Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Правителството одобри облекчения в някои данъчни закони

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на (ЗИД ЗДДС).
Проектът е направен по отношение на нуждата от въвеждане в националното Данък добавена стойност законодателство на промени, свързани с въвеждане наредбите на Директива 2017/2455 и Директива 2019/1995 на Съвета. Разпоредбите на тези наставления целят възстановяване на действието на режима на Данък добавена стойност, прилаган в границите на целия Европейски съюз, в подтекста на доставките на услуги и отдалечените продажби на артикули, както и вноса на колета с ниска стойност, като всички страни членки би трябвало да вкарат тези разпореждания най-късно до 30 юни 2021 година. С плана се предлага въвеждане на нови разпореждания, които обгръщат вътреобщностни отдалечени продажби на стоки; отдалечени продажби на артикули внасяни от трети страни или територии; вътрешни отдалечени продажби и доставки улеснявани от лице, което ръководи електронен интерфейс. Промените са свързани с прага за установяване на мястото на осъществяване при доставки на вътреобщностни отдалечени продажби на артикули и доставки на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно лъчение и на услуги, осъществявани по електронен път. Предвижда се и въвеждане на нови правила, свързани с използване на режима в Съюза и отвън Съюза и основаване на нови специфични режими за отдалечени продажби на артикули, внасяни от трети страни или територии и за обявление и отсрочено заплащане на налога при импорт на дребни колета.
Също по този начин се предлага да се анулират наредбите на член 118 от ЗДДС, засягащи условията за обявление и потребление на софтуера за ръководство на продажбите (СУПТО). Това се прави заради зародилия публичен отзив вследствие на въвеждането на условията за отчитане на продажби посредством СУПТО и множеството сигнали за увеличение на административната тежест и разноските за бизнеса, които тези условия основават, изключително в изискванията на пандемията от COVID-19, сложила редица провокации пред икономическите оператори.
В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени и в други данъчни закони:
Изменения в
Предлага се смяна, обвързвана с привеждане на националното законодателство в сходство с практиката на Съда на Европейски Съюз, постановена с Решение № С-3 06/2014 на Съда във връзка с изискванията, при които се възвръща платеният данък за етилов алкохол, вложен в производството на лекарствени артикули по смисъла на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.
Намалява се административната тежест по отношение на лицензирани складодържатели без забавени заплащания за данък, при които е налице нужда избраното и предоставено поръчителство за данъчния склад да бъде надвишено.
Изменения в
Удължава се срокът на използване на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 година и данъчното облекчение, представляващо помощ за районно развиване до 31 декември 2021 година
Предлага се смяна в данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за аграрни стопани, което се състои в удължение на периода за осъществяване на инвестицията по член 1896, алинея 2, т. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане, според което преотстъпеният корпоративен налог за 2019 и 2020 година да бъде вложен в границите на две години от годината, за която е преотстъпването. Мярката ще се ползва след позволение от Европейска комисия.
Срокът за обявление и внасяне на годишните налози по реда на ЗКПО се трансформира до 30 юни, като се вкарва и начална дата 1 март. В тази връзка и за синхронизация на наредбите в закона се оферират и промени в предплатеното облагане с корпоративен налог, тъй че съответните разпореждания да са съвместими с новия период за обявление и заплащане на годишния корпоративен налог.
Към наредбите, регламентиращи данъчните облекчения, свързани с приходи от лихви от облигации и други дългови скъпи бумаги и с приходи от предписание с финансови принадлежности, които са търгувани на контролиран пазар, се прибавя и пазарът за напредък за интервал от пет години.
Разширява се обсегът на определението за предписание с финансови принадлежности със покупко-продажби на контролиран пазар според законодателството на страна отвън Европейски Съюз и Споразумението за Европейското икономическо пространство.
Измененията в
Прецизират се разпоредбите, засягащи задължението на физическите лица да издават документи, когато правят стопанска активност или получават приходи от наем.
Към наредбите по отношение на данъчното отнасяне на лихви от облигации и други дългови скъпи бумаги и на приходите от предписание с финансови принадлежности, търгувани на контролиран пазар, се прибавят и тези, които се търгуват на пазар за напредък за интервал от пет години.
Датата на обявление и внасяне на годишния налог и налога върху разноските се трансформира в период от 1 март до 30 юни за лицата, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число едноличен търговец или физически лица, регистрирани като аграрни стопани, избрали приходът от стопанската им активност да се полза с налог върху годишната данъчна основа.
Предлага се въвеждането на нов тип облекчение за лицата при прилагане на услуги за ремонтни действия. Целта е физическите лица, които през годината са създали усъвършенствания и ремонт в личните си жилища, да могат да понижат общата сума на годишната си данъчна основа с действително платените от тях разноски за труд на физическите или юридическите лица, направили ремонта или подобренията.
 Промени в данъчните закони предлага МФ за 2021-ва Промени в данъчните закони предлага МФ за 2021-ва
Финансовото министерство предлага механически промени в данъчните закони за следващата година, съобщи БНР, базирайки се на оповестения за общ...
Изменения в
С цел облекчение на административната тежест отпада плануваното в Закона условие, за задачите на налога върху недвижимите парцели, завършването на постройка или елементи от нея да бъде установявано с изключение на с уверение за въвеждане в употреба или позволение за прилагане, издадени по реда на Закона за устройство на територията, и с представянето на уверение, издадено от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).
Обхватът на случаите, при които не се дължи налог при придобиване на моторни транспортни средства, се уголемява и в него се включват случаите на прекъсната регистрация на съображение експорт или тотална вреда и единствено в в случай че няма следваща регистрация на моторното транспортно средство от нов приобретател в страната.
Изменения в
Измененията в периодите за обявление на налога, респективно за издание на годишните финансови доклади до 30 септември на идната година трансформират и съответните периоди в Търговския закон, Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР