Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване


Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване. С него се доразвива и усъвършенства регламентацията на спомагателното пенсионно обезпечаване и се вкарват условията на Директива (ЕС) 2016/2341 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 година по отношение на дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно обезпечаване, която анулира Директива 2003/41/ЕО (т.нар. IORP II).

В България обезпечаването по професионални схеми е на непринуден принцип и те се ръководят от пенсионноосигурителни сдружения във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми (фондове по професионални схеми), оперират на капиталовопокривен принцип и са с дефинирани вноски.

При транспонирането на директивата с препоръчаните промени са регистрирани тези специфики, както и въведените през 2017 година условия във връзка с системата на ръководство на пенсионноосигурителните сдружения. С оглед на това с плана не се вкарват основни условия по отношение на активността на пенсионноосигурителните сдружения, а се доразписват текстове, нужни за цялостното и цялостно въвеждане на директивата.

Със законопроекта се регламентират напълно условията към възлагането на действия на външни реализатори, като не се позволява сходно възлагане във връзка с ръководство на вложения на пенсионните фондове и реализиране на основни функционалности, поради кардиналното им значение за активността на сдружението и фондовете, и високите условия към тях.Проектът регламентира прехвърлянето на професионална скица или част от нея от един в различен фонд по професионални схеми, както и от и към задгранични институции за професионално пенсионно обезпечаване.

Предложени са промени по отношение на уеднаквяване режима на предложение на услуги от страна на институциите за професионално пенсионно обезпечаване в страната и в другите страни членки на Европейски Съюз.

В сходство с условията на Директива 2016/2341 са осъществени промени в режима на вложение на средствата на фондовете по професионални схеми. Въведени са кардинални условия за отчитане на дълготрайните ползи на обезпечените лица и пенсионерите, както и опция за отчитане на екологичните, обществени и управнически фактори при вложение.

Съгласно Директива 2016/2341 е регламентиран процесът на контролен обзор. На Комисията за финансов контрол се вменява кардиналното обвързване за реализиране на контрол, учреден на риска, и осъществяването на стрес-тестове, което способства за оптимално систематизиране на надзорните запаси и навременно определяне на евентуални проблеми в бранша на спомагателното пенсионно обезпечаване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР