Министърът ще свика Пленума на ВСС следващата седмица, за да

...
Министърът ще свика Пленума на ВСС следващата седмица, за да
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, е ясно какво ще следва


Министърът ще свика Пленума на Висш съдебен съвет идната седмица, с цел да се разсеят изказвания за външна интервенция в освобождението на Гешев

Първият тест за Борислав Сарафов ще бъде изборът му на заместници, изясни пред БНР правосъдният министър Атанас Славов.

„ Ако желае да работи за усмиряване на напрежението в системата на прокуратурата, би трябвало да предложи за свои заместници хора, потвърдили своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки. Не бива да демонтираме един модел с елементарното му превръщане с противоположен знак. Ако забележим, че Сарафов влиза комфортно в обувките на Гешев, употребявайки същите способи, това е явен сигнал какво ще последва “, съобщи той.

Министърът е безапелационен, че към избор на нов състав на Висшия правосъден съвет и на нов основен прокурор може да се пристъпи едвам след провеждането на конституцинни промени.

По думите му е нямало подозрение за налседника на Иван Гешев, само че е имало такова в метода, по който се е направил - в границите на часове и без разискване, както и при неналичието на опция обществено да се отбрани аргументацията за този избор.

„ От самото начало Сарафов потегля с ниска степен на доверие, и заради метода, по който беше сбъднат неговия избор “, изясни Славов.

„ Гешев загуби легитимация като основен прокурор още при започване на неговия избор, толкоз доста прегрешения и нарушавания имаше. Тогавашното болшинство във Висш съдебен съвет не го освободи. Хора, които до неотдавна бяха монолитното болшинство зад основния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави усещане за външна интервенция в целия развой “, добави министърът.

Славов разясни, че през новата седмица ще свика Пленум на Висшия правосъден съвет, на който изказвания, опасения, страхове и внушения за външна интервенция в този развой да бъдат поставени на масата и да се открият обстоятелствата.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР