Министерският съвет направи техническо изменение в т. 6 от приложението

...
Министерският съвет направи техническо изменение в т. 6 от приложението
Коментари Харесай

Одобрена е актуализация на Картата на регионалните помощи на България за периода 2022-2027 г.

Министерският съвет направи техническо изменение в т. 6 от приложението към РМС № 644 от 1 септември 2021 година, с което е утвърдена Картата на районните помощи на Република България за интервала 2022-2027 година

Промяната е в резултат на Решение на Европейската комисия № С(2021) 8939 от 15.12.2021 година, с което на европейско равнище се утвърждава Картата. В него интензитетите са показани в съвкупна оптималната стойност (с натрупване), до момента в който в РМС № 644/2021 са разрушени на съставните им елементи. Чрез признатото техническо изменение ще се обезпечи унификация с решението на Европейска комисия и да се лимитират опциите за неверно съчетание на интензитет и бонуси.

С новата система от
бонуси с струпване се образува по-благоприятна обстановка в 11 от областите у нас (с изключение на областите Перник и София град) по отношение на интервала 2014-2020 година В 15 от районите по NUTS3 Европейската комисия резервира равнищата на интензитет, а в 2 има занижаване от 5 процентни пункта до края на 2024 година След тази датата понижението е 10 пункта по отношение на предходния интервал, което може да наложи Картата да бъде преразгледана през 2024 година

Както и досега, оптималните интензитети на помощта за огромни предприятия могат да бъдат увеличени с още до 20% при подкрепяне на дребни предприятия или с до 10% за междинни предприятия. Интензитетите не могат да бъдат превишавани.

Големите планове с възможни разноски над левовия еквивалент от 50 милиона евро са обект на поправен таван по формула, според Насоките и решението на Европейска комисия.

Решението на Европейска комисия за одобрение на Картата и изискванията в него са наложителни за осъществяване от всички админи на помощ в Република България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР