Министърът на земеделието в оставка д-р Иван Иванов заяви на

...
Министърът на земеделието в оставка д-р Иван Иванов заяви на
Коментари Харесай

Криминализират вноса на забранени препарати за растителна защита

Министърът на земеделието в оставка доктор Иван Иванов съобщи на съвещание на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство през днешния ден, че идната седмица ще се търсят благоприятни условия да бъде импортиран текст, който криминализира вноса на неразрешени препарати за растителна отбрана.

Съгласно правилника за работа на Народното събрание имаме право да внесем наново това законодателно предложение, разяснява той. В работната среща взе участие заместник-министър Иван Христанов, както и специалисти от Министерство на земеделието, оповестиха от ведомството.

По думите на отрасловия министър в оставка ще се направи всичко допустимо нужните законодателни промени да бъдат признати в най-кратки периоди, като по този метод ще се ограничи потреблението на непозволени препарати.

Той уточни още, че се чака мнение от Министерството на правораздаването, което се бави повече от година.

Представителите на сектора показаха, че ограничителен резултат би имало и нарастване на подпомагането за зимните пръскания. Д-р Иванов изясни, че може да се намерения за растеж на държавната помощ, което би могло да се включи в националния бюджет за идната година, тъй като за 2022 година опциите са изчерпани.

Иван Христанов осведоми, че постъпва оперативна информация от голям брой източници за напън за импорт на неразрешени препарати за растителна отбрана.

Според него те значително заместват публични, утвърдени препарати, поради доста по-добрите си цени, като има и няколко изключително тежки случая, по които работят отрасловите институции. Държавата прави всичко допустимо да предотврати сходен жанр практики, като министър Иванов и целият политически кабинет одобряват задачата за отбрана на здравето на популацията, във връзка с храната на трапезата, като главен приоритет, подчертава заместник-министърът в оставка. Той предложи единна позиция на Консултативния съвет, която да очертае нуждата от фокусирано внимание към този проблем и

осъществяване на разяснителна акция измежду стопаните, за да се предотврати потреблението на неразрешени препарати за растителна отбрана.

По време на съвещанието бяха показани настоящи данни за площите и производството на плодове и зеленчуци, бе разисквана и опцията за създаване на софтуерни карти за биологично произвеждане. Тема на диалозите беше също опцията за подпомагането на картофопроизводителите в идващия програмен интервал, като специалистите от Министерството на земеделието обясниха, че диалозите с Европейската комисия не престават и България ще отстоява позицията си да се резервира субсидирането им посредством обвързано подкрепяне с новата ОСП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР