Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон

...
Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон
Коментари Харесай

САЩ: Ще санкционираме лица и компании, финансиращи войната на Русия

Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че Вашингтон ще наложи нови наказания на транснационална мрежа от лица и компании, които са работили за закупуване на военни технологии за военната акция на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В коридорите на срещата на върха на Г-20 в Бали Йелън съобщи пред медиите, че обект на глобите ще станат 14 физически и 28 юридически лица, в това число финансови медиатори. Тя отхвърли да даде детайлности за това къде се намират те, като съобщи, че известието ще бъде направено по-късно през днешния ден.

Мерките са част от цялостните старания на Съединени американски щати да попречват съветските военни дейности и да попречат на Москва да се снабди в нужната бойна техника, акцентира Йелън.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на огромни съветски военнопромишлени предприятия, а Министерството на търговията приключи износа на създадени в Съединени американски щати съставни елементи и американски технологии, които се употребяват в някои от съветските военни уреди. Йелън съобщи, че тези ограничения към този момент оказват въздействие на бойното поле в Украйна, означи Ройтерс.

Финансовата министърка добави също, че Съединени американски щати ще продължат да оказват на Украйна финансова и икономическа помощ. Администрацията на Байдън е поискала спомагателна невоенна помощ в размер на 4,5 милиарда $ за Украйна и Йелън съобщи, че откакто получи утвърждението на Конгреса, Министерството на финансите ще стартира неотложно да я отпуска на Киев.

Йелън съобщи, че прекратяването на войната в Украйна е най-хубавият метод за справяне с проблемите на международната стопанска система, отправяйки очевидно обръщение към Русия преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, заяви Франс прес.

" Прекратяването на съветската война е честен императив и чисто и просто вярното нещо за международната стопанска система ", съобщи Йелън пред медиите, на среща с френския си сътрудник Брюно льо Мер.

Официално нашествието в Украйна не е включено в дневния ред на Клуба на 20-те най-големи стопански системи, чиито водачи ще се срещнат на следващия ден и вдругиден на индонезийския остров Бали. Москва прикани Г-20 да се концентрира върху стопански и финансови въпроси, а не върху политически и свързани със сигурността.

Но войната, стартирана от съветския президент Владимир Путин преди девет месеца, има дълбоки стопански последствия, като цените на силата и питателните артикули се повишават.

На срещата на върха Индонезия, сходно на доста южни страни, приканва за мирни договаряния и отхвърля да осъди непосредствено Москва.

Путин реши да не взе участие в срещата на Г-20 и е представляван от шефа на дипломацията Сергей Лавров. Руският президент е подложен на напън да удължи периода на деяние на съществуващото съглашение за експорт на украинско зърно, който изтича на 19 ноември.

От своя страна министър Льо Мер настоя, че е належащо да се подхващат дейности за намаляване на икономическите последствия от спора.

" Смятам, че първият проблем, който би трябвало да се реши, е по какъв начин да се понижат цените на силата и по какъв начин да се отървем от инфлацията ", означи той.

Льо Мер акцентира, че Европа и Франция заплащат висока цена за дейностите на Русия в Украйна посредством по-високи цени на силата и инфлация и основният стопански приоритет на Франция е да ги понижи, оповестява Ройтерс.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР