Министерски съвет прие решение общините да нямат право да пренасочват

...
Министерски съвет прие решение общините да нямат право да пренасочват
Коментари Харесай

Общините няма да могат да пренасочват неусвоени пари от бюджетите на училищата и детските градини

Министерски съвет одобри решение общините да нямат право да пренасочват към други действия неусвоените през 2021 година средства от бюджетите на учебните заведения, детските градини и центровете за поддръжка.

Сектор „ Образование “ беше изключен от обсега на постановлението на Министерския съвет, което планува такава опция за преходните останки на второстепенните бюджетни разпоредители към общините.

Въведената децентрализация при ръководството на бюджетите на просветителните институции подтиква шефовете да изразходват средствата дейно и икономично. Рискът да изгубят преходните останки би ги вкарал в несъгласие с този принцип и би ги стимулирал да изхарчат средствата непременно.

Освен това учебните бюджети, включително преходните останки от 2021 година, все още са единственият източник за обезпечаване на противоепидемичните ограничения за образуване на присъствено образование.

С тези пари учебните заведения закупуват бързи антигенни проби за личния състав , подтикват учителите да организират ежеседмичното проучване на учениците за COVID-19 и да работят в допълнение с изоставащите вследствие на образованието от разстояние в електронна среда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР