Министерският съвет предлага на президента да назначи Павлин Райков Тодоров

...
Министерският съвет предлага на президента да назначи Павлин Райков Тодоров
Коментари Харесай

Кабинетът предлага Павлин Тодоров да бъде назначен за посланик във Виетнам

Министерският съвет предлага на президента да назначи Павлин Райков Тодоров за ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Социалистическа република Виетнам със седалище в гр. Ханой. Това оказва се от държавно решение, оповестено в системата за правна информация на Министерския съвет. 

Решението е взето на 3 април т.г. и е подписано от премиера Гълъб Донев и от основния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов.

В предлагането на кабинета е посочено, че предлага на президента на съображение член 98, т. 6 от Конституцията на България да издаде декрет за освобождение на Маринела Милчева Петкова от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на  България във Виетнам със седалище в гр. Ханой, както и да издаде декрет за назначението на Павлин Райков Тодоров за дипломат във Виетнам.

В решението на кабинета се отбелязва, че Виетнам е обичаен и значим сътрудник на България в Югоизточна Азия. Между двете страни не съществуват противоречиви и нерешени политически въпроси.

Основен приоритет е оползотворяването на цялостния капацитет на двустранното съдействие в духа на подписаната през октомври 2013 година Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която съдържа и така наречен „ Нов модел на икономическо партньорство “. Важен инструмент в това връзки са построените положителни контакти сред хората, като се има поради оказаната през годините от България помощ за образованието и подготовката на хиляди виетнамски жители. Около 30 хиляди виетнамски жители получават обучение в български висши учебни заведения, специализират или работят у нас до 1989 година Много от тях са заемали управителни длъжности във Виетнам.

През последните години, редом с развиването на политическите връзки, има взаимна воля за активизиране на икономическите връзки. Двете страни регистрират нуждата от основаване на удобни условия за оползотворяване на съществуващия добър капацитет в региона на търговията, строителството и строителните технологии, енергетиката, леката, хранителната и текстилната индустрия, фармацията, телекомуникациите, капиталовите планове и туризма. Наблюдава се позитивна наклонност на разширение на двустранната търговия със артикули с по-висока добавена стойност, в това число осведомителни машини, медицински принадлежности и апарати, печатарски машини и други През април 2023 година в София следва провеждането на 24-ата сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие.

България отпуска публична помощ за развиване на Виетнам в следните области: възстановяване на достъпа до качествено обучение, овластяване на дамите и поощряване на културното разнообразие, в това число за превъзмогване на последствията от пандемията от COVID-19, и по линия на Инициативата на Екип Европа за подкрепяне на зеления преход в Югоизточна Азия/АСЕАН.

Павлин Тодоров е роден на 5 април 1960 година в София. Завършва компетентност „ Политическа спестовност “ в Университета за национално и международно стопанство (ВИИ „ Карл Маркс ”), ОКС „ Магистър “. Той има дълъг професионален опит в Министерството на външните работи, като от 2003 година заема разнообразни позиции във ведомството. От август 2018 година до момента Тодоров е старши дипломатически служител 
ІІ ст. в отдел „ МСР “ в дирекция „ Организация на обединените нации и СзР “.

Работил е и като координатор на план „ Програма за претовареност в регионите с минна и стоманодобивна индустрия ” в Министерството на труда и обществената политика (2001-2002 г.); като координатор на планове във Фондация за развиване на гражданското общество (2000 г.); като шеф по развиването в Българското сдружение за отбрана на птиците (1995-2000 г.); като теоретичен помощник II ст. в Научно-изследователския институт по труда/Института по стопанска система и ръководство към Комитета по труда и обществените грижи/Министерството на стопанската система и планирането/Министерството на труда и обществените грижи (1985-1991 г.).

Притежава спомагателна подготовка от присъединяване в курсове и стратегии на Wageningen University (Нидерландия, март-април 1992 г.) и МТСП/Британски съвет (юни 2002 г.). Владее британски, словашки, съветски и френски език. Притежава спомагателна подготовка от присъединяване в курсове и стратегии на Wageningen University (Нидерландия, март-април 1992 г.) и МТСП/Британски съвет (юни 2002 г.).
Владее британски, словашки, съветски и френски език.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР