Министерският съвет прие акт, с който се одобряват националните програми

...
Министерският съвет прие акт, с който се одобряват националните програми
Коментари Харесай

МОН се похвали с нови образователни програми

Министерският съвет одобри акт, с който се утвърждават националните стратегии за обучение, които ще се извършват през 2023 г. Одобрени са 21 национални стратегии, като главната част от тях са изпълнявани през предишни години и са добавени няколко нови стратегии, изясни просветният министър Сашо Пенов.

Той акцентира, че наличието на националните стратегии авансово се разисква на отраслов съвет, в който вземат участие всички обществени сътрудници и по-късно подлежат на публично разискване. Ежегодно МОН разгласява доклад за осъществяването на националните стратегии от миналата година.

Пенов уточни, че новите национални стратегии са  " България - просветителни направления "  и  " Неразказаните истории на българите ". Първата стратегия замества завършилата и развилата се по време на COVID пандемията стратегия " Отново дружно ". В новата просветителна стратегия могат да се провеждат къси екскурзии, свързани с историята, екологията, географията, биологията, етнографията, архитектурата, фолклорът и занятия, с цел да могат учениците да видят с какво се занимават изучаваните от тях дисциплини. По тази стратегия могат да аплайват всички учебни заведения, в това число и неделните учебни заведения в чужбина.

За втората просветителна стратегия - " Неразказаните истории на българите ", ще се даде опция на локалната общественост в чужбина, да изследва български източници и родови корени, с което да се способства за утвърждаването на българската еднаквост и съзнание.

Предвижда се нов модул " Училища без експанзия "  за личностното развиване на децата и учениците, с което да се даде опция децата да участват повече в учебно заведение, да се образоват по предварителна защита на експанзията, като се употребяват уменията на педагогичен експерти. Крайната цел е построяването на положителен климат, който в актуалното общество липсва.

Продължава доста добре признатата програма  " Заедно в изкуството и спорта ". Заложено е в националната просветителна стратегия и възстановяване на ИТ уменията, киберсигурност и безвреден интернет.

Пенов добави още, че продължава програмата " Изучаване и запазване на традициите и историите на българската войска ". Отзвукът в учебните заведения от тази стратегия е положителен и тя ще участва и през актуалната образователна година на вниманието на учениците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР