Министерският съвет одобри подписания на 21 юли 2022 г. Протокол

...
Министерският съвет одобри подписания на 21 юли 2022 г. Протокол
Коментари Харесай

Премахнаха двойното данъчно облагане на българите в Германия

Министерският съвет утвърди подписания на 21 юли 2022 година Протокол за изменение на Спогодбата сред Република България и Федерална Република Германия за отбягване на двойното данъчно облагане и отклонението от облагане с налози на приходите и имуществото и предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон.
Действащата данъчна конвенция (СИДДО) сред двете страни е в действие от 21 декември 2010 година, само че след подписването и настъпват основни промени в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и ориентирани към противопоставяне на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.
Тези промени са материализирани в Проекта „ Base Erosion and Profit Shifting “ (BEPS) на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Република България и Федерална република Германия, като членове на Приобщаваща рамка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, са част от общността от страни, декларирали политически ангажимент и воля да съблюдават, вкарват и ползват ограниченията по Проекта BEPS, включително да приведат своята Споразумения за избягване на двойно данъчно облага в сходство със заложените в него минимални стандарти.
Данъчните правила, възприети в Протокола, който след ратификация ще съставлява неразделна част от настоящата Споразумения за избягване на двойно данъчно облага, са съобразени с българската процедура при сключването на Споразумения за избягване на двойно данъчно облага и актуалните правила и развиване в интернационалното данъчно облагане, отразени в настоящия Модел на данъчна конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. С контрактуваната актуализация на настоящата конвенция сред двете страни ще се противодейства по-ефективно на избягването на данъчното облагане и ще се основат условия за по-бързо разрешаване на данъчни разногласия с оглед отбрана на правата на данъкоплатците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР