Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви предNOVA, че

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви предNOVA, че
Коментари Харесай

Земеделският министър: Надценката при млечните продукти стига до 70% в някои магазини

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи предNOVA, че имамного аргументи за инфлацията и скока на цените. " За да имаме по-евтини артикули, би трябвало много по-сериозни ограничения да се вземат. Само вносътот Украйна няма да реши казуса с цената на продуктите ", уточни той.

" Пуснахме още от втората седмица, откогато поех поста, една инспекция на цените от рафта в магазина до фермата. За мляко и млечни артикули. Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца най-после. На дребно.Стига се идо 70% ", акцентира Вътев и добави, че сходна е обстановката и с всички останали артикули.

По думите му земеделието би трябвало да стане народен приоритет и няма никакво значение кой ще е министър. " Не би трябвало да се отклоняваме от тази тематика. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, въз основата на която да създадем една перспективна стратегия за развиването на земеделието в България ", изясни земеделският министър.

" Българското земеделие не е задоволително пазарно насочено. И това е разследване на това, че е в насипно положение. И хората нямат виновност за това. Но те са се фокусирали върху дотациите като избавително средство. Тези дотации се поставят на земеделците. Те желаеха да ги получат незабавно. Така че нищо повече от това, което им се поставя, не е решено. Реши се да им се дадат незабавно ", сподели още Вътев.

" Всеки български производител се борисам. Ние се конкурираме с извънредно добре проведени и мощни кооперативи. С доста мощни земеделски камари. Ние сме единствените, които нямамекооператив ", безапелационен бе земеделският министър.

" В България липсва закон за търговията с земеделски артикули. Такъв закон ние нямаме. Липсва закон за кооперативите. А те са свързани. Лошото е, че всички желаеме незабавно да има резултат. Но имаме ограничения, които не могат незабавно да дадат резултат. Ако променимчаспо-скоро, т.е. в случай че въведемзакон за търговията с земеделски артикули, доста неща ще се трансформират, тъй като сега по-силният натиска по-слабия. А този напън слиза долу до фермата и до полето, където към този момент няма кой да бъде натискан. Не можеш да натискаш градината. Тя би трябвало да бъде полята с вода, би трябвало да бъде наторена, би трябвало да бъде пръскана с препарати за растителна отбрана, с цел да оцелява продукцията. Тоест разноските там са едни и същи ", уточни още министър Вътев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР