Министерският съвет одобри като основа за водене на преговори меморандум

...
Министерският съвет одобри като основа за водене на преговори меморандум
Коментари Харесай

Започваме преговори с Румъния за още един мост Русе-Гюргево

Министерският съвет утвърди като основа за водене на договаряния меморандум сред държавните управления на България и Румъния за осъществяване на задълбочени изследвания за създаване на нов мост на река Дунав при Русе- Гюргево. Анализът демонстрира неведнъж повишаване през последните години на автомобилния трафик през Дунав мост 1, както и на комерсиалния продан по Рейнско-Дунавския кулоар (коридор №7). Съществуващото оборудване е намерено за употреба преди повече от 60 години и техническите му благоприятни условия не разрешават облекчение на трафика. Поради дългата му употреба се постанова рехабилитация на структурата и прекъсвания на придвижването. Това води до обилни тапи, натоварване на инфраструктурата и други усложнения. Изграждането на ново оборудване при Русе-Гюргево ще облекчи доста съществуващия трафик, ще понижи отрицателното влияние върху околната среда и ще има повсеместен позитивен стопански резултат за двете страни.

С подписването на Меморандум сред държавните управления на България и Румъния за изследвания за създаване на нов мост на река Дунав при Русе-Гюргево двете страни ще слагат основа за възстановяване на транспортната си съгласуваност и повишение на икономическата интензивност в района. Подкрепа за построяването на ново оборудване на р. Дунав при Русе-Гюргево е изразена и от локалните и районни управляващи на двете страни. Одобрен беше и план на съглашение сред Изпълнителна организация " Морска администрация” и Румънската морска администрация за даване на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища.

С подписването му ще се изпълнят условията на Директива 2002/59/ЕО за основаване на система на Общността за надзор на придвижването на корабите и за информация. Споразумението дефинира процедурите за съдействие с румънската страна за съставянето на проект за приемането на кораби в пристанищата в Черноморския район и обезпечаването на тяхната сигурност. Регламентират се правилата на двустранното съдействие, както и вземането на решения при даване на място за леговище на транспортен съд с оглед отбягване на непотребен риск за корабоплаването и околната среда. Ще се усъвършенства обмяната на информация за облекчение на координацията сред способените органи в двете страни за навременна интервенция, оказване на помощ и даване тук-там за убежища.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР