Министерският съвет прие мерки за помощ на засегнатите от наводненията

...
Министерският съвет прие мерки за помощ на засегнатите от наводненията
Коментари Харесай

ОБЗОР: Кабинетът гласува спешни мерки за Карловско, пуснаха обществена поръчка за Рогошко шосе

Министерският съвет одобри ограничения за помощ на засегнатите от наводненията в Карловско. Това разгласи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг. Няколко ведомства ще се включат с разпределяне на помощи и средства. Търсят се всевъзможни механизми за възобновяване на вредите.
Прочетете още
Още в четвъртък стартират инспекции за това има ли нерегламентирано изсичане на дървета в засегнатите от наводнението карловски села. Това стана ясно след съвещание в Министерския съвет, на което участваха регионалният шеф на Пловдив и кметове на наводнените места.

На съвещанието Министерският съвет одобри решение за изпращане на вода и консерви към засегнатите обитаеми места. 

По предварителни данни вредите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лева Това заяви пред Нова телевизия кметът на общината Емил Кабаиванов. Той обаче акцентира, че цифрата евентуално не е окончателната, защото няма по какъв начин всички провали да бъдат разказани за няколко дни.  

Повече от 340 къщи са с друга степен на увреждане. Шест от тях са изцяло разрушени, а допълнително от 60 е невероятно да се живее. Обитателите на тези парцели все още живеят при близки и другари.

Общо 378 фамилии се нуждаят от поддръжка от Агенцията за обществено подкрепяне. Търсят се и доброволци.

Потопът в Карловско ще бъде запомнен от историята на България. Той обаче ще остане неизтриваем откъс от паметта и на всички тези, които са видели с очите си апокалиптичната картина в Трилистник, Богдан и Каравелово. Един от тях е Атанас Даков – началник на екипа на Доброволно формирование „ Пловдив 112 “, който неразделно оказва помощ на наранени от естественото злополучие.

Ще трябват няколко месеца, с цел да се възстановят вредите в едно от най-засегнатите от наводненията села - Слатина. Това каза  кметът на село Слатина Петър Делков.

Междувременно двойна покруса раздруса Каравелово. 76-годишният Начо Н. от залятото от пороя село Каравелово е бил открит тази заран мъртъв от родственици, а през вчерашния ден в дома си в Каравелова е била открита обесена 82-годишната Иванка Н.

46-годишният Огнян Йорданов е убития в село Милево, научи TrafficNews. Трупът на мъжа бе открит на 4 август, покрай стадиона в селото от локален гражданин. При първичния оглед  по тялото на мъжа са открити голям брой рани и кръвонасядания. Заподозрени за побоя са петима мъже от селата Милево и Караджово.

Вижте и какво описа пред TrafficNews Марин Йорданов - брат на убития в село Милево мъж.

Тежка катастрофа стана на пътя сред София и Самоков край Панчарево нощес. Един човек почина, а девет са ранени. Повечето от потърпевшите са младежи на възраст до 25 години. Някои от тях са с заплаха за живота. Повече за инцедента четете в материалите по тематиката:

Среднощни дрифтове подвигнаха на крайници пловдивчани. За това алармираха поданици на града. Хората били събудени от мощни звуци на форсиране на кола. 

Община Пловдив най-сетне пусна публичната поръчка за реконструкцията  на Рогошко шосе, след няколко месеца подготовка. Тя е с планирана стойност от 15 млн. лв. с Данък добавена стойност, като предложения ще се одобряват до 3 октомври.  Причината за забавянето бе, че градските управляващи трябваше да актуализират плана за реконструкцията.

Междувременно най-големият тенис комплекс в Пловдив - кортовете на Търговска колегия " Локомотив " Пловдив на ул. " Ясна поляна " до стадион " Пловдив " са пуснати на търг. Заповедта е от 31 август и е подписана от кмета на града Здравко Димитров.

Фасадата на Католическата катедрала „ Св. Лудвик ” възстановява достоверния си тип след противозаконното облепяне на стените и колоните с фибран.  Те скриваха  част от декоративната декорация, а при отстраняването им  част от мазилката падна.

Родителското настоятелство на ОУ „ Душо Хаджидеков ” поде дарителска акция за събиране на средства за ремонта на изгорелия покрив на учебното заведение.

Присъствието на посланика на Русия Елеонора Митрофанова измежду формалните посетители на тържествената заря-проверка в центъра на Пловдив точно на Деня на Съединението - 6 септември, провокира бурна реакция в обществените мрежи. Митрофанова изслуша речите на президента Румен Радев и кмета на града Здравко Димитров един до друг с тях, митрополит Николай, президента (1997-2002) Петър Стоянов и други на площада пред паметника на Съединението.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР