Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща
Коментари Харесай

МЗХ иска падане на тавана за помощта на земеделците заради войната в Украйна

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев организира онлайн среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. Това оповестиха от Министерство на земеделието и храните. Основната тематика на диалог бе държавната помощ за земеделците по отношение на войната в Украйна.

Вътев настоя за премахването на тавана на държавната помощ, който сега е 280 000 евро. Министърът обоснова потребността от спомагателни средства със обстановката на продължаваща война, инфлационните фактори и възходящите цени на торове, артикули за растителна отбрана, горива, енергоизточници и фуражи, което води до висока себестойност при ниска изкупна цена.

Изпълнителният шеф на Държавна фирма " Земеделие " Георги Тахов, че за разликата в подпомагането в други държавни членки, което е на стопанство, в България то е на глава животно и на хектар повърхност.

Еврокомисарят Януш Войчеховски акцентира, че от началото на използването на мярката до ноември 2023 година България е подкрепила своите аграрни производителите с близо 500 млн. евро, което я слага на четвърто място измежду страните членки на Европейски Съюз по изплатена държавна помощ. Той акцентира, че във връзка с % на изплатената държавна помощ към цената на създадената земеделска продукция България е на второ място в Европейски Съюз с 8.6 %.

Комисарят бе безапелационен, че държавната помощ не може да бъде неограничена. По думите му сходно искане не е постъпвало от друга държава-членка.

Той посочи, че българското държавно управление поставя доста старания за подпомагането на земеделските производители с държавна помощ по Временната рамка за интервала от април 2022 до ноември 2023 година Уважавам напъните, които поставя министерството и българското държавно управление, с цел да отбрани своите аграрни производителите, сподели още Войчеховски.
 Европейска комисия удължи подпомагането на земеделците поради войната в Украйна доникъде на 2024 година
Европейска комисия удължи подпомагането на земеделците поради войната в Украйна доникъде на 2024 година

Таванът на помощта се усилва до 280 000 евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР