Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в дискусия

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в дискусия
Коментари Харесай

Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС за спешно решаване на проблемите на фермерите

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев взе участие в полемика на министрите от Европейски Съюз в Брюксел за незабавно решение на проблемите на фермерите. Дискусията се състоя в границите на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел, което се организира на фона на митинги на фермери. Министрите разискаха нуждата от бързи и ефикасни отговори на актуалната спешна обстановка в селскостопанския бранш.

Министър Вътев напомни, че в България също имаше митинги на фермери и съобщи, че Европейската комисия следва да направи цялостна оценка на законодателството на Зелената договорка и въздействието й върху селското стопанство в Европейския съюз. Заедно с това е належащо да се планува уговорка за взаимност в споразуменията за свободна търговия, която да подсигурява спазването на идентични индустриални стандарти за качество и сигурност на храните и от двете страни.

Той добави, че препоръчаните от Европейска комисия ограничения за понижаване на административната тежест за земеделските стопани са стъпка в вярната посока, само че считаме, че биха могли да бъдат и по-амбициозни. Министър Вътев разяснява във връзка с условността, че би трябвало да се направи изчерпателен обзор на условията на всички стандарти за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение и тяхната екологична изгода на фона на динамичността на климатичните промени, пазарни несъответствия и икономическа резистентност на продоволствения бранш.

Министър Вътев сподели, че поддържаме изменението на ДЗЕС 1, с което до някаква степен ще се облекчат животновъдите в подтекста на преструктуриране на тяхната активност. По отношение на ДЗЕС 6 министър Вътев сподели, че България поддържа предлагането за обзор на вероятните селскостопански практики за обезпечаване отбрана на почвите с растителна завивка.

България продължава да упорства за преразглеждане на стандарти ДЗЕС 7 и 8 и през 2024 година, като смята, че диверсификацията има не по-малка роля от ротацията за реализиране на екологичната цел на стандартите, а в това време нейното управление административно е по-приемливо, уточни министърът.

Той акцентира, че наред с това редица административни ограничения могат да бъдат подхванати в кратковременен проект, като една от предпочитаните ограничения е отсрочване на крайния период, до който Системата за мониторинг на повърхност следва да бъде изцяло функционална.

Министърът уточни, че в изискванията на възходящи провокации Европейски Съюз се нуждае от постоянна система, която да подсигурява сигурност на доставките и досегаемост на храните за жителите, както и поминъка на фермерите. В тази връзка е от значително значение да се реализира равнене в равнищата на директните заплащания.

„ България показва подготвеност за подпомагане в идния развой на опростяване и чакаме съответни оферти на Европейска комисия за всяка една от посочените ограничения, с цел да се компенсират загубите на земеделските стопани “, сподели в умозаключение министър Вътев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР