Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителни трансфери по

...
Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителни трансфери по
Коментари Харесай

Правителството одобри допълнително средства за общините

Министерският съвет одобри разпореждане, с което утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2023 година в размер до 100 млн. лв. , оповестиха от Министерски съвет.

Одобрените средства ще компенсират понижените доходи от използването на цени за пътешестване , планувани за избрани категории пасажери и за субсидиране на транспорт на пасажерите по междуселищните автобусни линии.

Необходимите средства за осъществяване на плана на разпореждане ще се обезпечат за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2023 година

С друго разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2023 година за финансово подкрепяне на общините за запазване и поддържане на военни монументи.

Съгласно член 3, алинея 2 от Закона за военните монументи /ЗВП/ военните монументи са обществена общинска благосъстоятелност като се изключи паметниците, избрани от министъра на защитата, в съгласие с министъра на културата за обществена държавна благосъстоятелност. Задължение на страната и общините е да поставят грижи за военните монументи на територията на страната и в чужбина, а според член 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на локалното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни монументи .

В осъществяване на наредбите на закона годишно десетки общини изпращат до Областните комисии „ Военни монументи “ и Министерството на защитата своите оферти за ремонт на военни монументи, които се намират в неприятно положение. Многобройните оферти се преглеждат обширно на съвещания на непрекъснатата междуведомствена експертна комисия от Министерството на защитата и Министерството на финансите за установяване на реда за даване на средства на органите на локалното самоуправление, на които са предоставени за ръководство военни монументи, и разглеждане на постъпили оферти за финансиране.

Въз основа на положението на паметниците , подадените документи с приложените количествено-стойностни сметки и снимков материал на настоящото им положение, непрекъснатата междуведомствена комисия е одобрила 70 военни паметника на обща стойност 299 924 лв. , които да бъдат препоръчани за финансиране по бюджетите на съответните общини в границите на плануваните за задачата финансови средства за 2023 година в размер на 300 000 лв. .

Средствата ще бъдат разпределени сред общините – Аврен, Асеновград, Банско, Белоградчик, Борован, Брацигово, Ветрино, Вълчедръм, Главиница, Гърмен, Димово, Дупница, Завет, Земен, Ловеч, Луковит, Мездра, Мизия, Павликени, Перник, Поморие, Разград, Ракитово, Садово, Самуил, Стражица, Сухиндол, Троян, Чипровци и други

Допълнителните прехвърляния се обезпечават за сметка на плануваните със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година финансови средства за подкрепяне на общините за запазване и поддържане на военните монументи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР