Министерския съвет реши на днешното си заседание да отпусне 27,5

...
Министерския съвет реши на днешното си заседание да отпусне 27,5
Коментари Харесай

МС отпуска 27,5 млн. лева за подпомагане на земеделските производители

Министерския съвет реши на днешното си съвещание да отпусне 27,5 млн. лв. за подкрепяне на земеделските производители.   Това съобщи министър председателят Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.    Заедно с още 20 млн. лв., които към този момент са отпуснати от Държавен фонд " Земеделие ", осигуряваме общо сумата от 47,5 млн. лв., които бяха свързани със съглашението, подписано на 20 септември с аграрния бранш.   С него се споразумяхме по какъв начин да осигурим тяхното подкрепяне до края на годината, уточни министър председателят.    Той посочи, че това са средства, предопределени за дребни аграрни производители, защото се отпускат по програмата de minimis. 
    " Отделно, с друга точка от дневния ред, през днешния ден ще отпуснем 16 млн. лв. за подкрепяне на земеделските производители, които употребяват напояване.   Това още веднъж са дребни и междинни аграрни производители. С тези средства се обезпечава 80% от цената на водата, която те употребяват. С други думи, те ще заплащат единствено 20% от тази цена ", обясни Николай Денков.

  Той заяви също, че през днешния ден ще бъде изпратено и писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски, с което страната ни ще желае да се отстрани таванът, обвързван с подкрепяне на земеделските производители за усложненията, които са изпитали след започването на войната в Украйна.   " Проведохме предварителни диалози с ръководителя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет. С това писмо официализираме процедурата, с която желаеме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата.   С това изпълняваме няколко от точките в съглашението със земеделските производители, както изпълняваме и останалите точки от това съглашение ", уточни министър-председателят Денков. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР