Министерският съвет одобри промени в два законопроекта - единият е

...
Министерският съвет одобри промени в два законопроекта - единият е
Коментари Харесай

Кабинетът одобри по-тежки наказания за расизъм и ксенофобия

Министерският съвет утвърди промени в два законопроекта - единият е обвързван с идните заплащания по Плана за възобновяване и резистентност, а другият е в отговор на почнала наказателна процедура от страна на Европейска комисия против България.

Служебният кабинет одобри ремонти в Закона за правната помощ. „ Най-общо той постановява, че никой не може да бъде лишен от правораздаване, в случай че е безпаричен, в случай че е жертва на принудител или на трафик на хора. В доста от процесите отбраната е наложителна и без нея не може да се състои производството “, изясни министърът на правораздаването Крум Зарков.

„ Развитието на икономическите, публичните връзки и институции прави по този начин, че е належащо използването на правната помощ в да се разшири в две направления правната помощ - от една страна защо и от друга - кои хора могат. Досега правната помощ можеше да се употребява единствено пред съда “, добави Зарков.

Министерският съвет е одобрил тя да се употребява в по-общ проект, в това число и пред администрацията.

Услугата би трябвало да помогне на обществено слабите, уязвими или жертвите, за оборване на решение на администрацията, да спомага за приемане на документи, за посланичество пред институции,

в това число и пред Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за отбрана на потребителите, Държавната организация за бежанците и други Тя би трябвало да оказва помощ и за различните начини за решение на разногласия, каквито са арбитражът и медиацията, уточни министърът.

" Мислим и предлагаме към кръга лица, които в този момент се употребяват от тази опция, да се прибавят и лицата с увеждания (ментални и физически) и лицата под забраняване или за които се желае слагането им под забраняване, както и лицата, получили или търсещи краткотрайна или интернационална протекция.

Предвиждаме също тази помощ да може да се употребява от лица, навършили 21 година по обвързване за прехрана, зародила преди навършването на тази възраст ", изясни Зарков.

Разширяването на предметния обсег на правната помощ и на кръга на лицата, които могат да се употребяват от нея, е главната цел на този законопроект, само че в него има и редица значими промени, преодоляващи проблеми от практиката, ограничаващи опцията за злоупотреби, тъй като има и такива. Освен това с поправките се актуализира заплащането за този тип труд, който поставят юристите, които са ангажирани с правната помощ. Този законопроект е следващият от Плана за възобновяване и резистентност.

" Друг значим законопроект също бе утвърден от Министерския съвет и той е обвързван с наказателна процедура, почнала против България от Европейската комисия по тежък и значим въпрос, който не ни прави чест, че от 2008 година не сме привели националното законодателство в сходство с рамковото решение на Европейски Съюз по отношение на битката с избрани форми и прояви на расизъм и ксенофобия чрез наказателното право ", уточни Зарков.

В момента в Българското законодателсто се плануват

по-тежки санкции за ликвидиране и телесни повреди, когато са осъществени по расистки или ксенофобски подбуди.

Министерският съвет предлага същият метод да бъде прибавен и когато става дума за похищение, наложително отнемане от независимост, насила, закана, следене, засегнатост, опозоряване на набожен храм или подбудителство към осъществяване на закононарушения и палежи, когато са предизвикани от расизъм или ксенофобия.

Предлага се също по този начин наказателна отговорност категорично да се носи за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на закононарушенията, осъществени по време на или по отношение на национал-социалистическия режим.

Тези законови промени ще бъдат импортирани в деловодството на Народното събрание след съвещанието на Министерския съвет. Ако тези законопроекти не бъдат признати навреме, България може да бъде глобена, да не може да се възползва от средствата по Плана за възобновяване и резистентност от Европейски Съюз, а хората ще бъдат лишени от правна помощ, изясни Зарков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР