Министерският съвет да спазва елементарните правила на протокола и в

...
Министерският съвет да спазва елементарните правила на протокола и в
Коментари Харесай

Радев с първи коментар след срещата със Зеленски: Отново дава тон на правителството и НС

Министерският съвет да съблюдава обикновените правила на протокола и в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани – за това прикани президентът Румен Радев в отговор на въпроса била ли е съгласувана с него визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в София. Това е първият коментар на президента след срещата с украинския му сътрудник Зеленски, която се организира предишния четвъртък.

„ В тази обстановка несъмнено най-лесното беше да не организирам такава среща, само че това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал към 300 000 българи в Украйна “, добави Радев.

„ Аз постоянно съм защитавал българския интерес, а не интереса на други страни. Въпросът е чии ползи пазят политици от Народното събрание и държавното управление “, запита президентът.

Плановете на държавното управление да даде на Украйна остарели снаряди от складовете на Българската войска и да ги размени с нови, ще оставят военните ни за години без ресурси, защото запълването на складовете е нескончаем развой. Това е позицията на президента Румен Радев.

Той съобщи, че не е осведомен със листата с военна помощ, която България обмисля да даде на Украйна.

„ Как по този начин внезапно Народното събрание реши да развърже ръцете на държавното управление да изпразнят складовете на Българската войска? Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат бързо запълнени, това не е правилно. Това са процеси, които лишават години. Нали не си вършиме илюзии, че ще имаме ново въоръжение, което ще пристигна отнякъде? Вървят скоростни процеси на препланиране, на смяната на критериите, тъй че да се освободят избрани въоръжения и муниции да се разгласят за непотребни въз основата на нови планове. И тук приканвам ръководещите да бъдат доста деликатни, тъй като това касае националната ни сигурност и би трябвало да проявят отговорност. Средата на сигурност е сериозна на всички места, само че ние по тази логичност, по тези проекти, които се готвят сега, ще останем без ресурси за дълъг интервал – години, и дано те отговорят каква ще е средата на сигурност у нас през това време “, сподели Радев.

Държавният глава прикани държавното управление да оправдае претенциите си за единение и бистрота като разгласи желанията си по отношение на помощта, която ще изпратим на Украйна, „ а не да се оправдават с госпожа Йотова “.

Радев упрекна ръководещите, че нямат свое мнение и позиция, а следват това на огромните партньорски страни.

Той предложения всеки, който желае да инициира процедура по импийчмънт, да заповяда, само че добави, че водещите политически сили би трябвало да имат свои позиции.

Продажбата на нуклеарни реактори на Украйна би затворила целия план за АЕЦ „ Белене “, разяснява Радев. Той попита на основа на какво се взима такова решение и прикани да се обсъдят деликатно всички варианти.

„ На какво съображение за един ден те взеха това решение, на съображение на коя енергийна тактика за развиването на България, на съображение на кои планове и разбор? Тук не ства авъпрос единствено за реакторите, а за ориста на този план и не е ли редно да седнат на масата, да извадят всички варианти за развиването на енергетиката ни и тогава да вземат това решение? Има доста варианти. Служебното държавно управление, да вземем за пример, води доста диалози с Франция, аз персонално приказвах с Макрон и Франция изпрати меморандум за развиването на Белене като френски план. Затова да извадят всички варианти и тогава да решат “, сподели Радев.

Той разяснява и изявлението на премиера Николай Денков пред „ Полотико “ като го дефинира като „ продължение на черната сериа български министър председател да употребява непознати медии, с цел да клюки страната “.

„ За да развява съветската опасност като заслон за кавга със службите в името на персонални и партийни ползи тъкмо по сюжета на записите. И е тъпо, че хлъзгат господин Денков по тази повърхност, само че очевидно той няма нищо срещу да се хлъзга по нея “, сподели той.

След решението на Народното събрание по отношение на настояването за осъществяване на референдум против еврото, президентът няма по какъв начин да вкара това искане наново за разискване в Народното събрание. Това съобщи Румен Радев. Според него макар процедурните пропуски при гласуването, волята на депутатите е ясна.

Президентът се разгласи в поддръжка на провеждането на допитването за европейската валута и акцентира, че България би трябвало да влезе в еврозоната, когато е действително подготвена, а не когато ни се желае и от непременно.

„ Не е добре политици в Народното събрание да се вършат, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнили законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се организира референдум. Това решение издава боязън, неуважение и съмнение към българските жители. Отделен въпрос е дали по този начин би трябвало да бъде дефиниран този референдум. За мен 20 години е прекомерно дълъг период, по този начин както е дефиниран. Но напъните на политиците не би трябвало да бъдат ориентирани към това по какъв начин да спрат рефендума, а да убеждават българските жители, че влизането в еврозоната работи за тяхното богатство “, акцентира Радев.

 

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР