министерският съвет прие Постановление за приемане на Наредба за условията
Коментари Харесай

Правителството прие Постановление за приемане на Наредба за условията и реда за издаване, връщане и съхранение на дипломатически и служебни паспорти

Министерският съвет одобри Постановление за приемане на Наредба за изискванията и реда за издаване, връщане и предпазване на дипломатически и служебни паспорти.

С приемането на акта подзаконовата нормативна уредба се привежда в сходство с последните промени на Закона за българските персонални документи от 12.03.2021 година и се усъвършенства националното законодателство в региона.

Дипломатически и служебни паспорти се издават от Министерство на външните работи и се подписват от министъра на външните работи или от оправомощени от него длъжностни лица, след осъществяване на инспекция за съществуването на законово съображение за тяхното издаване.

Наредбата регламентира детайлно процедурата, съпътстващите документи за всяко едно съображение и оправомощения орган за внасяне на искане и надлежно за взимане на решение за издаване. Регламентира се и редът за връщане и предпазване на дипломатическите и служебните паспорти.

По този метод се реализира по-висока правна сигурност и се минимализират опциите за корист с право и потребление на привилегиите, които дават този тип паспорти. Най-вече това се отнася за случаите на безвизово пътешестване в чужбина до трети страни, с които има подписани съглашения за освобождение от условието за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР