Министерският съвет одобри проекта на между Европейския съюз като заемодател

...
Министерският съвет одобри проекта на между Европейския съюз като заемодател
Коментари Харесай

Кабинетът одобри 511 млн. евро заем от ЕС за борба с COVID-19

Министерският съвет утвърди плана на сред Европейския съюз като кредитор и Република България като заемополучател и упълномощи министъра на финансите да го подпише от името на Република България, при изискване за следваща ратификация, съобщи БГНЕС.
Споразумението произтича от член 8, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 година, с който се сътвори Европейският инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на експлоадирането на, прочут като „ инструмента SURE “.
 България получава заем от Европейски Съюз за опазване на работните места България получава заем от Европейски Съюз за опазване на работните места
Европейският съюз отпуска заеми в размер на 100 милиарда евро на локалния бизнес за опазване на работни места по време на пандемията от...
Необходимостта от подписване на съглашението произтича от отправеното на 7 август 2020 година публично искане от страна на Република България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Заемът, пожелан от страната ни, е за допълнение на националните старания за превъзмогване въздействието от експлоадирането на пандемията от COVID-19 и на социално- икономическите й последствия за служащите и независимо заетите лица.
Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, е 511 000 000 евро, с 15-годишен оптимален междинен период до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца.
Министерският съвет утвърди и Постановление за допълнение на Постановление № 381 на Министерския съвет от 2019 година за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2020 година, с което се уреждат въпросите, свързани с откриването на сметка на централния бюджет, постъпването на средствата от заема по Споразумението и неговото обслужване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР