Министерският съвет е взел решение за допитване на Конституционния съд

...
Министерският съвет е взел решение за допитване на Конституционния съд
Коментари Харесай

Зарков праща на КС суперправомощията на Гешев

Министерският съвет е взел решение за допитване на Конституционния съд искане за наложително пояснение на главния закон, обвързвано с пълномощията на основния прокурор.

Това разгласи правосъдният министър Крум Зарков след съвещанието на Министерски съвет. 

Както е известно - той желае да се тъкуват две разпореждания на Конституцията - член 126 и 127, които споделят, че основният прокурор управлява методически всички прокурори, а те на собствен ред - общо наблюдават за законността в страната.

В същото искане молим да се разгласи за неконституционно наредба от Закон за правосъдната власт, обвързвано с разпорежданите от прокуратурата инспекции, разгласи правосъдният министър (горните две съчетани, доведоха до това прокуратурата да се меси в напълно фрапиращи административни действия - като маските през пандемията, цвета на пешеходните пътеки, или пюретата в детските кухни - преди този момент, бел. ред на Клуб Z)

" Това е нещо, което аз разгласих като встъпих в служба. Според нас е налице прекалено разширение на надзора на основния прокурор върху всички сфери на ръководство на страната и всички органи на властта, което е в прорез с разделянето на управляващите.

Освен това Зарков разгласи предстоящо, че се заемат и с подготвянето на други законопроекти, нужни за приемане на средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Един от тях е смяна на Наказателния кодекс (НК) и по-точно регламентирането на клеветата и обидата. По тази тематика България е неведнъж осъждана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, разгласи правосъдният министър след съвещанието на Министерския съвет.

" Публичните персони би трябвало да търпят критика в по-широки размери, в сравнение с частните лица ", съобщи той във връзка с стандарта, заложен в Страсбург. Анализ на нашите каузи по-скоро  дава превес на обществени лица, почувствани оклеветени или афектирани от журналистически разработки.

По думите му по този начин ще се синхронизира националното законодателство с Европейската спогодба по правата индивида.

Предлага се да освобождава от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост или клюка е орган на власт, което до в този момент не е било допустимо.

Другият законопроект, който служебният кабинет готви, са поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по тематики, свързани с процесуалните гаранции за деца, които са обвинени или упрекнати в границите на наказателни производства, както и за минималните стандарти за поддръжка и отбрана на жертвите на закононарушения. България тук се е забавила с транспонирането на европейското законодателство в националното, заради което са открити наказателни процедури против нашата страна, изясни още правосъдният министър. Те ще бъдат спрени тогава, когато депутатите се заемат с приемането на този Законопроект за допълнение и изменение на Наказателно-процесуален кодекс.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още  Новородената Поли - избавена и вкъщи след 27 дни в болничното заведение
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР