Министерски съвет призовава правителството на Република Северна Македония да подходи

...
Министерски съвет призовава правителството на Република Северна Македония да подходи
Коментари Харесай

МС призовава Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно с изграждането на Трансевропейски Коридор VIII

Министерски съвет приканва държавното управление на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети задължения и договорености за навременно създаване на секторите от трасето на Трансевропейски Коридор VIII на нейна територия.

Правителството на Република България следи с възходяща тревога изказвания и заявления на публични представители на Република Северна Македония, ориентирани към нарушение на интернационалните задължения в региона на инфраструктурната съгласуваност включително посредством пренасочване на европейските средства за създаване на железопътния съставен елемент на Коридор VIII към различен транспортен план.

Припомняме, че Република Северна Македония неведнъж е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете страни, включително Kоридор VIII – да вземем за пример в Договора за добросъседство от 2017 година и Протоколите към него от 2019 г. и 2022 година, Меморандума за съгласие сред Албания, България и Северна Македония от октомври 2021 г., взаимната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2023 година, декларациите от Срещата на върха на НАТО от юли 2024 година и други

Трансевропейски Коридор VIII не е просто свързване на Република Северна Македония с България, а има за цел да увеличи геостратегическата самостоятелност на Европейски Съюз. Той се трансформира и в основен логистичен маршрут по южния фланг на НАТО от Адриатическо до Черно море и има голямо значение в сегашния геополитически миг. Отказът от създаване на съществени съставни елементи на Kоридор VIII отслабва груповата сигурност на Алианса.

Република България неведнъж е поставяла въпроса за построяването на Kоридор VIII на най-високо ниво и сполучливо е лобирала за обезпечаването на европейски средства за неговото строителство, включително за Република Северна Македония. Благодарение на българските старания, Коридор VIII е включен в обсега на Европейски транспортен кулоар „ Западни Балкани - Източно Средиземноморие “ като приоритет за Европейски Съюз. В края на 2023 г. секторът Крива Паланка - Деве Баир е избран от Европейски Съюз като един от шестте флагмански плана на тактиката „ Глобален портал “ и финансиран с над 500 млн. евро грантове и заеми. Модернизацията и завършването на железопътния съставен елемент на Kоридор VIII на българска територия е част от националната стратегия „ Транспортна съгласуваност 2021 – 2027 “.

Призоваваме държавното управление на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети задължения и договорености за навременно създаване на секторите от трасето на Трансевропейски Коридор VIII на нейна територия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР