Министерският съвет най-сетне прие Решение за одобряване на проекта на

...
Министерският съвет най-сетне прие Решение за одобряване на проекта на
Коментари Харесай

Най-после приехме програма в сила от 2021-а

Министерският съвет най-накрая одобри Решение за одобрение на плана на Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ” (ПКИП) за 2021-2027 година Общият бюджет по програмата е в размер на 1 499 593 380 млн. евро.

От тях 1 228 150 000 евро са дават от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР).

Програмата ще финансира планове в границите на два целта: „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “.

Приоритет „ Иновации и напредък ” е ориентиран към възстановяване на иновационната и капиталовата интензивност на българските предприятия, основаване на удобни условия за по-високо софтуерно развиване и цифровата им промяна, основаване и развиване на нови предприятия в посока напредък и конкурентоспособност.

Приоритет „ Кръгова стопанска система “ е обвързван с повишение на ресурсната и енергийната успеваемост на предприятията и усилване на прехода към зелена стопанска система.

Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ” 2021-2027 година е директно ориентирана към постигането на образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и реализирането на индустриална и цифрова промяна. Основна целева група на програмата са предприятията с фокус върху дребните и междинните предприятия.

Предвидената поддръжка в границите на ПКИП е ориентирана към превъзмогване на разпознатите провокации пред развиването на България посредством адресиране на съответните потребности и потребности според задачите и целите, заложени в стратегически документи на национално равнище като: Националната стратегия за развиване България 2030; Иновационната тактика за умна специализация за интервала 2021-2027   г.; Националната тактика за МСП в България 2021-2027 година, Цифрова промяна на България за интервала 2020-2030, Стратегия и проект за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България за интервала 2021-2027 година, както и Интегрирания народен проект в региона на енергетиката и климата на Република България 2021-2030 (ИНПЕК).

Като инструмент за осъществяване на политиките, заложени в тези документи, интервенциите и ограниченията по програмата ще спомогнат за фокусиране на напъните за икономическото развиване посредством възстановяване на резултатите и продуктивността на иновационната система, основаване на удобни условия за качествено развиване и резистентен напредък на предприятията и цифрова промяна в тяхна та взаимообвързаност и синергия.

Одобрението на плана на Решение ще разреши на Управляващия орган да показа програмата на Европейската комисия за публично разглеждане и утвърждение.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР