Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Правителството одобри проект за изменение на Данъчноосигурителния процесуален кодекс


Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Данъчноосигурителния процесуален кодекс и предлага на Народното събрание да го одобри.

Със законопроекта се предлага въвеждането в българското законодателство на условията на Директива (ЕС) 2017/1852 на Съвета от 10 октомври 2017 година по отношение на механизми за разрешаване на разногласия по отношение на данъчното облагане в Европейския съюз, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Основна цел на предложенията е възстановяване на съществуващите механизми за разрешаване на разногласия, зародили сред държавите-членки на Европейския съюз по отношение на тълкуването и използването на спогодбите за отбягване на двойното данъчно облагане и Конвенция 90/43 6/ЕИО за унищожаване на двойното данъчно облагане по отношение на корекцията на облаги на свързани предприятия (Арбитражната спогодба на Съюза).

Към сегашния миг разногласията се позволяват в границите на процедурата за споразумяване на спор по взаимно съглашение, учредена на разпореждания в спогодбите за отбягване на двойното данъчно облагане и Арбитражната спогодба на Съюза. Конвенцията планува и арбитражна процедура за разрешаване на разногласия от консултативна комисия, до която се стига извънредно рядко.

Въпреки че тези механизми действат добре, те следва да станат по-ефективни и да бъдат преодолени някои недостатъци като неналичието на ясни правила по отношение на достъпа на лицата до процедурата, продължителността й и наложителното решение на разногласието по обвързващ метод. Подобряването на съществуващите процедури е метод да се подсигурява на равнище Европейски съюз, че държавите-членки разполагат с по-подробни процесуални разпореждания за попречване на разногласия по отношение на двойното данъчно облагане, както и, че засегнатите лица получават повече права, по-добра осведоменост за процедурата и опция да разчитат, че страните ще бъдат принудени да реализират обвързващи резултати.

С плана се предлага и въвеждането на правила за правене на документи за трансферно ценообразуване по отношение на нуждата от рационализиране на данъчното законодателство в тази област. Документацията за трансферно ценообразуване ще се изготвя за доказване от страна на данъчно задължените лица на пазарния темперамент на комерсиалните и финансовите взаимоотношения със свързани лица.

При основаването на националните правила за правене на документите са възприети в огромна степен рекомендациите на Организацията за икономическо съдействие и развиване в тази област, както и рекомендациите на Кодекса за държание във връзка с документите за трансферното ценообразуване за свързани предприятия в Европейския Съюз (EUTPD), признат на 27 юни 2006 година от Съвета на Европейския съюз.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР