Министърът на земеделието Явор Гечев заминава за Люксембург на среща

...
Министърът на земеделието Явор Гечев заминава за Люксембург на среща
Коментари Харесай

Министър Гечев отива в Люксембург заради украинското зърно

Министърът на земеделието Явор Гечев отпътува за Люксембург на среща с останалите отраслови министри от Европейски Съюз, с цел да намерят решение на проблемите в някои страни членки, подбудени от износа на украинско зърно. 

Вероятно съвещанието ще продължи до късно вечерта, а точката за отражението на износа на украинско зърно е заложена за късния следобяд, съобщи през днешния ден.бг.

Полша и Унгария към този момент не разрешиха експорта на своя територия, от през вчерашния ден и в България е в действие възбрана за вноса на някои зърнени култури и храни от Украйна до края на юни.

Европейската комисия към този момент разгласи, че ще бъдат дадени 100 млн. евро, които да компенсират трите страни плюс Румъния и Словакия за техните загуби. Европа обаче акцентира, че с цел да ги получат, страните би трябвало да смъкват възбраната за импорт.

Вчера заместник-министърът на земеделието на Украйна Маркиан Дмитрасевич съобщи пред комисията по земеделие в Европейския парламент, че украинското зърно нямаше да се задържа в избрани страни от Европейски Съюз, в случай че не се изкупуваше там. Той добави, че обстановката има и позитивно въздействие върху пазара на Европейски Съюз и акцентира, че по този начин цената на зърното е станала по-конкурентна. Заместник-министърът добави, че посредством договаряния може да се откри компромисно решение, което да устройва и двете страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР