Министърът на земеделието на Украйна трябва да проведе разговори в

...
Министърът на земеделието на Украйна трябва да проведе разговори в
Коментари Харесай

Румъния започва днес преговори с Украйна за проблема със зърното

Министърът на земеделието на Украйна би трябвало да организира диалози в сряда с Румъния, чието черноморско пристанище Констанца е обработило към 12 милиона тона украинско зърно от началото на войната.

Ден по-рано Румъния изглеждаше подготвена да последва три други страни в възбраната на вноса на украинско зърно. Това би било крах за Киев, до момента в който се пробва да деблокира износа през Източна Европа и да избави военновременната договорка за доставка на зърно с кораби от Черно море. Така огромни количества зърно ще бъдат блокирани в Украйна, което ще засегне нейния експорт и ще аргументи спомагателни стопански проблеми за Киев, до момента в който се бори с съветските войски.

Полша, Унгария и Словакия постановиха забрани за импорт с пояснение, че трябвало да защитят своите пазари от притока на по-евтини доставки след съветската инвазия в Украйна. Европейската комисия предизвести, че такива пълномощия в Европейски Съюз им само тя, изиска спомагателна информация от Варшава, Будапеща и Братислава и през днешния ден въпросът ще бъде разискван на равнище непрекъснати представители на страните членки.

Във вторник вечерта договарянията сред Киев и Варшава завършиха със съглашение да се възобнови директният импорт на украинско зърно и храни посредством механизъм за мониторинг на запечатани товари до пристанищата. Как тъкмо ще работи той и дали е легален по разпоредбите на Европейски Съюз занапред ще се разбере. Чехия сподели, че няма да постанова възбрана, само че желае общоевропейско решение.

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния (PSD) ускори натиска върху Киев, като съобщи на 18 април, че ще изиска от съдружното държавно управление да утвърди незабавен декрет, налагащ краткотрайна възбрана за импорт на зърно от Украйна, макар че желае преносът да продължи.

" PSD ще изиска от ръководещата коалиция да вземе политическо решение, което да даде опция на... държавното управление да издаде указа ", сподели партията, от която е министърът на земеделието.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР