Министерският съвет прие Годишен доклад за дейността на Съвета за

...
Министерският съвет прие Годишен доклад за дейността на Съвета за
Коментари Харесай

МС реши: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение

Министерският съвет одобри Годишен отчет за активността на Съвета за понижаване на риска от бедствия

Правителството одобри Годишен отчет за активността на Съвета за понижаване на риска от бедствия към Министерския съвет за подкрепяне образуването и реализирането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия, за миналата година.

Документът е направен в тясна връзка с всички членове на Съвета и е утвърден по време на негови съвещания. В тях са регистрирани съответните провокации във връзка с работата на Съвета, както и постигнатите резултати по реализирането от структурата действия, заложени в член 3, алинея 1 от Правилника.

Съветът за понижаване на риска и бедствията към Министерски съвет за подкрепяне образуването и реализирането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия е основан на съображение член 62, алинея 3 от Закона за отбрана при бедствия (ЗЗБ). Той провежда и реализира активността си в осъществяване на член 62, алинея 4 от ЗЗБ, както и в сходство с Правилника за устройството и активността му. Структурата е непрекъснато настоящ орган на Министерски съвет за обезпечаване на съгласуваност и съдействие при провеждането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия, извършва функционалностите на национална платформа за понижаване на риска от бедствия в осъществяване на Рамката на деяние от Хього 2005-2015 и Рамката за понижаване на риска от бедствия от Сендай 2015-2030.

Одобрен е отчет за осъществяването на РМС № 436 от 2022 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на Доклад за осъществяването на РМС № 436 от 5 юли 2022 година към 31 декември 2022 година

С държавното решение от 5 юли бе утвърден Списък със законопроекти, на които ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието и със закони, на които ще бъде осъществена следваща оценка на въздействието през 2022 година Списъкът съдържа 18 законопроекта – за осъществяване на предварителна и 22 закона – за осъществяване на следваща оценка на въздействието. Основно условие бе оценките на въздействието на законопроектите/законите да бъдат осъществени със лични запаси на администрацията, с съществена цел построяването на потенциал в институциите.

След приключването на отчетния интервал е основана организация за отчитане на резултатите от решението към открития от Министерския съвет регистриран интервал – към 31 декември 2022 година Към датата на правене на сегашния отчет е установен следният прогрес по осъществяването на РМС № 436 от 2022 година:

От 18 цялостни предварителни оценки на въздействието:

5 са извършени;

9 са в развой на извършване;

по 2 предварителни Официален вестник процесът не е започнал;

по 2 предварителни Официален вестник не е осъществен доклад.

От 22 следващи оценки на въздействието:

6 са извършени;

13 са в развой на извършване;

по 2 следващи Официален вестник процесът не е започнал;

по 1 следваща Официален вестник не е осъществен доклад.

Министерствата, които към 31 декември 2022 година са отчели статус „ в развой “ на своите оценки на въздействието, са уведомили, че работата по тях ще продължи и през 2023 година

Повече информация по отношение на основаната организация за осъществяване на оценка на въздействието през 2022 година може да бъде открита на този адрес.

Извършените цялостни предварителни оценки на въздействието на законопроекти по години могат да бъдат открити на този адрес.

Извършените следващи оценки на въздействието на закони по години могат да бъдат открити на този адрес.

Приетите от Съвета за административната промяна годишни отчети за осъществяването на оценка на въздействието могат да бъдат открити на този адрес.

България ще поддържа кандидатурата на Испания за хазаин на ЕКСПО 2027/28

Министерският съвет одобри Решение за поддръжка на кандидатурата на гр. Малага, Испания за хазаин на профилираното ревю ЕКСПО 2027/28.

Испания е стратегически сътрудник на България и към сегашния миг в страната ни оперират към 80 испански компании, които са разкрили 3000 работни места. Данните за 2022 година демонстрират, че двустранните стопански взаимоотношения се развиват в позитивна посока, като стокообменът сред двете страни бележи растеж от 33,1% и е в размер на 2,252 милиарда евро. По данни на Българска народна банка сумарните директни вложения от Испания в България към 01 януари 2023 година възлизат на 819,6 млн. евро.

Темата за ЕКСПО 2027/28 на град Малага „ Градската епоха: към устойчивия град ” визира едно от основните провокации, пред които е изправено актуалното общество: по какъв начин демографският напредък и градското развиване да бъдат съвместими с опазването на околната среда и приемането на новаторски решения, които подсигуряват по-добро качество на живот за градските жители.

ЕКСПО 2027/28 в Малага си слага за цел популяризирането на положителни практики и продан на извънредно разнородни познания, опит и решения за превръщането на градовете в по-добри места за живеене, като покаже научния, софтуерния и икономическия прогрес, засягащ тази тематика.

Отчисления в размер на 50 % от облагата за финансовата 2022 година на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала ще бъдат импортирани в интерес на страната

Министерският съвет одобри Разпореждане за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2022 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Отчисленията са в размер на 50%, в сходство с дивидентната политика на страната. Очаква се да постъпят 871,1 млн. лева, като срокът за внасяне е 15 май 2023 година

От обсега на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се регистрира тяхната специфичност и изключителната им взаимозависимост от стеснен брой източници на финансиране, както и центровете за психологично здраве, сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “ по отношение на осъществяване на предварителни условия във водния бранш за асимилиране на средствата от европейските фондове за програмния интервал 2014-2020 година и държавните предприятия по член 62, алинея 3 от Търговския закон, представляващи бюджетни организации по смисъла на Закона за обществените финанси.

Запазва се опцията за обществените сдружения да разпределят и промеждутъчен 6-месечен дял, при съблюдаване на условията на член 115в от Закона за общественото предложение на скъпи бумаги.

Разпореждането е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял.

Студентите ще заплащат приблизително 1050 лева такса за образование

Средният размер на таксата за образование в държавни висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева, а за кандидатстване — 50 лева, реши държавното управление. По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование.

За специалностите от област „ Педагогически науки “ междинният размер на таксата ще бъде 780 лева, за „ Хуманитарни науки “ - 750 лева, за „ Социални, икономически и правни науки “ - 900 лева Студентите в специалностите от областите „ Природни науки “, „ Математика и информатика “ и „ Технически науки “ ще заплащат приблизително 870 лева, тези от „ Аграрни науки и ветеринарна медицина “ - 1000 лева, „ Здравеопазване и спорт “ - 1100 лева, „ Изкуства “ - 1450 лева

Средната годишна такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения е в размер на 1300 лева За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

1,3 млн. лева за ремонт на общежития на НСА и Медицински университет-София

1 303 000 лв. за финансиране на осъществени заплащания за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития утвърди Министерският съвет. Средствата са за Медицинския университет в София и Националната спортна академия „ Васил Левски “- София.

В Министерството на образованието и науката са постъпили документи от двете висши учебни заведения за в действителност осъществени от тях разноски за строително-ремонти действия и за инженеринг по подписани контракти за ремонт на две здания на общежития на обща стойност 1 303 000. Средствата са за сметка на обезпечените за тази цел в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и следва да се дават на двата университета като трансфер посредством бюджета на МОН.

Двете общежития са употребени от над 1000 студенти. Ремонтите им са наложителни поради дефицита тук-там в тях и нуждата от възстановяване изискванията за достъп до качествено висше обучение.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет взе решение да даде парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за безплатно ръководство на Министерството на земеделието. Същият към този момент е с отпаднала нужда на Българското национално радио (БНР). Той се намира в община Самоков и е ситуиран в държавна горска територия в землището на с. Говедарци. Досега парцелът съставлява 4 (четири) броя здания с обща застроена повърхност от 614 кв. м.

Правителството взе също решение за безплатно даване правото на ръководство върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, находящ се отвън територията на Република България, в град Атина, Република Гърция, в интерес на Министерството на енергетиката, за застраховане потребностите на Министерството на енергетиката. Имотът е със статут на частна държавна благосъстоятелност, находящ се отвън територията на Република България, в град Атина, Република Гърция, ул. „ Акадимиас “ № 12, представляващ имот с обща повърхност от 196.87 квадратни метра и издигнатата в него солидна седеметажна постройка с обща разгъната застроена повърхност от 1424 /хиляда четиристотин двадесет и четири/ кв.м. Чрез този парцел Министерството на енергетиката ще обезпечи помещаването на всички работни групи, които имат интерес към редица стратегически планове от сферата на енергетиката.

Министерският съвет одобри също по този начин Решение за предоставяне на единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение - неподвижен парцел, благосъстоятелност на „ Специализирана болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация на пневмофтизиатрични болести (СБПЛРПФЗ) „ Света Петка Българска “ ЕООД, гр. Велинград. СБПЛРПФЗ „ Света Петка Българска “ ЕООД, гр. Велинград, е лечебно заведение - комерсиално сдружение със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала, като правата на страната в него се упражняват от министъра на опазването на здравето. Обособената част от лечебното заведение, по смисъла на § 1, т. 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСК), съставлява двуетажна солидна жилищна постройка. Имотът е с отпаднала нужда за лечебното заведение. Същевременно генерира разноски, заради което управлението на лечебното заведение е декларирало предпочитание за предписание със постройката посредством продажба. Продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 към член 3, алинея 1 на ЗПСК, може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитала на комерсиалното сдружение. Съгласно ЗПСК 20 на 100 от цената на договорката ще бъдат импортирани в централния бюджет. Останалата част от паричния запас, получен от продажбата на парцела, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява за вложения, директно свързани с предмета му на активност и/или за угаждане ползите на кредиторите.

Одобрено е денонсирането на Споразумение за съдействие сред Комитета по пощи и далекосъобщения на България и Института за известия на Португалия

Правителството утвърди денонсирането на Споразумение за съдействие сред Комитета по пощи и далекосъобщения на България и Института за известия на Португалия. Документът е подписан през 1995 година

Секторите пощи и електронни известия са контролирани на равнище Европейски съюз и обособен двустранен документ за съдействие сред двете страни не е нужен.

Одобрено е съглашение със Световната организация по туризъм за провеждането на 68-мо съвещание на Комисията на СОТ за Европа

Министерският съвет взе решение за сключване на Споразумение сред Правителството на Република България и Световната организация по туризъм (СОТ) към Организация на обединените нации за провеждането на 68-мо съвещание на Комисията на СОТ за Европа и Конференция „ Образование и умения в медицинския и уелнес туризма “.

68-то съвещание на Регионална комисия “Европа ” на СОТ и съпътстващата я конференция се чака да съберат представители на над 40 европейски страни. Провеждането на събития от сходен сан в страната ще спомогне за построяването на позитивния имидж на България на интернационално равнище.

В рамките на 68-то съвещание на Комисията на СОТ за Европа ще се дискутират тактиката и целите на работа на СОТ за идващите години и ще се проведат избори за участие в уставните и спомагателни органи на Организацията.

Един от главните цели на Министерството на туризма е да развива медицинския и уелнес туризма, за одобряване на България като целогодишна туристическа дестинация. Тематичната конференция „ Образование и умения в медицинския и уелнес туризма “ ще направи обзор на последните трендове в развиването на Европа като световна дестинация за медицински и уелнес туризъм, ще показа най-хубавите международни практики и ще сложи фокус върху нуждата от професионално обучение и готови фрагменти в региона.

България е член на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации от 1976 година. От самото си основаване, Министерството на туризма взима интензивно присъединяване във всички събития на СОТ и България съумява да се потвърди като един от нейните най-дейни членове. От 2021 година насам страната ни е заместник-председател на Комисията на СОТ за Европа.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ на 21 март 2023 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което се организира на 21 март 2023 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Съветът приготви постоянното съвещание на Европейския съвет на 23-24 март 2023 година, като организира полемика по плана на изводи, включващ тематиките Украйна, Конкурентоспособност, Вътрешен пазар и стопанска система, Енергетика.

Във връзка с част Украйна България изрази поддръжка за Молдова и Грузия по техния път към участие в Европейски Съюз.

По отношение на частта конкурентоспособност, Вътрешен пазар и стопанска система България акцентира основната роля на селското стопанство за конкурентоспособността. По Единния пазар ограниченията, които ще бъдат подхванати, не трябва да основават конкуренция сред държавите-членки.

По тематиката енергетика България очерта значимостта на нуклеарната енергетика и технологии за обезпечаването на енергийната самостоятелност на европейската стопанска система в границите на зеления преход.

По тематиката миграция, България заяви за подхванатите дейни дейности, в това число за стартиралия пилотен план за попречване на противозаконните влизания, подсилване на граничния надзор и използване на ускорени процедури за даване на леговище, който се осъществя в тясно съдействие с Европейска комисия.

В рамките на съвещанието бяха разисквани частите от отчета за господство на правото в Европейски Съюз от 13 юли 2022 г, касаещи Словакия, Финландия, Белгия, България и Чехия. България, показана от заместник-министъра на правораздаването Мария Павлова, осведоми за дейностите, подхванати от българската страна в осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия, в това число предложенията за законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт.

„ Трейс БГ “ ЕООД ще е новият концесионер на находище „ Тополовград “

Софийското сдружение „ Трейс БГ “ ЕООД ще бъде новият концесионер на находище „ Тополовград “ в област Хасково. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Договорът за рандеман на строителни материали - мрамори, мраморизирани варовици и доломити, от находище „ Тополовград “ е подписан на 4 май 2001 година с „ Пътстройинженеринг “ АД. През 2021 година договорът е удължен с правоприемника на концесионера - „ Трейс БГ “ ЕАД, който през 2022г. е преобразуван в еднолично сдружение с лимитирана отговорност - „ Трейс БГ “ ЕООД.

Разпоредбата на член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния разрешава договорът да бъде удължен с приемник на концесионера, когато последният е прекратил активността си. Това става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при положение, че правоприемникът е подал заявление за продължение на контракта. Той би трябвало да поеме всички отговорности по него и да дава отговор на условията на член 23 и член 23 а от закона.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи също по този начин министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за продължение на концесионния контракт с правоприемника и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

„ Трейс БГ ” ЕООД ще е новият концесионер на находище „ Змеево ”

Софийското сдружение „ Трейс БГ ” ЕООД ще бъде новият концесионер на находище „ Змеево ” в област Стара Загора. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Договорът за рандеман на строителни материали - варовици и доломити, от находище „ Змеево ” е подписан на 4 май 2001 година с „ Пътстройинженеринг ” АД. През 2021г. договорът е удължен с правоприемника на концесионера - „ Трейс БГ ” ЕАД, който през 2022г. е преобразуван в еднолично сдружение с лимитирана отговорност - „ Трейс БГ ” ЕООД.

Разпоредбата на член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния разрешава договорът да бъде удължен с приемник на концесионера, когато последният е прекратил активността си. Това става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при положение, че правоприемникът е подал заявление за продължение на контракта. Той би трябвало да поеме всички отговорности по него и да дава отговор на условията на член 23 и член 23 а от закона.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет също по този начин оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за продължение на концесионния контракт с правоприемника и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

„ Копривлен-Мрамор ” ЕООД е новият концесионер на два сектора на находище „ Кремона ”

Дружеството „ Копривлен-Мрамор ” ЕООД е новият концесионер на секторите „ Кален ” и „ Кален-изток ” на находище „ Кремона ”, област Враца, от което се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна.

Находище „ Кремона ” се намира в землището на с. Кален, община Мездра, област Враца. Концесията за него е предоставена през декември 2010 година за период от 25 години на „ Илинденски мрамор ” ООД, гр. София.

Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 1 и алинея 2, т. 2 от Закона за подземните благосъстояния.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

Правителството взе решение за присъединение на Република България към Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани

Правителството разиска и одобри решение за присъединение на Република България към Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани, основан в Хелзинки, Република Финландия.

Европейският център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани е основан през 2017 година в гр. Хелзинки. Основаният от Финландия Център е отворен за присъединяване за страни-членки на Европейски Съюз и НАТО. Съоснователи са Англия, Германия, Съединени американски щати, Франция, Полша, Швеция Литва и Латвия. Към момента в Центъра вземат участие 33 страни, като от страните-членки на Европейски Съюз само България не е показана. Основната му цел е създаване на качества в страните-участнички за предварителна защита и противопоставяне на хибридни закани, чрез продан на положителни практики, правене на рекомендации и обрисуване на нови хрумвания и подходи.

Центърът подкрепя построяването на оперативни качества чрез образование и на практика учения на специалисти на страните-участнички. В допълнение, дава неповторима опция за взаимна работа и учения сред Европейски Съюз и НАТО, покривайки необятен набор от действия в гражданската и военната сфера, разпростряли се от противопоставяне на зловредни въздействия до хибридни войни. Центърът способства значително за сигурността на участващите страни и организации с експертиза и образование за противопоставяне на хибридните закани. Всяка страна-участник може да насочва питане за съответните тематики, по които би желала да бъде изработен разбор, или извършено образование на нейна територия или за нейни жители - чиновници в държавни институции, медии, бизнес бранш, Неправителствени организации и други

На национално равнище, противодействието на хибридните закани попада в обсега на активността на редица български институции от системата за отбрана на националната сигурност. С оглед на динамично разрастващата се конюнктура и изменена европейска архитектура на сигурност, нуждата от противопоставяне на хибридните закани и повишението на устойчивостта се трансформират във все по-забележима и неотложна тематика в работата на редица институции, които биха могли да бъдат обект на хибридни офанзиви или в чиито пълномощия влиза опазването на националната сигурност. В този смисъл, присъединението на България към Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани ще подкрепи както постигането на по-адекватно схващане на хибридните закани, по този начин и навременното идентифициране на уязвимостите в народен проект. Дейността, която се прави от Центъра, не може да се покрие с национални старания и потенциал, заради което нашите съдружници и сътрудници от НАТО и Европейски Съюз са страни- участници в него.

Одобрена е позицията на Република България до Съда на Европейски Съюз с искане за анулация на решение по дело против Европейската комисия

Правителството утвърди позиция на Република България до Съда на Европейския съюз (СЕС). В нея се показва, че страната ще сезира Съд на Европейския съюз за решение на Общия съд на Европейски Съюз, постановено по дело Т-235/21, Република България против Европейската комисия.

На 28.04.2021 година Република България подава искова молба до Общия съд на Европейски Съюз, като го моли да анулира Решение за осъществяване (ЕС) 2021/261 на Комисията от 17.02.2021 година С решението си Комисията изключва от финансиране от страна на Европейски Съюз някои разноски, направени по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и на Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, в размер на 7 656 848,97 евро.

На 8 март 2023 година Общият съд на Европейския съюз постанови решение по делото, с което отхвърля исковата молба.

В позицията на страната ни се показва, че настояването за анулация на Решение на Общия съд на Европейския съюз е възможно заради обстоятелството, че са налице условия, засягащи правни въпроси, по които следва да се произнесе Съда на Европейския съюз.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира в интервала 28-29 април в Стокхолм, Швеция.

По време на съвещанието участниците ще обменят опит за методите, по които обособените страни членки са се справили с възходящите разноски за семействата и бизнеса. Очаква се министрите и шефовете на централните банки на държавите-членки на Европейски Съюз да обсъдят ролята на европейските финансови пазари при финансирането на идващото потомство компании, които ще обезпечат предстоящ стопански напредък и работни места. В дневния ред е планувано обект на диалозите да бъдат и дълготрайната вероятност на политиките за стабилизиране и устойчивите обществени финанси, както и възобновяване на Украйна и координацията на финансовата помощ в дълготраен проект.

До 30 юни се удължава срокът на деяние на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България

Министерският съвет одобри Решение за изменение и допълнение на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България (Програма), призната с РМС № 317 от 2022 година, променена и допълнена с Решения № 535, 665, 856, 909, 963 и 1038 от 2022 година и Решения № 141 и 212 от 2023 година С Решението се удължава срокът на деяние на Програмата до 30 юни 2023 година при настоящите сега условия.

Въвежда се спомагателна мярка за ефикасен надзор при администрирането на помощта по линия на програмата за лица, търсещи краткотрайна протекция в България в резултат на войната в Украйна

Министерският съвет одобри Решение за допълнение на Програмата за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна, призната с РМС № 145 от 2022 година, променена и допълнена с Решения № 181, 239, 241, 298 и 423 от 2022 година

Във връзка с завършване на разплащанията по Програмата и с оглед правилното верифициране на окончателните дължими суми към участниците, се вкарва спомагателна мярка за ефикасен надзор при администрирането на филантропичната помощ, а точно показване на попълнена Декларация за сходство по пример според Приложение № 4 към Програмата.

Декларацията се дава от законния представител на лицето, извършващо активност в обекта, при поискване от админа на помощта - Министерството на туризма. Същата се подписва с дипломиран електронен автограф и се подава посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Одобрена е позицията на България за неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика

Правителството утвърди позицията на България за неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика, което ще се организира на 3 и 4 май 2023 година в гр. Стокхолм, Швеция.

Програмата включва провеждането на две пленарни сесии. Темата на първата полемика ще бъде „ Как да предотвратим несъответствието сред умения и работни места във времена на преход “.

Втората сесия ще бъде отдадена на това „ Как да осигурим съответна и устойчива обществена протекция в светлината на демографския преход “.

Оттегля се предложение до президента за издаване на декрет за обособяване на обитаеми места от община Несебър и основаване на нова община с център гр. Обзор

Правителството реши да отдръпна предложение до президента да издаде декрет и анулира свое решение от 24 март 2021 година за административно-териториална смяна за обособяване на обитаеми места от община Несебър, област Бургас, и основаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас.

По предоставени данни от Министерство на финансите за доходи и разноски - общо и в това число разноски за локални действия от последния годишен доклад за касово осъществяване на бюджетите на общините към 31.12.2022 година, както и предоставена от община Несебър информация, се обосновава догатката, че новосъздаващата се община би имала усложнения във връзка с финансовото застраховане на значими локални действия като комунално стопанство, жилищно строителство и благоустройство, локални обществени услуги. Образуването на такава ще изисква основаване и финансиране на нови структури на общинска администрация и общински съвет, както и на други звена, които да обезпечават действието на нужните действия и услуги, които до момента са били изпълнявани от община Несебър. Ще бъде належащо и създаване на нови финансово-информационни системи, както и на подобаваща инфраструктура, обезпечаваща осъществяването на съответните действия, което ще докара до в допълнение увеличение на разноските на новосъздаващата се община и до риск от генериране на просрочени отговорности.

Отмяната на решението на Министерски съвет ще предотврати възможен фискален риск във връзка с бюджета на новосъздаващата се община поради незадоволителния приходен потенциал за финансиране на разноските за съответните действия и явяващия се в резултат на това забележителен недостиг, както и на отрицателен резултат за самото население, защото може да възникне нужда от увеличение на размерите на локалните налози и такси.

Правителството одобри тригодишен проект за осъществяване на Националната тактика за развиване на човешките запаси в нуклеарната сфера

С решение на Министерския съвет беше признат тригодишен проект за осъществяване на Националната тактика за развиване на човешките запаси в нуклеарната сфера 2022 - 2032 година

На основата на дефинирани седем стратегически цели за рационализиране на количествените и качествените характерности на човешките запаси в нуклеарната сфера са обрисувани нужните действия за осъществяване. Детайлно са планувани ограниченията за осъществяване на дейностите. Посочени са знаците, посредством които ще се регистрират подхванатите ограничения. Посочени са и съответните резултати, които се чака да бъдат реализирани.

Конкретните провокации са адресирани към търсене на устойчиви решения в региона на нуклеарната енергетика, съответна осведомителна активност за нуклеарната сила и нейното потребление, привличане на интереса на младежите към техническите специалности, взаимоотношение сред образованието и бизнеса, развиване и предпазване на нуклеарните познания, целево стимулиране за развиването на специалностите, свързани с нуклеарната сфера.

Министерският съвет одобри Национална пътна карта за водородните технологии, производството и доставката на водород

Министерският съвет одобри Национална пътна карта за възстановяване на изискванията за разрастване на капацитета за развиване на водородните технологии и механизмите за произвеждане и доставка на водород.

Отговорността за правенето на документа е на Министерството на нововъведенията и растежа по отношение на осъществяването на Реформа C4.R7 „ Разгръщане на капацитета на водородните технологии и производството и доставките на водород “ в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Националната пътна карта дефинира пътя за създаване на атомна промишленост. Целта на Пътната карта е да се сътвори база за съгласувана рамка за дейно, гладко и поредно въвеждане на технологии за произвеждане, превозване и потребление на водород в промишлеността, енергетиката, превоза и бита, за основаване на удобни условия за нововъведения и вложения. Ще бъдат избрани секторите и стадиите за обезпечаване на оптимален резултат върху уговорките за климатично неутрална стопанска система, за основаване на нови вериги на цената във връзка с водорода, за усилване на партньорството на национално, районно и европейско равнище. В рамките на Пътната карта са прегледани промените в законодателните разпореждания, които са подхванати, планувани или следва да бъдат направени от страна на способените институции и с които да се отстранен основните спънки пред развиването на водородните технологии. Документът включва използването на ограничения, нужни за развиването на цялата верига на стойност на зеления водород.

Документът е създаден в сходство с Целите за стабилно развиване (ЦУР) на Организация на обединените нации, целите на Европейската комисия (ЕК) за интервала 2019-2024 година, Европейския зелен пакт, „ Fit for 55 “, Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейска комисия „ Хоризонт Европа “, Програмата за стратегически научни проучвания и нововъведения (SRIA), Стратегията за потреблението на водорода за неутрална във връзка с климата Европа, както и подписаното от България Парижко съглашение за ограничение на световното стопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 година спрямо интервала преди индустриализацията, които доближават България към климатична индиферентност до 2050 година като държава-член на Европейски Съюз.

Пътната карта е и в сходство с визията на България, избрана в Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 и Иновационната тактика за умна специализация (ИСИС) 2021 - 2027 година

Приета е разпоредба в осъществяване на наредба от Закона за запаса на въоръжените сили на Република България

В осъществяване на условие на член 58, алинея 1 о
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР