Министерският съвет одобри проекта на Програмата за транснационално сътрудничество Интеррег

...
Министерският съвет одобри проекта на Програмата за транснационално сътрудничество Интеррег
Коментари Харесай

Правителството одобри проекта на програма Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027

Министерският съвет утвърди плана на Програмата за транснационално съдействие Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027 преди представянето й в Европейската комисия.

Одобрени са и уговорките на България като държава-участник в нея.

Общият бюджет на програмата е 72 275 137 евро. От тях 65 047 623 евро се дават като европейско финансиране. 7 227 514 евро са национално съфинансиране от държавите-участнички. Ще бъдат финансирани взаимни планове в границите на целите „ Син и образован район “ и „ Зелен и чист район “. Първият е ориентиран към повишение потенциала за проучвания и нововъведения и въвеждане на напреднали технологии. Вторият цели поощряване адаптирането към изменението на климата и попречване на риска от бедствия, както и към запазване на природата, биоразнообразието, зелената инфраструктура и понижаване на замърсяването. Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове, асоциации, неправителствени организации, цивилен обединявания и мрежи и други.

Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021 -2027 цели да способства за прехода към неутрално във връзка с климата общество, като подсигурява устойчивия и новаторски напредък на районите в сходство с новата политика на доближаване на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Програмата обгръща региони от 3 страни – членки на Европейския съюз – България (областите Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора), Румъния, Гърция, както и още 5 партньорски страни от Черноморския район – Турция, Украйна, Молдова, Грузия и Армения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР