Министърката на производството в Перу Сандра Белаунде Арниляс е подала

...
Министърката на производството в Перу Сандра Белаунде Арниляс е подала
Коментари Харесай

Шести министър подаде оставка след идването на власт на перуанската президентка Болуарте


Министърката на производството в Перу Сандра Белаунде Арниляс е подала оставка на фона на продължаващите всеобщи митинги в южноамериканската страна, заяви локалният вестник „ Република “. Тя е шестият член на кабинета, който се отдръпва от поста си след идването на власт през декември на президентката Дина Болуарте, заяви ТАСС.

След известията за няколко починали по време митингите, на 15 декември оставка подадоха министрите на образованието и на културата. А на 14 януари се отдръпнаха вътрешният министър, министърът на труда и заетостта и министърката по въпросите на дамите и уязвимите групи.

Перуански депутати през вчерашния ден внесоха искане за импийчмънт на президентката Болуарте, която е на власт малко повече от месец. Основание за настояването е „ трайната морална неправоспособност “ на Болуарте.

Опитът за премахване на президентката се прави на фона на съпроводени с принуждение митинги, в които починаха  десетки хора. Те последваха отстраняването от служба предишния месец на предходния държавен глава Педро Кастильо. 

Искането е подписано от 28 леви членове на Конгреса, които поддържат Кастильо. За внасяне на такова искане са нужни най-малко 26 подписа, написа Българска телеграфна агенция.

Предстои настояването да бъде утвърдено с 52 гласа, преди да може да бъде обсъждано в Конгреса, където би трябвало да събере поддръжка от две трети от гласовете.

В настояването се акцентира, че в никакъв случай до момента в историята на Перу държавно управление, което е управлявало едвам месец, не е убивало над 40 души по време на митинги. Вносителите упрекват Болуарте, че е разрешила издевателства и непропорционална приложимост на мощ.

Самата Болуарте упреква арестувания в прелиминарен арест Кастильо, на който беше вицепрезидент, че е насърчавал политическата поляризация  през 17-те си месеца отпред на Перу.

Във вторник Болуарте прикани за „ политическо помирение “. Тя упрекна наркотрафиканти и други сили, че разпалват  насилието по улиците.

Службата на перуанския омбудсман заяви, че през вчерашния ден са били издигнати над 90 блокади на разнообразни места в страната, а в град Куско е умрял човек.

Най-малко 47 души са станали жертва на конфликтите откогато митингите избухнаха през декември, измежду тях има и служител на реда. Ранените са стотици.

Правозащитни групи упрекват органите на реда и бойци в потреблението на несъразмерна мощ, в това число бойни патрони и сълзотворен газ, пускан от хеликоптери.

Силите за сигурност споделят, че протестиращи, основно в южните региони на Перу, употребяват самоделни оръжия и експлозиви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР