Министерският съвет отпусна 24 772 019 лв. по Национална програма

...
Министерският съвет отпусна 24 772 019 лв. по Национална програма
Коментари Харесай

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Министерският съвет отпусна 24 772 019 лева по Национална стратегия " Заедно в изкуствата и в спорта " за общинските, държавните и частните учебни заведения. Това оповестиха от държавната пресслужба. Тази стратегия има за цел да обезпечи условия за личностно развиване на учениците и да насърчи изявите им в групови спортове и изкуства.

Средства за действия, свързани с изкуства, ще получат 1235 образователни заведения. Училищата образуват групи за занимания по музикално, танцово, театрално, кино и изобразително изкуство. Предвидено е отпуснатите пари да покрият разноските за закупуване на театрални костюми, принадлежности, озвучителна и снимачна техника, декори и други, както и визити на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложения.

В региона на спорта по програмата ще се финансират 1224 просветителни институции. Заниманията включват съставяне на тимове в областта на груповите спортове баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и вземат участие в надпревари. Отпуснатите средства покриват разноските за закупуване на екипировка на учениците, включени в тима, треньор, спортни уреди и други Финансират се също визити на спортни надпревари и събития според от определения тип спорт.

От Министерски съвет показват, че заплащанията са предплатени. Близо 70% от плановете би трябвало да се изпълнят до края на годината. Общият бюджет на програмата е 45 000 000 лева

Освен това държавното управление утвърди и 9 792 451 лева за финансово обезпечаване на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието. По-голямата част от средствата, 8 586 196 лв., са за основаване или възобновяване на образователни кабинети и стаи за занимания по ползи, в които учениците се образоват за придобиване на основни компетентности в региона на филантропичните науки, изкуствата и спорта в границите на Националната стратегия " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда ".

Със средствата могат да се купят и книги за учебни библиотеки, както и материали за занимания . По стратегия,,Хубаво е в детската градина " за стимулиране на новаторски практики в работата с децата се дават 805 164 лв..

262 550 лв. са отделени за действия срещу насилието и експанзията, планувани по стратегия,,Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците ".

Сумата от 138 541 лв. пък е планувана за учебни планове за историческото минало в границите на Националната стратегия " Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска ".
 Правителството дава спомагателни 5 млн. лева за спортни площадки в учебните заведения
Правителството дава спомагателни 5 млн. лева за спортни площадки в учебните заведения

Програмата е разграничена на два модула - създаване на нови спортни площадки и ремонт на съществуващите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР