Министерският съвет одобри Доклад за дейността на Съвета за административната

...
Министерският съвет одобри Доклад за дейността на Съвета за административната
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 24 февруари

Министерският съвет утвърди Доклад за активността на Съвета за административната промяна

Правителството утвърди Доклада за активността на Съвета за административната промяна през 2020 година
Сред главните взети решения от Съвета през миналата година е одобряването на: Образец на отчет за цялостна предварителна оценка на въздействието; Стандарти за използване на различни регулаторни подходи; Планове за деяние към отчети за извършени функционални разбори на политики и на административни системи; Методика за осъществяване на надзор за правомерност на актове на органите на локалното самоуправление и локалната администрация в региона на административното обслужване.

Правителството одобри Стратегическа рамка за развиване на образованието, образованието и ученето в Република България за интервала 2021 - 2030 година

Министерският съвет одобри Стратегическа рамка за развиване на образованието, образованието и ученето в Република България за интервала 2021 - 2030 година. Документът показва главните правила и цели в развиването на просветителната система и дефинира съответни цели, действия и ограничения за тяхното осъществяване. При дефинирането им са обхванати основни процеси в областта на предучилищното и учебното обучение, като достъп до обучение, обсег, повишение на качеството, кариерно насочване, цифровизация на образователния развой, новаторски действия, стабилно развиване, образуване на настройки за учене през целия живот, подготовка на педагогическите експерти и други
Необходимостта от създаване и използване на Стратегическата рамка се обуславя от разнообразни провокации като динамичността на публичния живот в XXI-ви век, интензивността на темповете и нееднородността на процесите на развиване във всички публични сфери. За оправянето с тези провокации е належащо да се обезпечи опция за българските жители да бъдат образовани, с умения за справяне с измененията и с вероятности за персонално и публично благоденствие.
Рамката слага като цел всички български младежи да приключват учебно обучение като функционално грамотни, новаторски, социално-отговорни и дейни жители, стимулирани да надграждат своите компетентности посредством учене през целия живот.
Индикативната оценка на нужния финансов запас за интервала 2021 – 2030 година за осъществяване на заложените цели на Стратегическата рамка възлиза на почти 50 милиарда лева

Сдружение „ Съюз на инвалидите в България “ е прието за национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „ Съюз на инвалидите в България “ за национално представителна организация за период от четири години. Сдружението реализира активност в социална изгода, която включва представляване, отстояване и отбраняване ползите на хората с увреждания в страната и чужбина. Цел на организацията е хората с увреждания да се възприемат от обществото като негови равноправни и равнопоставени членове.

Министерският съвет дефинира шеф за Република България в Съвета на шефовете на Черноморската банка за търговия и развиване

Министерският съвет дефинира Йоана Захариева-Бояджиева - шеф на отдел „ Регионални финансови институции “ в Министерството на финансите, за шеф за Република България в Съвета на шефовете на Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР).
Като държава-членка на ЧБТР, България се употребява с правото да дефинира свои представители в управителните органи на банката. С актуалното Решение на Министерския съвет ще бъде обезпечено посланичество на страната ни в Съвета на шефовете на ЧБТР за интензивно присъединяване в активността на банката и отбрана ползите на страната ни като акционер.
Дейността на ЧБТР е ориентирана към финансиране и поощряване на районни планове от обществения и частния бранш, както и към насърчаване на комерсиалната интензивност сред страните акционери.

Правителството разгласи 30 октомври за професионален празник на брокерите и сътрудниците на недвижими парцели

С решение на държавното управление датата 30 октомври се афишира за професионален празник на брокерите и сътрудниците на недвижими парцели. Предложението е на Министерството на районното развиване и благоустройството, което организира държавната жилищна политика, по самодейност на Добромир Ганев - ръководител на Национално съдружие недвижими парцели (НСНИ).
Министерство на регионалното развитие припознава сектора като важен участник за развиването на пазара на недвижими парцели, като в продължение на години е построено интензивно и положително съдействие с юридически лица с нестопанска цел, неправителствени организации и сдружения с предмет на активност в региона на покупко-продажбите с недвижими парцели. Честването на професионален празник би повишило качеството на професионалните услуги, предоставяни от брокерите и сътрудниците на недвижими парцели, както и основаването на обичаи.
Професионалният празник на сътрудниците и брокерите на недвижими парцели ще се провежда годишно на 30 октомври посредством интернационалните конференции и други типове мероприятия, а задачата е основаване на професионална среда, отговаряща на актуалните интернационалните стандарти, висок професионализъм и възстановяване на услугите в областта на недвижимите парцели.

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство на Република България. С плана на Постановление се променят таксите за услуги, предоставяни от Патентното ведомство, открити в член 5 от Закона за патентите и регистрацията на потребните модели и член 4 от Закона за марките и географските означения.
С приемането на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство се реализира привеждане на подзаконовата нормативна уредба, обвързвана със заплащането на дължимите държавни такси в производствата по протекция на обектите на индустриална благосъстоятелност, контролирани от Закона за патентите и регистрацията на потребните модели (ЗПРПМ) с признатите в него промени и допълнения.
Приемането му ще направи допустимо използването на плануваният в член 72л от ЗПРПМ ред за подаване на уведомления и приемане на решение за сходство на това съобщение, надлежно ще може дейно да бъде прибавен реда за използване на изключенията от закрилата, която дава документ за спомагателна протекция. Ще бъде преодоляна правната неустановеност по отношение на размерът на дължимите такси при даване на услугата за възобновяване на период, пропуснат заради непредвидени условия.
Промените ще имат за резултат и понижаване на административната тежест за потребителите, които имат издадени национални патенти, което ще бъде спомагателен тласък и за лицата, които биха желали да се възползват от закрилата и правата, която дава националният патент.
Преодолява се и опцията от комплициране на потребителите и вероятно закъснение на процесите по регистрация в резултат на несъответствия в терминологията на ЗПРПМ и Тарифата, настъпили в следствие от смяната на законодателството.

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации по пет решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 80 682 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 03.09.2020 година - 17.12.2020 година

Правителството утвърди изплащането на 8300 евро обезщетение след съглашение по тъжба за постепенно правораздаване

Правителството утвърди изплащането на 8300 евро обезщетение след съглашение по тъжба за постепенно правораздаване. Праводателят на жалбоподателите е имал аграрни земи в землището на местността „ Акротирия “, гр. Несебър, колективизирани по време на предходния режим. През 2000 година жалбоподателите стартират реституционна процедура. Въпреки че е прието правото им на благосъстоятелност, жалбоподателите не съумяват да открият притежание върху парцелите, защото те попадат в комплекс, стопанисван от Национална спортна академия - образователна спортна база.
След серия от производства в идващите години, през 2017 година Общинска работа по земеделие - гр. Несебър отхвърля да възвърне собствеността върху парцелите в остарели действителни граници и дефинира обезщетение, което не е признато от жалбоподателите. Реституционното произвеждане е висящо и досега, като е траяло над 19 години. Жалбоподателите повдигат недоволство за неговата несъразмерна дълготрайност и правна неустановеност по отношение на техните собственически права, както и за липса на дейно правно средство за отбрана.
В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателите обезщетение в размер на 8300 евро за всички вреди, разноски и разходи.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за построяването на обект „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив, сектор „ Ихтиман - Септември”. Имотите се намират в землището на село Габровица, община Белово, област Пазарджик. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са планувани според подписан контракт за безплатна финансова помощ за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Правителството реши да се учреди възмездно безсрочно вещно право на градеж върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност в интерес на „ РДС “ ООД, гр. Девин. Частта от парцела, намиращ се в м. „ Гашня “, с. Селча, е с повърхност 19 кв. м. Ще бъде осъществена реорганизация на рибен проход на Малка водно електрическа централа „ ГАШНЯ - 2003 за обезпечаване непрекъснатото протичане на екологичните водни количества, нужни за естественото действие на екосистемите в руслото на река Гашня. Според пазарната оценка на парцела от 14.05.2020 година, направена от оценител на парцели, пазарната стойност на лимитираното вещно право на градеж върху частта от парцела е 114 лева
Министерският съвет одобри също решение за оповестяване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност и за безвъзмездното му прекачване в благосъстоятелност на община Ардино, област Кърджали. Имотът се намира в гр. Ардино и съставлява аграрен парцел, застроен с 16 здания. Безвъзмездното му прекачване в благосъстоятелност на община Ардино е за създаване на общодостъпна инфраструктура и разширение на парковата и алейна мрежа, основаване на условия за развиване на обществени действия от общината и рационализиране на осведомително - информационната политика в община Ардино, при вземане предвид на законодателството и разпоредбите в региона на държавните помощи.
Съгласно друго държавно решение се лишават аграрни земи от Министерство на защитата и се включват в Държавния аграрен фонд. Имотите се намират област Варна, надлежно в общините Аксаково, Аврен и Провадия.
Министерският съвет одобри и решение за предоставяне на единодушие за осъществяване на продажба на недвижими парцели - частна държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на Министерството на защитата и с отпаднала за ведомството нужда. Имотите се намират в общините Болярово и Хасково и предвид на досегашното им предопределение – казармени региони, могат да се употребяват за икономически цели.
За период от 10 години на община Пловдив се дава безплатно ръководството на част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в град Пловдив, бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 2 и съставлява единична археологическа недвижима културна полезност „ Епископска базилика на Филипопол “ и 44,2% идеални елементи от собствеността върху постройка със застроена повърхност 1799 кв. м. С даването на парцела ще е допустимо експонирането и популяризирането на културната полезност и стимулиране на културния и исторически туризъм. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния архелогически музей - Пловдив.
Министерският съвет одобри решение за предоставяне на единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение - неподвижен парцел, благосъстоятелност на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “, Стара Загора. Частта, представляваща идеални елементи от урегулирания аграрен парцел по проекта на село Ягода, община Мъглиж, не се употребява директно за активността на лечебното заведение. Продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 на Закона за приватизацията и следприватизационния надзор, какъвто е казусът, се прави след решение на Министерския съвет, по предложение на упражняващия правата на благосъстоятелност в капитала на сдружението. Паричният запас, получен от продажбата на парцела, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със ЗЛЗ и ЗПСК.

Правителството позволи осъществяването на хидротехнически работи за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна

Министерският съвет позволи осъществяването на хидротехнически работи по отношение на удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна. Дейностите ще се правят от „ Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД, в осъществяване на подписано съглашение през 2019 година с Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура”. Разрешението е за период от 210 дни от датата на постановяване на решението.

Правителството ще предложи одобрение на Споразумението за отбрана на вложенията сред Европейския съюз и Социалистическа република Виетнам

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение със закон на Споразумението за отбрана на вложенията сред Европейския съюз и неговите страни членки и Социалистическа република Виетнам, подписано на 30 юни 2019 година в Ханой.
Споразумението ще обезпечи високо равнище на отбрана на вложенията, като се подсигуряват правата на Европейски Съюз и Виетнам да уреждат връзките и да преследват законните цели на публичните политики, като отбрана на публичното здраве, сигурност и запазване на околната среда. То ще подсигурява, че вложителите от Европейски Съюз, в т. ч. от България, и техните вложения във Виетнам ще се употребяват със заслужено и обективно отнасяне и няма да са дискриминирани спрямо виетнамските вложения при сходни обстановки.

Правителството ще предложи одобрение на Споразумението за отбрана на вложенията сред Европейския съюз и Република Сингапур

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение със закон на Споразумението за отбрана на вложенията сред Европейския съюз и неговите страни членки и Република Сингапур, подписано на 19 октомври 2018 година в Брюксел.
Споразумението ще подсигурява, че вложителите от Европейски Съюз, в т. ч. от България, и техните вложения в Сингапур ще се употребяват със заслужено и обективно отнасяне и няма да са дискриминирани в съпоставяне със сингапурските вложения при сходни обстановки. То ще обезпечи високо равнище на отбрана на вложенията, като се подсигуряват правата на Европейски Съюз и Сингапур да уреждат връзките и да преследват законните цели на публичните политики, като отбрана на публичното здраве, сигурност и запазване на околната среда.

България и УНИЦЕФ не престават съдействието си за гарантиране на правата на всички деца

Правителството утвърди работен проект за осъществяване на Програмата за съдействие сред България и УНИЦЕФ в интервала 2021-2022 година Планираните в документа ограничения и действия са ориентирани към оказване на поддръжка на институциите в страната за повишение на успеваемостта на политиките за деца и подсилване на потенциала на системите за протекция на детето, обществено подкрепяне и даване на индивидуализирана поддръжка на уязвими деца и фамилии.
Изпълнението на двугодишния проект цели да поддържа напъните на страната ни за гарантиране на правата и благосъстоянието на всички деца, в това число на тези в неравностойно и уязвимо състояние, тъй че те да развиват своя цялостен капацитет в едно приобщаващо и закрилящо общество.
Застъпените в документа действия са от значимо значение за изпълняваните национални политики с фокус върху ранното детско развиване, гарантирането на правото на детето да живее в сигурна и подкрепяща фамилна среда, приобщаващото обучение, предварителната защита на насилието над деца и закрилата на жертвите, както и върху достъпът до правосъдие/детско правораздаване. Планът регистрира и въздействието на рецесията, подбудена от пандемията от COVID-19, и включва действия за оказване на поддръжка в тази връзка.

Одобрена е българската позиция за идната видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейски Съюз в част „ Научни проучвания “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалната видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част „ Научни проучвания “.
По време на видеоконференцията министрите ще обсъдят по какъв начин да употребяват Механизма за възобновяване и развиване за вложения и промени в областта на научните проучвания и нововъведенията в унисон с Европейските структурни и капиталови фондове и с Рамковата стратегия на Европейския съюз за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “ (2021 - 2027 г.). Тема на полемиките ще са и опциите за по-тясно обвързване на европейската и националните системи за научни проучвания и нововъведения.
България ще показа своя опит и плануваните подходи, вложения и промени от своя „ Национален проект за възобновяване и резистентност “, както и Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна. Също по този начин страната ни ще поддържа нуждата от повече вложения и промени в научния бранш, който ще способства за по-бързо възобновяване, развиване на стопанската система и резистентност. Очаква се заложените ограничения да ускорят и процесите на рационализация и интернационална съгласуваност на университетите и обществените научни организации, както и да доведат до изцяло развиване на нововъведенията.
Правителството утвърди също по този начин резултатите от присъединяване на България в неофициалната видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част „ Научни проучвания “, извършена на 3 февруари.
В рамките на видеоконференцията министрите разискаха тематиките за привлекателността на изследователската кариера в Европа, подобряването на кариерното развиване на младите учени в границите на Европейското научноизследователско пространство, методите за прекъсване на процеса по така наречен „ приключване на мозъци “, подобряването на изискванията, работната среда и възнаграждението на откривателите.
Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева уточни, че всички страни членки би трябвало да се оправят с публичните и стопански провокации дружно, като актуалните демографски трендове в Европа и световното съревнование за привличане на гении допускат бързо модернизиране на европейските просветителни и научноизследователски системи и увеличение на съдействието сред тях. По думите й националните системи би трябвало да обезпечават съответна поддръжка и заплащане на откривателите във всеки стадий от тяхното кариерно развиване. Заместник- министърът поддържа тезата, че е нужен спор за новите умения, от които се нуждаят учените, заради парадигмата на отворената просвета и софтуерния прогрес. Тя съобщи, че този фактор постанова по-голяма съгласуваност на бизнеса с науката.
Заместник-министър Ангелиева напомни, че по време на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз България предложи да се работи за основаване на мрежа сред националните организации, финансиращи научни проучвания и Европейския научноизследователски съвет за продан на положителни практики при проектирането на механизми за финансиране в поддръжка на кариерата на откривателите. Тя поддържа и предлагането на Португалското председателство за събиране и потребление на информация и данни за потоците от откриватели в Европа и отвън нея.
Видеоконферентна среща на министрите, отговарящи за конкурентоспособността (вътрешен пазар и индустрия) ще се организира на 25 февруари. В дневния ред на срещата е планувано министрите да проведат три ориентационни дебата: по Европейския учебен срок с фокус върху Националните проекти за възобновяване и резистентност като инструмент за реализиране на задачите на индустриалната политика: подсилване на единния пазар, двойният преход и стратегическата самостоятелност в един отворен ЕС; по Новата стратегия за потребителите - основната роля на потребителите за икономическото възобновяване и нуждата от подсилване на устойчивостта на потребителите; и по предлагането за Директива за изменение на Директива 2013/34/ЕС във връзка с оповестението на информация за корпоративния налог.
На 2 март ще се организира неофициална видео конференция на Съвет Външни работи/Търговия на Европейски Съюз. Като единствена тематика в дневния ред на видео конференцията е включена Представяне на Съобщение на ЕК до Европейския парламент, Съвета, Европейския обществен и стопански комитет и Европейския комитет на районите: „ Преглед на комерсиалната политика - Отворена, устойчива и решителна комерсиална политика ".

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Василико “

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Василико “, община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.
Процедурата се организира по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 6 102,10 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
С актуалното решение се цели да се обезпечи морски плаж „ Василико “, община Царево, област Бургас със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Определен е концесионер на част от морски плаж „ Добруджа - юг “

Определен е концесионер на част от морски плаж „ Добруджа - юг “, община Шабла, област Добрич. След извършена открита процедура, Министерският съвет упълномощава министъра на туризма да подписа контракт за концесия с „ Орхи “ ЕООД, в едномесечен период от влизане в действие на решението на Министерския съвет за установяване на концесионер на морския плаж.
Концесионерът се избира за период от 15 години, като размерът на първото годишно концесионно заплащане е 7 011,94 лева без Данък добавена стойност.
Концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 4,10 на 100.
Инвестициите, свързани с възстановяване на образа на морския плаж за периода на концесията са в размер на 52 641,60 лева с Данък добавена стойност. Началната дата на концесията е датата на влизане в действие на концесионния контракт.

Правителството одобри Решение за изменение на Закона за генетично модифицираните организми

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. С предлаганите промени Законът ще бъде наведен в цялостно сходство с правото на Европейския съюз в тази област.
С Проекта се транспонират условията на европейското законодателство във връзка с оценката на риска за околната среда от ГМО, в частта касаеща правила за осъществяване на оценка за риска за околната среда и човешкото здраве. Те се ползват във връзка с заявките за освобождение в околната среда и стартиране на пазара. Промените ще обезпечат по-добра отбрана за човешкото здраве и околната среда от евентуалното нездравословно влияние на ГМО.
С друго държавно разпореждане се одобряват промени в Наредбата за освобождение на генетично модифицирани организми в околната среда и стартирането им на пазара. С приемането на промените Наредбата се привежда в цялостно сходство с правото на Европейския съюз в тази област.
С Постановлението се транспонират условията на европейското законодателствопо отношение на оценката на риска за околната среда от ГМО, в частта касаеща данните, които би трябвало да се съдържат в заявки за освобождение в околната среда и стартиране на пазара. С изменението се обезпечаван използването на европейския Регламент за основаване на система за създаване и установяване на единните идентификатори за ГМО, както и за определяне на формат за показване на резултатите от съзнателното освобождение на ГМ висши растения в околната среда за цели, разнообразни от стартиране на пазара.

Предвижда се въвеждане на централизирана електронна система за надзор на храненето в студентските столове

Въвеждане на централизирана електронна система за надзор на храненето в студентските столове плануват нормативни промени, утвърдени от Министерския съвет. Чрез системата ще се завиши контролът при обезпечаване на социално-битовите услуги за студентите, както и при следене на целевото разходване на държавната дотация за храненето на учащите се. Създаването въз основата данни е спомагателен модул към построената към този момент система за претовареност на студентските общежития.
Друга смяна дава опция на университетите да подписват контракти със профилирани компании за реализиране на студентско столово хранене. Правата и отговорностите на страните ще се уреждат в контракти сред тях при съблюдаване на условията на наредбата.
Предвид забележителното понижаване на броя на студентите в постоянна форма на образование през последните няколко години отпада нуждата от даване на парична помощ при свободно наемане на квартира от студентите. Право за прилагане на общежитие имат всички студенти, докторанти и специализанти във висши учебни заведения и научни организации, без значение в каква форма на образование са записани.
С акта на Министерския съвет се прави и изменение на друго разпореждане, с което се усилва коефициентът, по който се умножава базовия норматив за прехрана на образованието на студенти в професионални посоки "Растениевъдство ", "Растителна отбрана " и "Животновъдство " от 5,00 на 5,30.
Разширява се и обсегът за финансиране на всички студенти и докторанти, учащи се по професионални посоки „ Теория и ръководство на образованието “, „ Икономика “, „ Администрация и ръководство “ и „ Туризъм “. За всички учащи се в тях коефициентът към този момент ще е 1,6.
Промяната се постанова поради нуждата от вложения в области на висшето обучение за подготовка на експерти, от които се нуждае българската стопанска система.

Министерският съвет утвърди допълнение към Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “

Министерският съвет утвърди допълнение в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на виеше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “.
С допълнението през образователната 2021/2022 година ще се даде опция на висшите учебни заведения сами да изберат по какъв начин да провеждат приема в компетентност „ право “ като писмените конкурсни изпити няма да са наложителни.
Университетите ще могат да изберат различен формат за осъществяване на изпит или след решение на Академичния съвет да одобряват студенти с сполучливо издържани държавни зрелостни изпити.
Предвид продължаващата изключителна конюнктура, рекомендациите и прилаганите ограничения от здравните управляващи, най-удачният вид е приемът на студенти за идната образователна година по компетентност от контролираните специалности „ право “ да бъде сбъднат по същия ред като миналата образователна година. По този метод ще се сведе до най-малко нуждата от събиране на огромни групи от хора във висшите учебни заведения за запазване на тяхното здраве.
Допълнението е направено след извършени срещи на министъра на образованието и науката и министъра на правораздаването с деканите на всичките девет юридически факултета на висшите учебни заведения в страната и управленията на висшите учебни заведения.

Одобрен е план на Закон за допълнение на Закона за одобрение на Конвенцията, призната в сходство с член 34 от Договора за Европейски Съюз за взаимопомощ по наказателноправни въпроси

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за допълнение на Закона за одобрение на Конвенцията, призната от Съвета в сходство е член 34 от Договора за Европейския съюз, за взаимопомощ по наказателноправни въпроси сред страните - членки на Европейския съюз, и на Протокола, формиран от Съвета в сходство с член 34 от Договора за Европейския съюз към Конвенцията за взаимопомощ по наказателноправни въпроси.
Със законопроекта се добавя уредбата за взаимопомощ по наказателноправни въпроси. Изпълнява се още поетият ангажимент от България да се обезпечи опция Европейската прокуратура да работи като правосъден орган във връзка с съответните правни актове на Съюза и тяхното използване сред Европейската прокуратура и страните - членки, неучастващи в откритото засилено съдействие за нейното основаване.

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2021

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2021 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение на Министерския съвет за увеличение на капитала на Специализирана болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина „ Проф. доктор Димитър Шойлев " ЕАД
Чрез смяната по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2021 година се обезпечават 25 000 лева за увеличение капитала на Специализирана болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина „ Проф. доктор Димитър Шойлев " ЕАД - еднолично акционерно сдружение със 100 % държавно присъединяване в капитала, което ще се извърши посредством издаване на нови 2 500 поименни акции с номинална стойност 10 лв. всяка.
Осигурените посредством увеличение на капитала средства ще бъдат употребявани от „ Специализирана болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина - Проф. доктор Димитър Шойлев " ЕАД за закупуване на автоматизиран хематологичен анализатор, с който ще бъде оборудвана Клиничната лаборатория на лечебното заведение.

Правителството утвърди позицията на България за Европейския съвет

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 25-26 февруари посредством видеоконферентна връзка.
Съветът ще прегледа тематиките COVID-19, опазване на здравето, сигурност и защита и външни връзки, с акцент върху връзките на Европейски Съюз с страните от Южното съседство. Лидерите ще обсъдят настоящата обстановка обвързвана с пандемията, в това число разпространяването на новите варианти на вируса и оправянето с следствията от COVID-19. Фокус ще бъде подложен върху доставките на ваксини и въведените от страните членки ограничения за ограничение на разпространяването на болестта.
В подтекста на полемиките на тематика опазване на здравето, акцент ще бъде подложен върху изводите от оправянето с пандемията и построяването на потенциал на Европейски Съюз за справяне с бъдещи здравни рецесии. В тази връзка ще бъдат разисквани също интернационалното съдействие и солидарността с трети страни.

Прие се организационен устав на Държавната организация за научни проучвания и нововъведения

Правителството одобри Устройствен устав на Държавната организация за научни проучвания и нововъведения, основана през месец септември 2020 година
Устройственият акт урежда функционалностите, пълномощията, организацията на работа и числеността на личния състав на държавната организация, като наред с това съгласува и хармонизира пълномощията й по отношение на пълномощията на Министерството на образованието и науката и на Министерството на стопанската система.

Увеличават се средствата за спортни действия за деца и възпитаници

С Постановление на Министерския съвет се усилват минималните диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи в институции в системата на предучилищното и учебното обучение и във висшите учебни заведения.
С приемането на Постановлението минималните диференцирани размери се усилват както следва: от 2 лева на 3 лева на дете за бюджетна година за децата в държавните, общинските и частните детски градини и в подготвителните групи в училищата; от 3 лева на 5 лева на възпитаник за бюджетна година за учениците в държавните, общинските, частните и духовните учебни заведения в дневна, комбинирана форма на образование и образование посредством работа; от 3 лева на 5 лева на студент за бюджетна година за студентите постоянна форма на образование във висшите училища; от 3 лева на 5 лева на курсант за бюджетна година за курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на Министерство на вътрешните работи.
В обсега на постановлението за първи път се включват и учениците от духовните учебни заведения по член 41 от Закона за предучилищното и учебното обучение, защото в тях се обезпечава общообразователна подготовка, както в държавните, общинските и частните учебни заведения.
Увеличаването на финансовите средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи в институции в системата на предучилищното и учебното обучение и във висшите учебни заведения цели повишение на удовлетвореността на общо 1 059 545 деца и учащи, ще се насърчи тяхната мотивация за здравословна двигателна интензивност и занимания със спорт, както и ще се обезпечи присъединяване на децата, учениците и студентите в спортни прояви - учебни и студентски шампионати, надпревари, спортни празници и мероприятия.

Министерският съвет предлага държавни парични награди на деветдесет и двама създатели за особени заслуги към българската страна и нацията

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за даване на държавни парични награди на деветдесет и двама създатели за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на културата. Предложението е импортирано от министъра на културата на съображение член 5, алинея 2, по отношение на член 2, алинея 1, т. 1 и член 3, алинея 1, т. 1 и т. 2 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нацията.

Одобрена е промяна в периодите в две от областите на деяние в проекта с последващите задължения на страната за бъдещото присъединение към еврозоната

Правителството утвърди изменение на РМС № 656 от 17 септември 2020 година за одобрение на Последващи задължения на България във връзка с Валутния механизъм II и бъдещото присъединение към еврозоната и за одобрение на План за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения.
Изменени
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР