Министерският съвет прие акт, с който се одобряват националните програми

...
Министерският съвет прие акт, с който се одобряват националните програми
Коментари Харесай

МОН се похвали с нови образователни програми


Министерският съвет одобри акт, с който се утвърждават националните стратегии за обучение, които ще се извършват през 2023 година Одобрени са 21 национални стратегии, като главната част от тях са изпълнявани през предишни години и са добавени няколко нови стратегии, изясни просветният министър Сашо Пенов.

Той акцентира, че наличието на националните стратегии авансово се разисква на отраслов съвет, в който вземат участие всички обществени сътрудници и по-късно подлежат на публично разискване. Ежегодно МОН разгласява доклад за осъществяването на националните стратегии от миналата година.

Пенов уточни, че новите национални стратегии са " България - просветителни направления " и " Неразказаните истории на българите ". Първата стратегия замества завършилата и развилата се по време на COVID пандемията стратегия " Отново дружно ". В новата просветителна стратегия могат да се провеждат къси екскурзии, свързани с историята, екологията, географията, биологията, етнографията, архитектурата, фолклорът и занятия, с цел да могат учениците да видят с какво се занимават изучаваните от тях дисциплини. По тази стратегия могат да аплайват всички учебни заведения, в това число и неделните учебни заведения в чужбина.
 Патриотични направления вместо море предлага МОН на учениците за лятото
Патриотични направления вместо море предлага МОН на учениците за лятото

Отчита се сериозен интерес към програмата за проучване на традициите на българската войска

За втората просветителна стратегия - " Неразказаните истории на българите ", ще се даде опция на локалната общественост в чужбина, да изследва български източници и родови корени, с което да се способства за одобряването на българската еднаквост и съзнание.

Предвижда се нов модул " Училища без експанзия " за личностното развиване на децата и учениците, с което да се даде опция децата да участват повече в учебно заведение, да се образоват по предварителна защита на експанзията, като се употребяват уменията на педагогичен експерти. Крайната цел е построяването на положителен климат, който в актуалното общество липсва.

Продължава доста добре признатата стратегия " Заедно в изкуството и спорта ". Заложено е в националната просветителна стратегия и възстановяване на ИТ уменията, киберсигурност и безвреден интернет.

Пенов добави още, че продължава програмата " Изучаване и запазване на традициите и историите на българската войска " . Отзвукът в учебните заведения от тази стратегия е положителен и тя ще участва и през актуалната образователна година на вниманието на учениците.
 От юли стопира програмата за просветителни посредници
От юли стопира програмата за просветителни посредници

" Амалипе " внася подписка до институции и премиер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР