Министерски съвет прие редактираните проекти за промени в Закона за

...
Министерски съвет прие редактираните проекти за промени в Закона за
Коментари Харесай

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

Министерски съвет одобри редактираните планове за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс , които плануват арбитър от Върховния касационен съд, както и основен арбитър от административен или областен съд да проверяват основния прокурор , като въпросният магистрат ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура, като преди този момент бъде определен на инцидентен принцип. Това разгласи след съвещанието на Министерски съвет правосъдният министър Крум Зарков.

Именно пропуски в Закона за правосъдната власт в частта за контрола над основния прокурор и подозрения за противоконституционност на дадени текстове накара ГЕРБ да не поддържат нормативните промени в предходното 48-о Народно заседание . След излизането на втория пакет наказания от Съединени американски щати по закона " Магнитски " водачът на ГЕРБ Бойко Борисов подреди на съпартийците си да поддържат законопроекта на Крум Зарков в бъдещото Народно заседание. Непосредствено след смяната на позицията на ГЕРБ самият Зарков пък разгласи, че министерството му работи по промени в законопроекта, които да адресират точно въпросните подозрения на специалистите.

" Това е законопроектът, с който България ще може да отговори на европейските стандарти , не на последно място на неоправдателното против България решение на Европейския съд по правата на индивида по делото " Колеви " . Този законопроект ще смъкна от гърба ни над 80 неоправдателни решения против страната. Той има и мощно символно значение ", акцентира Зарков.

Не стана ясно обаче какви съответно промени са направени в проектозакона.

" Приветствам, запаметявам и записвам всички дадени обещания , както всеки български жител по време на избори. Те са толкоз, в случай че не и по-важни от един подписан документ, дотолкоз, доколкото те са дадени пред целия народ. ГЕРБ дадоха такова заричане, другите партии също са се изказвали по тематиката, уповавам се да съблюдават обещанията си. Що се отнася до измененията - създали сме правно-технически промени, само че законопроектът в главната си цел и философия е подобен, какъвто бе препоръчан предишния път ", колеблив бе на въпрос на News.bg Зарков.

Министърът акцентира - тези промени не изчерпват правосъдната промяна , само че са извънредно значима част от нея. Изрази и вяра те да бъдат признати от идващото 49-о Народно заседание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР