Министерски съвет реши да прекрати договора с Пфайзер за ковид

...
Министерски съвет реши да прекрати договора с Пфайзер за ковид
Коментари Харесай

МС реши да прекрати договора с Пфайзер“ за ковид ваксините

Министерски съвет реши да приключи контракта с Пфайзер за коронавирус имунизациите.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев заяви на брифинг в Министерски съвет, че на съвещанието на Европейската комисия по опазване на здравето на 14 март в Брюксел страната ни ще изрази тази позиция - с решение на държавното управление.

„ Другият вид е да се съблюдават желанията на страните членки за нужни количества, които да бъдат съответно заявявани, с съответен период на валидност и заплащането да се прави след такава доставка, а не както до момента – ваксини да се поръчват по отношение на броя население “, съобщи той.

„ Полският министър на опазването на здравето поддържа тази наша позиция. И други страни членки го направиха, оформят се към 6-7 страни, които ще заемат една и съща позиция в Брюксел “, добави министърът.

Освен Полша, съгласно него това са Чехия, Румъния, Литва, водят се диалози още със Словения и Хърватия. До вторник Меджидиев чака да се причислят и други страни.

„ Категорични сме, че България няма потребност от повече ваксини. Нашето мнение е, че принудата на страните да купуват огромни количества, които да унищожават по-късно, е безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейска комисия, нито за Европейски Съюз “, твърди той.

Преди дни министърът съобщи, че България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини против COVID-19 през тази година поради изминал период на валидност. Днес той отхвърли да каже какъв брой средства се губят поради разпоредбите за конфиденциалност в договорите сред Европейска комисия и производителите.

България за предходната година е унищожила над 2 млн. дози ваксини „ с помощта на това, че е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите “, твърди той.

Договорът за квотите е взет като решение на Европейската комисия от 5 страни. „ Ние не сме взели участие, само че твърдо потвърдихме, че не сме съгласни. Грешна е позицията, че България е дребна страна. България е мощна страна и би трябвало да мислим за популацията, да пазиме държавните си ползи, без значение че сме страна членка на Европейски Съюз “, сподели Меджидиев.

На въпрос какъв брой ваксини против COVID-19 ще купим, в случай че не бъде почетена позицията ни, той съобщи: „ Няма да закупим повече количества ваксини, тъй че няма никакво значение “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР