Министерският съвет одобри 551 649 лева за финансиране на дейности

...
Министерският съвет одобри 551 649 лева за финансиране на дейности
Коментари Харесай

Предоставят над 500 000 лева за обучения на ученици по програмиране и бизнес

Министерският съвет утвърди 551 649 лв. за финансиране на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието, оповестиха от Министерски съвет.

По Национална стратегия " Обучение за ИТ умения и кариера " се разпределят общо 24 7 244 лв.. Средствата са за две общински учебни заведения в Пловдив и Бургас , които организират образования по програмиране на 658 възпитаници от Х, XI и XII клас. Това са гимназисти, които не учат " Компютърни науки " , само че посредством занятията могат да придобият професионална подготовка по специалността " Приложен програмист ".

Одобреното финансиране е за превоз, храна и нощувки на учениците, които пътуват от други обитаеми места. В сумата са включени възнагражденията и командировките на преподавателите и експертите, които работят с учениците. Покриват се разноските за механически и софтуерни услуги, обезпечаване на писалищен материали и консумативи, наем на зали и пространства и други

Отделно кабинетът утвърди 234 410 лв. по Национална стратегия " Бизнесът преподава ". От тях 184 135 лв. са за бизнес занятия на възпитаници от I до XII клас. Представители на предприятия ще срещат децата с новостите в софтуерния бранш и промишлеността. Останалите 50 275 лв. са за образования на учители в действителна работна среда. Педагозите ще вземат участие в семинари и работни планове на компании, с цел да осъвременят знанията си по предметите, които преподават.

По Национална стратегия " Иновации в деяние " се отпускат 39 995 лв.. Със средствата ще се провеждат районни конгреси за показване и разпространение на положителни просветителни нововъведения. На срещите могат да участват учители, възпитаници, представители на висши учебни заведения, научни институти и други.

30 000 лв. ще бъдат предоставени по Национална стратегия " Професионално обучение и образование ". Парите са за едно общинско учебно заведение, което е създало електронно. образователно пособие за професионално обучение и образование. С тях ще се покрият разноски по създаване и оценяване на образователния материал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР