Министерският съвет на Кипър одобри постановление, с което налага нулева

...
Министерският съвет на Кипър одобри постановление, с което налага нулева
Коментари Харесай

Кипър намалява ДДС до 0% за определени продукти

Министерският съвет на Кипър утвърди разпореждане, с което постанова нулева ставка на Данък добавена стойност върху избрани съществени артикули. От петък седем съществени артикули от всекидневието като самун, мляко, яйца, бебешки храни, бебешки пелени, артикули за дамска хигиена и пелени за възрастни би трябвало да се продават с нулева ставка на Данък добавена стойност.

Това е краткотрайна мярка против възходящите разноски, която ще важи за 6 месеца до 31 октомври, с опция за удължение. Целта на управляващите в този момент е да подсигуряват, че намаляването на Данък добавена стойност има съразмерно влияние върху крайните цени, плащани от потребителя.

В момента потребителите заплащат 5% Данък добавена стойност, когато купуват самун, мляко, бебешки храни, яйца и дамски превръзки. Когато купуват пелени за бебета и възрастни, Данък добавена стойност доближава 19%.

Нулирането на Данък добавена стойност беше осъществено според Европейска инструкция 2022/542, която в този момент разрешава на страните членки да понижат или нулират ставките на Данък добавена стойност за някои съществени потребителски артикули.

Разходите за осъществяването на тези ограничения се правят оценка на към 11 милиона евро.

Според изказване на Министерството на финансите задачата на мярката е да облекчи семействата, обременени от нарасналите цени на главните артикули заради външни фактори – главно продължаващата война в Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР