Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Министерският съвет предлага промени в Закона за българските лични документи

Министерският съвет утвърди Закон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. С измененията се вкарва опция български персонален документ да бъде получен отвън страната персонално посредством потребление на лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга. Това ще облекчи българските жители в чужбина, изключително живеещите в обитаеми места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, оповестяват от пресслужбата на Министерския съвет, оповестява " Нова телевизия ".

``
реклама

Въвежда се условие за персонално явяване на лицето - при подаване на заявката за издаване на документа в дипломатическо или консулско посланичество на Република България в чужбина.

С приемането на промените се основава и нова опция за подаване на заявки за замяна на български персонални документи посредством автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Получаването на готовия документ ще става единствено персонално, откакто самоличността на получателя бъде открита еднопосочно и документът, чиято замяна се желае, бъде върнат.

Така български персонални документи в чужбина ще се вадят единствено с едно посещаване в консулската работа или при подаване (а ще се получават с куриер), или при приемане (когато се кандидатства онлайн).

Сроковете за издаване на български персонални документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за елементарна услуга и 30 дни за бърза услуга.

С промените се вкарва период на годност на паспортите от 10 години, като в същото време се резервира и опцията за издаване на паспорт с 5-годишна годност. Министерство на вътрешните работи следва да обезпечи софтуерните и организационни условия за издаването на паспорти със период на годност 10 години не по-късно от 01.01.2021 година

Предвижда се финансовите разноски за потребление на пощенска или куриерска услуга да се заплащат авансово от заявителя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР