Министерският съвет прие Национална програма за отбелязване на 150-та годишнина

...
Министерският съвет прие Национална програма за отбелязване на 150-та годишнина
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 21 декември 2022 г.

Министерският съвет одобри Национална стратегия за отбелязване на 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Министерският съвет одобри Национална стратегия с съответни събития и начинания за отбелязване на 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. През 2023 година се навършват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Отбелязва се героизмът и доблестта на един популярен българин, бунтовник и демократ. 
Реализирането на включените в Националната стратегия редица културни, просветителни и научни събития на интернационално, национално, районно и локално ниво ще способстват да се доразвият и показват нови проучвателен акценти за разпространение на живота и делото на Васил Левски и на неговата значителност за българската история.

Приет е Годишен отчет за положението на националната сигурност на България през 2021 година

Министерският съвет одобри Годишен отчет за положението на националната сигурност на Република България през 2021 г. 
Основна цел на отчета е да показа оценките на изпълнителната власт за рисковете, заплахите и заканите, за успеваемостта и ефикасността на политиката за национална сигурност през 2021 година, за дейностите, които институциите на държавната власт възнамеряват да подхващат през идващия интервал.  Съгласно държавното решение, годишният отчет ще бъде препоръчан за разглеждане и приемане от Народното събрание. 

Правителството утвърди Списък на основни индустриални паркове със стратегическо значение за България

Правителството утвърди оферти от Министерството на стопанската система и промишлеността и Министерството на районното развиване и благоустройството Списък на основни индустриални паркове със стратегическо значение за уравновесеното териториално развиване на страната.

Съвременната индустриалната политика има за цел да хармонизира и насочи хоризонталните политики и междусекторни подходи, които трансформират бизнес средата, предизвикват предприятията да употребяват енергийно ефикасни и екологосъобразни технологии и нововъведения. Един от основните детайли за развиване на предприемаческата и бизнес среда е териториалното обмисляне. Обособяването на територии за привличане и реализация на индустриални капиталови планове е предмет на признатия през 2021 година Закон за индустриалните паркове (ЗИП). В осъществяване на него е направен разбор за установяване на основни индустриални паркове със стратегическо значение за уравновесеното териториално развиване на България въз основа, на който е препоръчан Списък на основни индустриални паркове със стратегическо значение за уравновесеното териториално развиване на страната. 

Списъкът съдържа седем от записаните 12 индустриални парка, като два от тях са в Северозападния район за обмисляне и по един във всеки от останалите райони за обмисляне. Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк-Бургас, Индустриален парк Плевен - Телиш, Индустриален парк Видин, Индустриален парк ЛВЗ (Русе), Индустриален парк Шумен, Индустриален парк Карлово.

Правителството одобри Програма за превръщане на държавните предприятия, основани със специфични закони

Правителството одобри Програма за превръщане на държавните предприятия, основани със специфични закони на съображение член 62, алинея 3 от Търговския закон. Постановлението дефинира шестмесечен период, в който принципалът на всяко едно дружество от лист, избран в актуалното решение, да изготви детайлна стратегия с съответни правни и в действителност дейности по преобразуването му. През този интервал органите, упражняващи правата на страната в държавните предприятия, следва да показват на Министерски съвет график с съответни дейности и периоди, осигуряващи осъществяването на програмата.

С приемането на решението се извършват задължения на България по отношение на присъединението й към Валутния механизъм II (ERM II) и кандидатурата за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване, както и осъществяване на част от ограниченията по Плана за възобновяване и резистентност.

Министерският съвет утвърди план на контракт за даване на безплатна финансова помощ в размер над 2.4 милиона лв. за три сертифицирани плана по реда на ЗНИ

Министерският съвет утвърди план на Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Договор за даване на безплатна финансова помощ за отчасти възобновяване на направените от вложителя наложителни осигурителни и здравни вноски за служащите и чиновниците, заели новите работни места, свързани с реализирането на три сертифицирани капиталови плана по реда на Закона за поощряване на вложенията.
С акта се утвърждава даването на безплатна финансова помощ в размер до 2.42 млн. лева за интервала 2023-2024 година за отчасти възобновяване, за интервал до 12 месеца от разкриването на съответното работно място, на направените от вложителите наложителни осигурителни и здравни вноски за служащите и чиновниците, заели новите работни места, свързани с реализирането на три сертифицирани капиталови плана.
Проектите са за основаване на ново дружество на територията на гр. Русе, както и за диверсификация на активността на съществуващи предприятия в региона на столицата, като се възнамерява разкриването на 480 нови работни места и осъществяването на вложения в размер на 4.03 млн. лева Проектите се реализират във високотехнологични действия от бранша на услугите и производството. С контракта вложителите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези планове за период от минимум пет години.

Проектите на сдруженията се извършват както следва: Бадер България КД в гр. Русе, БИК Сървисис София ЕООД в гр. София, Шварц Глобал Сървисис България ЕООД в гр. София.

Изменя се държавно решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайни експозиции, представящи движими културни полезности

Министерският съвет одобри Решение за изменение на РМС № 671 от 2021 година за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайни експозиции, представящи движими културни полезности, отдадени на 100-годишния празник от основаването на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. С решението се удължава срокът на държавната гаранция за краткотрайни експозиции в страната до 15.02.2023 година
Културните полезности са от фондовете на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и Националния исторически музей.

До 31.01.2023 година в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще бъде показана галерия „ Доспехите на тракийските воини “, а в Националния исторически музей ще бъде показана галерия „ Златното богатство от Вълчитрън “.
Представянето на изложбите ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от сбирките на НАИМ - Българска академия на науките и НИМ.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Одобрени са два стратегически документа за ръководството на средствата в Сребърния фонд

Със свое решение държавното управление одобри дълготрайната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средносрочната тактика за вложение на средствата му за интервала 2023-2025 година

Двата документа са утвърдени от Управителния съвет на Фонда и плануват опазване на прилагания до момента закостенял метод за ръководство на активите, при съблюдаване на правилата за надеждност, ликвидност и бистрота. По този метод се подсигурява минимизиране на отрицателните резултати и деянията на волатилност на интернационалните финансови пазари. Това подхожда на настоящата пазарна среда и води до отбягване на риска от понижаване средствата на Фонда, което е недопустимо от позиция на главната му функционалност.
Най-добрата опция за вложение на средствата на Сребърния фонд е тяхното складиране в обособена сметка в Българската национална банка или други принадлежности по сметки в нея, както е и до момента.

Приетите от Министерския съвет стратегически документи ще бъдат обновени годишно, в сходство с икономическото развиване, пазарните индикатори и измененията в параметрите на държавната пенсионна система, направени в резултат на законови промени.

Удължава се срокът за деяние на ликвидационната комисия на НКЖФ

Със свое разпореждане държавното управление одобри изменение на Постановление на Министерски съвет № 79 от 2022 година за споразумяване на връзките, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.
С него се планува удължение на нормативно избрания период на работа на ликвидационната комисия с пет месеца - до 25.05.2023 година, за дотъкмяване на предоставения от Сметната палата одит на активността на закрития Фонд. Комисията е назначена на 25.05.2022 година

Назначени са членове на Управителния съвет на ЦОРХВ 

Министерският съвет назначи членове на Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), в състав: Крум Неделков - заместник-министър на земеделието, Георги Събев - заместник-министър на земеделието, Лидия Стойкова- Чорбанова - заместник-министър на опазването на здравето и Тома Томов - заместник- министър на опазването на здравето. В органа по ръководство на Центъра влиза и шефът му, който е член по право.
ЦОРХВ прави научна оценка на риска по проблеми, които директно или индиректно засягат здравето на животните и растенията, растителните артикули и растителния репродуктивен материал, както и сигурността на храните и фуражите. Той е способен орган и за осъществяването на оценка на артикули за растителна отбрана и изготвя научни мнения до способените органи и институции, които са основа за взимане на решения по ръководството на рисковете по хранителната верига. 

Удължава се научната стратегия за нисковъглеродна сила за превоза и бита

Срокът за осъществяване на дейностите по Националната научна стратегия „ Нисковъглеродна сила за превоза и бита (ЕПЛЮС) “ ще бъде продължен до края на 2023 година, реши държавното управление.
Програмата е ориентирана към осъществяване на целеви научни проучвания и нововъведения, които да допринесат за прехода към нисковъглеродна конкурентоспособна стопанска система. Тя е призната от Министерски съвет през 2018 година, а срокът за реализирането й беше до края на тази година.

Удължаването му се постанова, с цел да бъдат приключени дейностите по един от съставените елементи на програмата - „ К2. Електрически транспортни средства и атомна подвижност “. По него се създава демонстрационен тролейбус с хибриден удължител на пробега „ батерия/горивна клетка “. Разработването на такива хибридни системи е най-бързият и ефикасен метод за начално нахлуване на водородните технологии в електромобилността.Удължаването на периода за осъществяването му няма да докара до спомагателни разноски за бюджета за просвета.

Над 700 учебни заведения резервират посредниците си до края на юни 2023

Образователните посредници и обществените служащи в 721 държавни и общински учебни заведения, назначени по националната стратегия на Министерството на образованието и науката, ще продължат работата си до 30 юни 2023 година
Това става допустимо, откакто държавното управление удължи с още 6 месеца периода на Национална стратегия „ Подкрепа за просветителните посредници и обществените служащи “. По нея са назначени 946 просветителни посредници и обществени служащи. Целта е да се понижи рискът от прибързано овакантяване на просветителната система на учениците от уязвимите групи и да се образуват у тях позитивни настройки към образованието.

Образователните посредници спомагат на педагогическите експерти за възстановяване на обмена на информация сред учители и родители. Те оказват нужната поддръжка на родителите при самоподготовката и упражненията на децата, като им дават нужната за това информация.

Правителството одобри също по този начин разпореждане, с  което отпуска 4 501 365 лева за погашение на възнагражденията на просветителните посредници и обществените служащи в общинските учебни заведения.

Съгласно изискванията на обновената Национална стратегия „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи “ средствата ще се дават на общините и са обезпечени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022г.

Чрез постановлението се обезпечават средства за назначените просветителни посредници и обществени служащи за финансиране на възнагражденията им до 30.06.2023 година Образователните посредници и обществените служащи оказват подпомагане при обгръщането и оставането на учениците, подлежащи на наложително образование в учебно заведение.

Одобряват се промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет план на Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2022 година по отношение на увеличение на капитала на търговски сдружения и план на Решение на Министерския съвет за увеличение на капитала на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД, „ Национална спортна база “ ЕАД и „ Академика 2011 “ ЕАД.
С предоставените на Министерството на младежта и спорта средства в общ размер 13 000 000 лева ще се усили капитала на три търговски сдружения, в които министърът на младежта и спорта упражнява правата на страната като едноличен притежател: „ Сердика спортни парцели “ ЕАД, „ Национална спортна база “ ЕАД и „ Академика 2011 “ ЕАД.

Одобрен е спомагателен трансфер по бюджета на Българското национално радио за 2022 година

Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер в размер на 1 660 000 лв. по бюджета на Българското национално радио за 2022 година Допълнителните средства се обезпечават за застраховане на действия за реализиране на високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи и повишение равнището на киберсигурност за подсигуряване непрекъсваемостта на програмата в Българското национално радио.
Основната цел на предлагания план на разпореждане е придобиване на дълготрайни активи и обезпечаване на високо равнище на отбрана на осведомителната и информационната инфраструктура. Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година
С признатия от Министерския съвет акт се планува да бъдат отразени осъществените промени по области на политики, по бюджетни стратегии и по индикатори по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на енергетиката

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджетните стратегии в бюджета на Министерството на енергетиката. С признатото разпореждане се усилват разноските по бюджетна стратегия „ Администрация ”, за сметка на бюджетните стратегии „ Устойчиво енергийно развиване ” и „ Подобряване на процесите на концесиониране и ръководство на подземните благосъстояния и геоложките проучвания ”. Не се трансформира общият размер на одобрените разноски в бюджета на МЕ за 2022 година. Измененията се постановат, с цел да бъдат обезпечени финансово разноските за личен състав по стратегия „ Администрация ”, по отношение на погашение на компенсации по реда на Закона за държавния чиновник, на Кодекса на труда и на Кодекса за обществено обезпечаване.

Още над 1 млн. лв. за българските неделни учебни заведения в чужбина

Правителството отпусна 1 130 566 лева в допълнение за българските неделни учебни заведения зад граница.
През образователната 2022/2023 година броят на неделните учебни заведения е 257, като в тях се образоват общо 25 364 деца възпитаници. От тях 3 690 деца са в подготвителни групи, 21 677 са възпитаници от I до XII клас, а 368 са кандидат-студенти.
Нарастващият брой на учениците и учебните заведения в чужбина е причина за увеличението на размера на в началото плануваното финансиране от 12,5 млн. лв..
Ръстът на учениците през актуалната образователна година по отношение на миналата е 2 416, а на българските неделни учебни заведения - 12.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на ММС

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2022 година Промените са в границите на одобрените разноски по бюджета на младежта и спорта за 2022 година

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. Предмет на акта са 17 поземлени парцели, намиращи се в област Хасково. Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото решение тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

Кабинетът реши още да даде 20 броя парцели, ръководени до момента от Министерство на правораздаването на Министерство на вътрешните работи. До решението се стига след поетапно закриването на арести в страната, при което употребените парцели към този момент са с отпаднала нужда. В същото време пространствата са нужни за застраховане на активността на Министерството на вътрешните работи. От друга страна, за активността на Министерството на правораздаването е нужен парцел в гр. Раднево, който до момента е бил ръководен от Министерството на вътрешните работи, само че все още няма потребност от него.
Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран на територията на с. Церковски, община Карнобат, област Бургас. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за създаване на три пътни прелеза, които са част от втората фаза на плана за рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас. Имотите се намират в землището на село Маноле и село Манолско Конаре, община Марица, област Пловдив. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Те се обезпечават посредством контракт за безплатна финансова помощ по план „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Правителството дава на Община Харманли собствеността върху парцели - частна държавна благосъстоятелност, в град Харманли. Те се намират въз входове А, Б и В на постройка в ж.к. „ Дружба “ в града и съставляват 36 жилището, дружно с избено помещение към един от тях и прилежащи изби към останалите. Жилищата ще бъдат употребявани от общината за възстановяване изискванията на живот на обществено слаби лица, лица и фамилии с открита неработоспособност, -родители, отглеждащи сами малолетни и/или малолетни деца. Разходите за поддръжка на парцелите ще бъдат поети от общинския бюджет.
С решение на Министерския съвет парцел - обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност и се дава на Столична община за създаване на главно общинско учебно заведение и осъществяване на просветителни действия. Той се намира на ул. „ Д-р Йордан Йосифов “ в столичния регион „ Студентски “ и съставлява терен с повърхност 4 670 кв. м с недовършен градеж върху него. Имотът, ръководен все още от Министерството на образованието и науката, е с отпаднала нужда за ведомството.
С друго решение държавното управление учреди възмездно вещо право на градеж за период от 20 години върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Сливен ” към Държавно дружество „ Югоизточно държавно дружество ”-Сливен. Площта за правото на градеж е в размер на 2,031 дка в землището на гр. Сливен и се учредява в интерес на „ Пътнически транспорти “ ЕООД. По този метод се обезпечава реконструкцията на действителен въжен превоз „ Пътническа въжена линия Сливен-Карандила “. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.
Правителството учреди също възмезден сервитут за период от 20 години върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност, ситуиран в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Сливен ” към Държавно дружество „ Югоизточно държавно дружество ”-Сливен. Общата повърхност на сервитутната зона е 9,563 дка в землището на гр. Сливен и се учредява в интерес на „ Пътнически транспорти ” ЕООД. По този метод се обезпечава реконструкцията на действителен въжен превоз „ Пътническа въжена линия Сливен-Карандила “.

 Сервитут върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност се учредява възмездно в интерес на Столична община. Площта на сервитутната зона е 0,773 дка и е в землището на с. Владая, като визира горски територии в региона на Търговско предприятие „ Държавно горско стопанство “-София към Югозападно държавно предприятие-Благоевград. По този метод ще бъдат построени и обслужени подземни водопроводи за обект: „ Водоснабдяване на с. Владая - Помпена станция „ Владая “. 

За ратификация е препоръчано съглашение за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност

Правителството утвърди предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумение за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Република България, представлявано от министъра на нововъведенията и растежа и Европейския капиталов фонд за използване и ръководство на подкрепяните по Механизма за възобновяване и резистентност в България финансови интервенции.

Споразумението е за финансиране на финансови интервенции по Механизма за възобновяване и резистентност и планува използването на три финансови инструмента на обща стойност 180 млн. евро, които ЕИФ ще ръководи и извърши в сферите на нововъведенията, растежа и климатичния неутралитет и цифровата промяна.
Инвестициите, които Република България се е заела да извършва под формата на финансови принадлежности, са част от Инвестиция 2 „ Програма за икономическа промяна “ в границите на Компонент 3 „ Интелигентна индустрия “ от ПВУ. Сумата от 180 млн. евро е общият размер на плануваните средства за финансови интервенции по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и се чака с нея да бъдат подкрепени минимум 57 крайни получатели.
Като резултат с приемането на оферти акт на Министерския съвет и след одобрение на Споразумението за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Република България, представлявано от министъра на нововъведенията и растежа и Европейския капиталов фонд за използване и ръководство на подкрепяните по Механизма за възобновяване и резистентност в България финансови интервенции, ще бъде изпълнена националната процедурата за влизане в действие на подписаното Споразумение и пускане осъществяване на отговорностите, които Република България е поела по Плана за възобновяване и резистентност на България, включително осъществяването на съответните етапни и крайни цели по отношение на финансовите интервенции.

Одобрено е планово съглашение в областта на защитата

Министерският съвет утвърди Проектно съглашение (Project Arrangement) сред министерствата на защитата на Република България, Република Хърватска, Република Кипър, Република Гърция, Република Ирландия, Република Италия, Кралство Испания и Френската Република по отношение на план „ Надграждане на морската система за наблюдаване “ („ Upgrade of the Maritime Surveillance “) no самодейност на Европейския съюз за „ Постоянно структурно съдействие “ (PESCO).
Участието на България в плана цели възстановяване на наблюдението на морските пространства и повишение на морската ситуационна информираност посредством разполагане и развиване на качества за създаване и разпространение на Опозната картина на морската конюнктура.

Правителството утвърди резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 21 ноември 2022 година в Брюксел. Основен акцент в срещата бе извършеният спор по отношение на използването на новата Стратегия за горите до 2030 г„ както и ограниченията, които могат да бъдат взети на национално равнище и на равнище Европейски Съюз за усилване на нейната успеваемост. Повечето министри приканиха за по-добра съгласуваност сред Европейска комисия и страните членки при създаване на задачите и съгласуван метод към подхванатите на национално равнище ограничения за отбягване на фрагментацията. Подчертано бе, че следва да има по-голямо присъединяване на страните членки и заинтригуваните лица, като в същото време се регистрира правилото на субсидиарност и националната подготвеност в този бранш.
В своята позиция България съобщи, че поставените амбициозни цели за адаптиране на горите към климатичните промени и отключване на капацитета на горското стопанство като част от зелената стопанска система са стъпка в вярната посока. Също по този начин бе маркирано, че забавянето във връзка с избраните в Стратегията периоди за създаване на насоки по отношение на определянето на първоначални и остарели гори и насоки за природосъобразни лесовъдни практики, основава усещането, че предпочитано се подхващат дейности за запазване и възобновяване на околната среда и се оставят на назад във времето икономическите функционалности на горите.

По отношение на Съобщението по отношение на гарантирането на наличността и финансовата досегаемост на торовете, оповестено на 09 ноември т.г., множеството страни членки приканиха за намиране на повече съответни краткосрочни решения на непосредствените проблеми на фермерите и обезпечаването на в допълнение финансиране отвън Общата селскостопанска политика. Някои от тях поддържаха активирането на спешния запас и през 2023 година, само че желаеха възможните схеми да бъдат опростени. В изразената българска позиция бе казано, че дейностите за възстановяване прозрачността на пазара, усилване на научно обоснованото потребление и икономисване при използването на торове, както и влагането на артикули с органически генезис, които да заместват синтетичните торове, са в унисон с други европейски начинания. Част от тези дейности са заложени и в Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика, в това число и в този на България.

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от изключителното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в изключителното съвещание на Съвета „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 24 ноември 2022 година, в гр. Брюксел.
В рамките на съвещанието бе извършен политически спор по две законодателни оферти, свързани с краткотрайните ограничения за справяне с високите енергийни цени и за гарантиране на енергийна сигурност в Европейски Съюз. Обсъдено бе предлагането за Регламент за подсилване на солидарността посредством по-добра съгласуваност на покупките и на трансграничния продан на природен газ, както и на надеждните референтни индикатори за цените. Дебатирано бе още предлагането за Регламент за установяване на рамка за ускорение внедряването на сила от възобновими източници.
В резултат на извършените полемики бе реализирано политическо съглашение по законодателните актове, като същите следва да бъдат признати в пакет с предлагането за Регламент за основаване на механизъм за промяна на пазара за отбрана на жителите и стопанската система от прекалено високите цени. Очаква се това да се случи на последващо изключително съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз на 13 декември 2022 година

Одобрени са спомагателни прехвърляния за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствия от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния от запаса по член 1, алинея 2, раздел И, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.
С Постановлението се утвърждават 1 936 790 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения.

Близо 2 млн. лв. за съвременна библиотека в УНСС

Правителството дава 1 940 000 лв. на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) за рационализация на университетската библиотека.

В момента библиотеката е ситуирана в крило от постройката на УНСС, а пространствата й се нуждаят от незабавно възобновяване и метаморфоза. Библиотечните единици са подредени на стелажи, които са морално остарели и не дават отговор на актуалните условия за функционалност. Липсват кътове за обществена връзка. Мястото за обслужващите гишета е малко и заради това са нефункционални. Няма уместно място за осъществяване на групови занимания на студенти. Хранилищата за книги са под кота „ 0 “ и се нуждаят от главен ремонт, тъй като са непрестанно наводнени.
С предоставените средства се планува да бъде построен актуален център за информация и познания, като се дават съвременни услуги за всички студенти и преподаватели. Университетската библиотека ще стане база за развиването на научно¬изследователската активност освен посредством богати библиотечни сбирки, само че и посредством обезпечаване на далечен достъп до международни научно-информационни бази данни. Тя ще бъде и място за модерна връзка и развиване на научна активност сред преподаватели и чиновници посредством работа в дребни, междинни и огромни групи. 

Още над 2 млн. лв. се отпускат за обучение

Правителството отпусна 1 991 433 лева по бюджетите на общините за 2022 година за обезпечаване на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието.
По стратегия „ Мотивирани учители и подготовка “ се отпускат 9280 лв. за образование на новоназначени учители и 14 320 лева за подготовка на педагогичен експерти за включването им в образователно-възпитателния развой в учебни заведения, в които доминират деца от уязвими групи.

С 13 000 лв. се финансират партньорства сред български учебни заведения и неделни учебни заведения зад граница в границите на Национален парк „ Роден език и просвета зад граница “.

За профилактика на педагогическите експерти се отпускат 1 277 лева, а за рехабилитация - 89 830 лв..
За поддръжка на просветителните посредници и обществените служащи се дават 1 863 726 лева

Допълнителни 79 572 лева са предопределени за финансиране на институции, които са включени в обновените описи на предпазени детски градини и учебни заведения. 

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 година
С обезпечаването на средствата ще бъдат възобновени разноските, направени от Българския Червен кръст по застраховане на ежедневните потребности (в това число настаняване, храна, санитарни консумативи, бебешки такъми и др.) на евакуирания в България някогашен чиновник на българското посолство в Кабул, Афганистан, и неговото семейство (общо 16 души), от началото на годината до 23 юли 2022 година

При идването си в България фамилията беше настанено в база на Българския червен кръст, който подсигуряваше заслон и изхранване на семейството. През месец юли фамилията напусна базата на БЧК и към този момент живее на свободен наем. Направените разноски от началото на годината досега на напускането им възлизат на 148 970 лева

Правителството утвърди увеличение на акционерното присъединяване на страната в капитала на „ СОФИЯ ТЕХ ПАРК “ АД

Министерският съвет даде единодушие акционерното присъединяване на страната в капитала на „ София Тех Парк “ АД, гр. София да бъде увеличено с парична вноска в размер на 3 812 800 лева за покриване на оперативните разноски за 2022 година на Суперкомпютър Discoverer (PetaSC - Bulgaria). Увеличението на капитала ще се състои с решение на Общото заседание на акционерите на „ София Тех Парк “ АД. Източник на средствата за нарастването са предоставените по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2022 година за придобиване на дялови акции за нарастване на капитала и финансовите запаси. С Разпореждане № 3 на Министерския съвет от 25.02.2022 година, министърът на нововъведенията и растежа е избран за орган, който да упражнява правата на страната в капитала на „ София Тех Парк “ АД.

Българският суперкомпютър Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с продуктивност от порядъка на петафлопс. Изграден е по план от 2019 година на EuroHPC 3U - взаимно дружество, структурирано от Европейския съюз, за осъществяване на самодейността за европейски високопроизводителни изчислителни технологии според Регламент Европейски Съюз 2018/1488 на Съвета от 28 септември 2018 година Изпълнител на българския план е хостващото дружество - Консорциум „ Суперкомпютър - Петаскейл България “ (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ сътрудник „ София Тех Парк “ АД и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.
Главната цел на Суперкомпютъра е да насърчи научната активност в страната с приложение в промишлеността и повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система. Открит е за консуматори от обществения и от частния бранш и е ориентиран извънредно към цивилен приложения, при съблюдаване на използваните правила по отношение на държавните помощи.
Ангажиментът на българската страна, посредством органа, упражняващ правата на страната в капитала на водещия сътрудник „ София Тех Парк “ АД, за финансиране на годишните оперативни разноски, свързани с употребата на Суперкомпютъра, за 5- годишния интервал на обезценка съгласно разпоредбите на Регламент Европейски Съюз 2018/1488, е стихотворец с Решение № 199 на Министерския съвет от 12 април 2019 година

Одобрено е нарастване на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани.

С признатите актове се планува с предоставените средства в размер на 300 000 лв. от бюджета на Министерство на защитата за 2022 година да се усили капиталът на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани. Публичното дружество ще употребява обезпечените средства за осъществяване на неотложни ремонтни действия на болничната постройка и закупуване на здравна инсталация за лечебната база на сдружението в с. Нареченски бани.

Одобрено е нарастване на капитала на „ Специализирана болница за рехабилитация - ВИТА “ ЕООД, гр. Велинград

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на „ Специализирана болница за рехабилитация - ВИТА “ ЕООД, гр. Велинград.

С признатите актове се планува с предоставените средства в размер на 1 339 000 лв. от бюджета на Министерство на
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР