Министерският съвет (МС) ревизира три акта на служебното правителство, два

...
Министерският съвет (МС) ревизира три акта на служебното правителство, два
Коментари Харесай

Кабинетът ревизира актове на правителството на Радев, с които то опита да бламира помощта за Украйна

Министерският съвет (МС) ревизира три акта на служебното държавно управление, два от които свързани с военната помощ за Украйна. Както е известно, държавното управление на Румен Радев постави всички старания, с цел да спре помощта, изчерпвайки я до еднократен акт с претекста " нямаме повече какво да дадем без да засегнем личните си отбранителни качества ".

Част от тези старания бе и кабинетът " Гълъб Донев " да внесе в Народното събрание предложение за всяка следваща помощ за Украйна да се изисква ратификация на Народното събрание (НС). Става въпрос за спомагателното съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна за изменение на подписаното на 5 декември м.г. съглашение за даването на безвъзмездната помощ. Предложението на служебното държавно управление обаче по този начин и в никакъв случай не беше прегледано от Народното събрание. Но пък и същото това държавно управление замрази помощта (с гореописания мотив).

В същия дух от държавната пресслужба оповестяват още, че се анулира и различен план на кабинета на президента - " за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса на въоръжените сили ". Така дефинирано решението не " сграбчва окото ". Какво в действителност се крие зад него? 

Както Клуб Z писа, в един от последните дни на 48-ото Народно събрание депутатите са обсъждали импортирания в края на декември от кабинета " Проект на решение за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване на числеността на запаса за въоръжените сили ". Това е било опит за следващо ограничение на военната помощ. С него на процедура се е желало увеличение на запасите от хора и техника, което би трябвало да бъде достигнато до 31 декември тази година. 

Според източниците ни е ставало въпрос за нарастване с 25 на 100, като задачата е била Народното събрание да " парафира "  искането, с цел да може след това служебната власт да се стимулира: " Няма какво да дадем на Украйна, тъй като ще навлезем в мобилизационния ресурс ".

Депутатите са отхвърлили проекторешението. Но пък към момента неразбираемо по каква причина служебното държавното управление внезапно изиска от Конституционния съд да разтълкува текстовете в главния закон, свързани със запасняците и " подготовката на жителите за отбрана на отечеството ". 

Третият анулиран акт на служебната власт е Програмата за вложения в защитата до 2032 година МС сега реши да я отдръпна от Народното събрание, където тя бе импортирана за повторно. А се наложи да се внася за повторно, тъй като безусловно в един от последните си работни дни предишното Народно събрание я върна за преправка. Мотивът бе, че програмата за милиарди левове на процедура съставлява " празен чек " - без приоритизиране на плановете, без планове за съпътстващата инфраструктура, техническо застраховане, съоръжение и пр.; без да са вписани и разноските под 100 милиона лв., за които не се изисква глоба на Народното събрание.

Преди дни новият боен министър Тодор Тагарев даде поръчка в изявление за БНР, че няма учредения да се съмнява в специалистите в МО и няма желание да стопира планове, само че желае да се запознае детайлно с програмата, да се изведат целите и финансирането, като акцентира на сухопътните войски. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР