Министерски съвет одобри План за изпълнение на мерки в отговор

...
Министерски съвет одобри План за изпълнение на мерки в отговор
Коментари Харесай

Кабинетът прие плана на ЕК за върховенството на закона. Какво следва?

Министерски съвет утвърди План за осъществяване на ограничения в отговор на рекомендациите и посочените провокации, съдържащи се в Доклада на Европейската комисия от 30 септември 2020 година по отношение на върховенството на закона за 2020 година

Планът обгръща ограничения, препоръчани от способените институции от изпълнителната, правосъдната власт и самостоятелните органи, по четирите стълба на отчета на Комисията - правосъдни системи, уредба (правна рамка) за битка с корупцията, медиен плурализъм и независимост на медиите и други институционални въпроси, свързани с правилото на причинност и взаимоограничаване.

В дирек " Правосъдна система " се плануват ограничения във връзка привършване на законодателната промяна по повод фигурата на основния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност, съгласно мнението на Венецианската комисия и настоящата конституционна рамка, възстановяване работата и независимостта на Инспектората към Висшия правосъден съвет, прекратяване на обществения достъп до подадените към този момент заявления от магистрати за участие в професионални организации, възстановяване на достъпа до правораздаване и други.

По отношение на " Уредба (правна рамка) за битка с корупцията " се плануват ограничения за повишение успеваемостта на следствията на корупционни закононарушения и реализиране на по-солидни резултати във връзка с дефинитивни присъди в тази област - възлагане и осъществяване на сложен разбор на делата за корупционни закононарушения (в досъдебна и правосъдна фаза), разбор на ресурсите (численост на проверяващи органи и прокурори, съществуване или липса на специализация в областта), правене на експертни оферти за законодателни промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс. Предвиждат се ограничения във връзка възстановяване на цялостната работа на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество посредством застраховане на човешките запаси, както и такива за повишение на публичността и доверието в Комисията.

Въпросите по дирек " Медиен плурализъм и независимост на медиите " ще бъдат включени като цели в област " Медийна среда " в Националната стратегия за развиване България 2030. Ще бъдат сложени на публично разискване въпросите, свързани със отбраната на публицистите от похищения, усилване на прозрачността по отношение на разпределението на държавната реклама, както и повишение на прозрачността по отношение на медийна благосъстоятелност, за формулиране на ограничения. Предвижда се нарастване на ресурсите и потенциала на Съвет за електронни медии.

В рамките на дирек " Други институционални въпроси, свързани с правилото на причинност и взаимоограничаване " се планува приемането на Ръководство за последващата оценка за влияние от Министерския съвет, въвеждане на условие за предварителна оценка на влияние за плановете на подзаконови актове на министри, които имат икономическо, обществено или екологично влияние, увеличение на ресурсите на КЗД и омбудсмана.

Планът ще бъде обществено наличен на Портала за публични съвещания.

Заложените ограничения са с кратковременен шестмесечен и средносрочен двегодишен период за осъществяване.

Националната точка за контакт по въпросите на върховенството на закона следва да осведоми Европейската комисия за признатия проект и ограниченията по него.

При нужда от нови ограничения или изменение на настоящите заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи и министърът на правораздаването ще подхващат дейности за допълнение или актуализиране на Плана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР