Министерски съвет прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма

...
Министерски съвет прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма
Коментари Харесай

Приета е Националната статистическа програма за 2022 година

Министерски съвет одобри Отчет за осъществяването на Националната статистическа стратегия и за активността на Националния статистически институт през 2021 година и план на Националната статистическа стратегия за 2022 година.

Основните тематики в доклада на Национален статистически институт са: Провеждането на 18-ото броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година; Одобрения от Министерски съвет ангажимент, обвързван с доверието в статистиката, който се преглежда от Европейска комисия като гаранция за самостоятелност на формалната статистика; Координацията от страна на Национален статистически институт на дейностите на Работната група по продан на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо съдействие. Предприетите дейности през 2021 година за развиване и разширение на редица осведомителни системи в Национален статистически институт, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и редуциране на периодите за произвеждане и разпространяване на статистическата информация.

Акцент в признатия доклад е подложен върху постигнатите резултати по осъществяването на хоризонталните цели, заложени в Стратегията за развиване на Националната статистическа система на Република България за интервала 2021 – 2027 година, а също по този начин и осъществяването на дейностите по произвеждане на статистическа информация по тематични области. Отбелязани са значителните резултати, свързани с повишение на качеството на статистическата информация, усъвършенстването на нейното разпространяване и намаляването на натовареността на респондентите посредством въвеждане на електронни въпросници и създаване на уеббазирани приложения за статистически проучвания в разнообразни статистически области.

През 2021 година Националният статистически институт е провел 261 статистически проучвания, а органите на статистиката – 55.

Националната статистическа стратегия за 2022 година включва проект за осъществяване на статистическите проучвания от Националния статистически институт и органите на статистиката. Включените нови проучвания и действия в националната стратегия за 2022 година са свързани с потребностите на потребителите и с целите заложени в Годишната европейска статистическа стратегия за 2022 година

Новите проучвания и действия в НСП 2022 са: Данни по отношение на попречване на противозаконното влизане и престояване на жителите на трети страни; Изследване на образованието и образованието за възрастни (AES) 2022; Енергийни салда – раздел „Доставка на енергия“; Потребление на сила в индустрията; Пазарни знаци за електрическа сила и естествен газ; Обмен на микроданни и метаданни с страните членки на ЕС; Административно-териториално и териториално разделяне на Република България; Разработване на проучване за салдото на територията на страната по административно- териториални и териториални единици; Изложба с инфографики „Преброяване 2021“; Дигитални изявления и инфографики; Брой на постъпилите, утвърдените и изплатените заявки от работодатели за компенсиране на служащи и чиновници, за които е въведено прекъсване на активността или понижено работно време.

През актуалната година Национален статистически институт ще продължи работата по Преброяване 2021. Ще бъдат обработени данните от най-мащабното статистическо проучване и ще бъде извършено „ Изследване на бюджета на времето “, което ще даде доста значима информация за разпределението на времето на българите.

Развитието на методологията, производството и разпространяването на статистическа информация в Националната статистическа система се реализира въз основата на признати единни европейски стандарти и хармонизирани способи.

Средствата за осъществяване на Националната статистическа стратегия през 2022 година се разпределят по бюджетите на Национален статистически институт и органите на статистиката, които ще правят плануваните действия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР