Министерският съвет одобри днес проект на Закон за противодействие на

...
Министерският съвет одобри днес проект на Закон за противодействие на
Коментари Харесай

Създават поредната антикорупционна комисия

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. Законът планува основаването на нова антикорупционна комисия и промени в пълномощията на настоящата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Реформата е част от Националния проект за възобновяване и резистентност, оповестиха от Правителствената осведомителна работа.

 

Проектът резервира и надгражда кардинални положения от антикорупционния закон, импортиран в 47-то Народно заседание. Предлага се новата антикорупционна комисия да има проверяващи функционалности и да може да апелира пред съд отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по изпратени от нея преписки.
Две ще са главните посоки на работа на комисията - предварителна защита (чрез събиране и разбор на информация и предложение на антикорупционни мерки) и откриване и следствие на корупционни закононарушения.

 

Изрично са изброени незаконните похищения, по които ще се работи, измежду тях: длъжностно заграбване, умишлена занемареност, подписване на неизгодна договорка, закононарушения по работа, рушвет, търговия с въздействие, изпиране на пари.

Новата антикорупционна комисия ще проверява прояви на висшия ешелон -народните представители, членовете на държавното управление, на Европейския парламент от Република България, изборните членове на Висшия правосъден съвет, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет, ръководителите на бюджетни организации или други оправомощени длъжностни лица, които извършват функционалности на органи за финансово ръководство и надзор на средства от Европейски Съюз и обвързваното с тях национално финансиране или непознати средства според наредбите на Закона за обществените финанси, ръководителите на организация „ Митници “, на Национална агенция за приходите, регионалните шефове, кметовете на общини и други

Комисията ще е петчленна. Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете висши съдилища - надлежно Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Председателят ще е на ротационен принцип с мандат от по една година, всеки член ще е ръководител. Общият мандат на Комисията е 5 години, без право на още един.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР