Министерският съвет на Република България прие постановление, с което се

...
Министерският съвет на Република България прие постановление, с което се
Коментари Харесай

Гласуваха 110 млн. лева за Министерството на отбраната за превъоръжаване

Министерският съвет на Република България одобри разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 г. 
Прочетете още
С признатия акт се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 109 641 880 лева за сметка на плануваните в член 1, алинея 5, т. 7.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година финансови средства за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и муниции, в т. ч. обезпечаване на употребата на самолети МиГ-29.

Реализирането на плановете за превъоръжаване и обезпечаването на интегрирана логистична поддръжка се явяват наложителни условия за създаване и поддържане на качества за попречване, въздържане и отговор на вероятните закани против Република България и съдружниците й и за реализиране на националната политика в региона на защитата.

В рамките на днешното държавно съвещание беше утвърдено и решение за приемане на план за капиталов разход „ Придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на многофункционалните модулни патрулни кораби ”. Документът е създаден в сходство с член 27, т.8а от ЗОВСРБ, като в него са показани нуждата от придобиване на ракетните муниции VL MICA и прогнозните финансови средства, нужни за реализация на плана.

Зенитните управляеми ракети са главно въоръжение на корабите, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморски сили. Противовъздушната защита на корабите се обезпечава извънредно дейно посредством потребление на зенитни управляеми ракети, чиято зона на влияние разрешава бързо противопоставяне на закани на огромни дистанции и с висока акуратност. Зенитните управляеми ракети са главно средство за поразяване на противниковите средства за въздушно нахлуване.

С реализацията на плана ще се обезпечи боеспособността на новопридобиваните кораби и ефикасното им потребление в народен и съюзен формат. Това ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР