Министерски съвет прие решение, с което се определят редът, начинът

...
Министерски съвет прие решение, с което се определят редът, начинът
Коментари Харесай

Кабинетът компенсира с 16,5 млн. лева туроператорите


Министерски съвет одобри решение, с което се дефинират редът, методът и изискванията за разпределяне на държавна помощ за туроператорите. Субсидията се отпуска целево за връщане на средства към крайните консуматори и ще е в размер до 15% от оборота на фирмите през 2019 година, само че не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания. Това е втора част от плануваната сума, която възлиза на 51 млн. лева Вече една част е изплатена – до 4% от оборота на фирмите за 2019 година. Остатъчната сума от тези 51 млн. лева е 16 491 711 лева и средствата ще бъдат разпределени сред фирмите, които към момента дължат пари на туристи.

„ Беше признат член в закона, с който се разреши да бъде отсрочено с 12 месеца възобновяване на сумите към потребителите. Бизнесът още не е стартирал на цялостни обороти “, изясни Даниела Стоева, заместник-министър на туризма на брифинг след съвещанието на кабинета. Тя уточни още, че това ще даде сигурност както на бизнеса, по този начин и ще обезпечи успокоение на потребителите на туристически пакети в България. “Както знаете, в резултат на епидемията от COVID-19, нямаше опция да се осъществят пътувания още от март 2020 година. Знаете, че всяка една икономическа мярка има нужния резултат само тогава, когато тя се вземе в точния момент ”, разяснява още заместник-министър Стоева.

Процедурата за приемане на документите ще стартира на 1 юли, след което те ще бъдат оценени. Очаква се към края на юли да стартира и изплащането на сумите. Преди това претендентите ще бъдат проверявани дали са изплатили предходните си отговорности към клиентите, за които към този момент са получили помощ. Според изчисленията на Министерството на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от отговорностите към потребителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР