Министерският съвет благослови проект за мина, който ще сложи край

...
Министерският съвет благослови проект за мина, който ще сложи край
Коментари Харесай

Три села на протест срещу проект за добив на въглища

Министерският съвет благослови план за мина, който ще постави завършек на селския туризъм и спокойния живот в селата Бърложица, Радулово и Братушково, подкопавайки дълготрайното развиване на региона.

Фирми, евентуално свързани с предприемача Христо Ковачки, имат зелена светлина от Министерство на околна среда и водите (МОСВ) за концесия на " Алдомировски въглищен басейн " още от 2016 година. Тя включва повърхност от 1891 декара и е за идващите 29 години. Очакваните приходи от концесията в общината се равняват на 18 хиляди лв. на година — сума, извънредно незадоволителна да компенсира екологичните и обществени последици за популацията.

Създаването на чисто нова мина значи, че страната подлага на риск от изтриване един добре развъртян селски регион наоколо до столицата, в който хората се радват на благоприятни условия за отдих, градини, а в последно време и екотуризъм.

Според кмета на Сливница напълно други са ни проектите за развиване на общината, те по никакъв метод не се свързват с развиване на мини. Направихме чисто нов път който не е за камиони, уточни още кметът.

" 18 000 лева ще получава общината от концесията, в случай че тук се развие туризъм парцелите на хората ще нарастнат, ще получаваме повече налози в общината в случай че се строят жилищни комплекси ", сподели кметът на Сливница.

Мината ще унищожи минимум три села, показват хората от региона. По думите им земеделската земя също ще пострада, ще стане „ лунен пейзаж”.

Все още няма отговор от компанията, която счита да добива въглища в региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР