Министърът на земеделието отговаря за качеството на храните, но не

...
Министърът на земеделието отговаря за качеството на храните, но не
Коментари Харесай

Гечев: След като обявихме проверките, храните бяха с 25% промоции. Искаме закон за търговията с тях


" Министърът на земеделието дава отговор за качеството на храните, само че не и за цените на пазара. Не мога обаче да заставам апатичен към тази тематика изключително когато има аномалии. Затова беше образуван щаб в Министерски съвет, на който аз съм заместник-председател ".

Това разяснява пред bTV служебният аграрни министър Явор Гечев по тематиката със скъпите храни у нас.

" Цените на дребно се дефинират от пазара, само че по избрани условия. Ако е обикновено във Франция надценката да е 20%, а в България 100%, значи нещо изкривява пазара. Има нелоялни търговски практики и взаимност по цялата система. Пазарът също би трябвало да се урегулира по някакъв метод, с цел да не се изкривява.

Сред изкривяващите фактори са структурата на ценообразуването и когато имате редици такси в договорите. В брошурите на магазините се демонстрират редица понижения, а когато се отиде на място, тези артикули изобщо ги няма, а има други на доста по-високи цени ", уточни министър Гечев.

" Големите търговски вериги поставят редица такси. Искаме да въведем разпоредба, с която да се споделя, че би трябвало да има цена „ купувай “ и цена „ продавай “. Всички други такси би трябвало да са в нея, с цел да може ясно потребителят и всички структури, които дават отговор за потребителя, да могат да наблюдават протичащото се с цените и да дават информация на обществото ", уточни още той.

„ Нарочно вдигнахме във въздуха тематиката с цените. Тази тематика е значима, 40% от бюджетите на фамилиите отиват за храни. Искаме трайни ограничения. В деня, в който направихме първия брифинг от Министерския съвет, съвсем всички артикули, които изследваме, бяха с 25% промоции.

Постоянен резултат ще има, когато непрекъснато се занимаваме с тематиката и има урегулирани механизми това да се случва, и естествена страна, която почиства неправилните неща. Надяваме се идващите държавни управления и парламент да продължат подхванатото от нас. Искаме да предложим Закон за търговията с храни. Това би трябвало да е непрекъснат развой. Надявам се медийният звук да направи потребителите чувствителни към нередностите в цените ", уточни министърът на земеделието.

„ Има заявление от настоящето шведско председателство на Европа, че би трябвало да се отвори бюджета за идващия рамков интервал и съгласно инфлацията да се компенсират дадените параметри на стратегическите проекти. България ще подаде независима декларация и ще осведоми европейските институции, че желае изравняванията да не са единствено с инфлацията, а и със дотациите в целия Европейски съюз. Държавите по източния фланг в Европа имат най-ниско подкрепяне, а те са най-силно страдащите от близостта си с войната в Украйна. Несправедливостта е двойна, а солидарността е от главните полезности на Европейски Съюз ", съобщи Явор Гечев.

Какво още разяснява той – чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР