Министърът на земеделието Иван Иванов призова пострадалите от градушки стопани

...
Министърът на земеделието Иван Иванов призова пострадалите от градушки стопани
Коментари Харесай

Иван Иванов призова пострадалите от градушка да подадат заявления в кратки срокове

Министърът на земеделието Иван Иванов прикани потърпевшите от градушки стопани да подават заявки в къси периоди , оповестява пресцентъра на МЗХГ. По думите му страната стои зад земеделските производители и е подготвена да ги подкрепи.

Министърът обясни процедурата, по която потърпевшите от неподходящи климатични феномени стопани би трябвало да работят. След настъпване на събитието земеделският собственик подава в 7-дневен период заявление общинска работа " Земеделие " или до регионална дирекция за осъществяване на проучване. На база осъщественото проучване се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи вследствие на неподходящи климатични условия, в това число градушка.

Иванов посъветва земеделските производители да бъдат дейни и след приемането на нужните протоколи да входират своите документи. Той акцентира, че в случай че не се подадат заявки специалистите няма да могат да създадат проучване и да изчислят вредите.

Министърът напомни, че тази година 5 млн. лв. са избрани за отплата на стопани , потърпевши от неприятни климатични условия . Подпомагането съставлява директна помощ, която е в размер до 80% от междинните индустриални разноски за развъждането на дадената просвета през съответната стопанска година.
 Агенцията за битка с градушките работила на 100%, казусът в Садово бил изключение
Агенцията за битка с градушките работила на 100%, казусът в Садово бил изключение

5 милиона лв. е бюджетът за обезщетения

" Когато получим заявките и те бъдат обработени, ще разпоредя в едноседмичен период да се събере УС на Държавен фонд " Земеделие ", с цел да дефинират периодите за кандидатстване ", подсигурява министърът на земеделието.

Министър Иван Иванов посочи, че страната също по този начин поддържа 65% от цената на застрахователната лавица за земеделските стопани. За 2022 година за тази помощ е одобрен бюджет размер на 3,5 млн. лева Срокът за кандидатстване за тази година е от 21 март 2022 година до 29 юли 2022 година Представянето на застрахователни полици в отдели " ПСМП " на ОД на Държавна фирма " Земеделие " би трябвало да се осъществя до 31 август 2022 година Срокът за погашение на средствата е до 10 работни дни след подписване на контракта сред земеделския собственик и Държавна фирма " Земеделие ".

и мощните дъждове от района на Поповица в последните дни данните на Регионална организация " Борба с градушките " (РДБГ) - Поповица демонстрират, че тя пази към 2 244 кв. км. В нейната отбрана са ситуирани огромни градове с прилежащите им територии като Труд, част от Пловдив, Асеновград, Садово, Първомай, Чирпан, Димитровград Раковски и Брезово.

Общата повърхност на 7-те обработени градови кафези е 460 129 декара, а единствено на 6-та е 153 000 декара, като 109 000 от нея са обработени след приключването на възбраната. 34 600 декара са останали необработени поради възбраната.

По същото време на 31 май има възбрана за всички браншове на РДБГ с. Гелеменово, област Пазарджик и РДБГ с. Голям чардак, област Пловдив, само че възбраната не е повлияла върху обработката на градоопасните облаци.
 Граждани блокираха пътя за Турция край Садово след опустошителната градушка
Граждани блокираха пътя за Турция край Садово след опустошителната градушка

Искат оставката на земеделския министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР