Министърът на земеделието и храните представи проблема на България със

...
Министърът на земеделието и храните представи проблема на България със
Коментари Харесай

Министър Вътев представи пред Съвета на ЕС проблема на България със слънчогледа и сухото мляко

Министърът на земеделието и храните показа казуса на България със слънчогледа и сухото мляко пред Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел.

Той осведоми за предстоящата добра годишна продукция в България и останалите налични 700 хиляди тона от предходната година, в резултат на евтиния импорт на слънчогледово семе и нерафинирано масло. Министър Вътев уточни, че на този декор се чака сериозен растеж на украинския експорт на слънчогледово семе, при неспособност на мощностите в България и прилежащи страни да поемат преработката на доста увеличени количества.

Министър Вътев обърна внимание и на нараствания импорт на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и слага в риск българските животновъди, паралелно с повишаването на фуражите и осведоми, че е изискал спомагателна държавна помощ за бранша, оповестяват от пресцентъра на Министерство на земеделието.

По време на полемиката за селскостопанските пазари той уточни, че би трябвало да гледаме стратегически на новата обстановка при търговията със аграрни артикули и да подобрим коридорите на взаимност.



Министър Вътев съобщи, че тази година имаме най-скъпата годишна продукция в Европа, както и тотално изменена логистична скица, в резултат на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната към този момент би трябвало да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на Европа. Във връзка с коридорите на взаимност той посочи, че са нужни дейности, които да улеснят преноса. „ Ние сме длъжни да защитим нашите производители “, акцентира министърът на земеделието и храните.

В рамките на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз министър Вътев взе участие в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия, дружно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР